ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Εσείς το γνωρίζατε; – Από πού βγαίνει η φράση «δεν το κουνάω ρούπι»

Η ελληνική γλώσσα έχει άπειρες τέτοιες φράσεις

Εσείς το γνωρίζατε; – Από πού βγαίνει η φράση «δεν το κουνάω ρούπι»

Είναι φράσεις της ελληνικής γλώσσας που έχουμε μάθει να λέμε από μικροί αλλά πολλές φορές δεν ξέρουμε από πού προέρχονται και ποια είναι η κυριολεκτική τους σημασία.

Η ελληνική γλώσσα έχει άπειρες τέτοιες φράσεις κι εμείς πολλές από αυτές δεν έχουμε ιδέα γιατί τις λέμε.

Η γλώσσα πηγαίνει πολύ βαθιά μέσα στην ιστορία κι εμείς θα έπρεπε να αισθανόμαστε περήφανοι γι’ αυτό σαν Έλληνες.

Η φράση «δεν το κουνάω ρούπι» έχει πίσω της μία ωραία ιστορία που εμείς θα σας την μάθουμε έτσι ώστε να γνωρίζετε από πού προέρχεται και να είστε πάντα προετοιμασμένοι όταν θα σας ρωτήσουν.

Θα έχεις ακούσει αυτή τη φράση – πιθανόν από κάποια μαμά που προσπαθεί να κρατήσει ήσυχο το ζωηρό παιδί της. Τι είναι το ρούπι;

δεν κάνω ρούπι, δεν το κουνάω ρούπι: είμαι αμετακίνητος στις απόψεις μου ή δεν πρόκειται να μετακινηθώ από εδώ που είμαι Κυριολεκτικά το ρούπι (από την τουρκική λέξη ρουπ) είναι μονάδα μέτρησης μήκους μικρών διαστάσεων, ίση με το ένα όγδοο του εμπορικού πήχη, δηλαδή 8,25 εκατοστά του μέτρου.

Ωστόσο ως λέξη χρησιμοποιείται συχνά σε δημώδεις εκφράσεις υποδηλώνοντας έτσι σχεδόν ακινησία.

Επίσης, ρούπι ονομαζόταν στο παρελθόν (γύρω στον 16ο αιώνα) το ένα τέταρτο των ασημένιων νομισμάτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.