ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να πατάς αναβολή στο ξυπνητήρι του κινητού

Τι έδειξε έρευνα

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να πατάς αναβολή στο ξυπνητήρι του κινητού

Μια νέα έρευνα μας δείχνει τι επιφυλάσσει για την υγεία τους, η συνήθεια να πατούν αναβολή στο ξυπνητήρι.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο SLEEP, με τους ερευνητές να υποστηρίζουν ότι τα άτομα που χρειάζονται περισσότερα από ένα ξυπνητήρια για να ξυπνήσουν, ουσιαστικά κάνουν κακό στο νευρικό τους σύστημα, κι αυτό έχει ως συνέπεια ότι με την πάροδο του χρόνου θα αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας.

Τα προβλήματα αυτά είναι συνήθως περισσότερες διαταραχές ύπνου, αλλά και μείωση της γενικότερης απόδοσής τους, είτε πρόκειται για σωματική είτε για ψυχολογική.

Η διαπίστωση αυτή έγινε από τα αποτελέσματα του 57% των συμμετεχόντων, που είχαν αυτή τη συνήθεια στο ξύπνημα. Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Notre Dame, χρησιμοποιώντας φορητές συσκευές εξέτασαν τον καρδιακό παλμό αλλά και τη διάρκεια του ύπνου σε 450 συμμετέχοντας, οι οποίοι είχαν πλήρη απασχόληση και μισθωτή εργασία.

«Όλα τα ξυπνητήρια και τα smartphones έχουν κουμπιά snooze. Αν και οι περισσότεροι ειδικοί είναι γενικά κατά της χρήσης του snoozing, όταν πήγαμε να εξετάσουμε τα δεδομένα, δεν υπήρχε κανένα. Τώρα έχουμε τα δεδομένα που αποδεικνύουν πόσο συνηθισμένο είναι – και υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά που δεν γνωρίζουμε» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Stephen Mattingly, που έκανε την έρευνα μαζί με τον καθηγητή πληροφορικής και μηχανικής, Aaron Striegel.

Τα ευρήματα έδειξαν πως οι γυναίκες έχουν 50% παραπάνω πιθανότητες να πατήσουν την αναβολή στα ξυπνητήρια σε σχέση με τους άνδρες. Ο δρ. Stephen Mattingly, στην προσπάθεια του να ανακαλύψει το πρότυπο συμπεριφοράς αυτών των ατόμων, είπε πως «πρόκειται για ανθρώπους που εργάζονται εδώ και χρόνια με ανώτερα πτυχία, και το 57% αυτών ροχαλίζουν».

Επίσης συμπλήρωσε ότι: «Αξίζει να αναφέρουμε όμως ότι αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι αντιπροσωπευτικά μόνο για έναν μικρό πληθυσμό που είναι πιθανό να βρίσκεται στην καλύτερη θέση όσον αφορά τις συνήθειες του ύπνου.

Ωστόσο, δε γνωρίζουμε τι συμβαίνει στις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, όπως οι έφηβοι, τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα ή οποιονδήποτε από τους πληθυσμούς που ιστορικά στερούνται τον ύπνο περισσότερο από τους ερωτηθέντες αυτής της μελέτης. Έτσι, οι πιθανότητες είναι ότι πρόκειται μάλλον για μια συντηρητική εκτίμηση του ευρύτερου πληθυσμού».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν, σύμφωνα με την ρουτίνα του ύπνου όσων συμμετείχαν, όσοι είναι πιο νυχτερινοί τύποι και ξυπνούσαν πιο αργά, ένιωθαν μεγαλύτερη κούραση από εκείνους που ξυπνούσαν νωρίς το πρωί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.