ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Νομοφοβία: Τι ακριβώς είναι και πώς συνδέεται με το κινητό τηλέφωνο;

Μια φοβία που όλο και αυξάνεται

Νομοφοβία: Τι ακριβώς είναι και πώς συνδέεται με το κινητό τηλέφωνο;

Η νομοφοβία, στα αγγλικά Nomophobia, σημαίνει no mobile phobia, δηλαδή «φοβία από τη στέρηση του κινητού τηλεφώνου».

Πρόκειται με λίγα λόγια για έναν φόβο που μπορεί να προκληθεί σε έναν άνθρωπο, αν και όταν στερηθεί ή αποχωριστεί το κινητό του τηλέφωνο. Πλέον θεωρείται ως ένα σύμπτωμα και σύνδρομο που προκύπτει από την προβληματική χρήση των ψηφιακών μέσων και έχει αντίκτυπο στην ψυχική υγεία του ανθρώπου.

Σύμφωνα με τους Bianchi και Philips, οι ψυχολογικοί παράγοντες που εμπλέκονται στην υπερβολική χρήση του κινητού τηλεφώνου, μπορεί να περιλαμβάνουν χαμηλή αυτοεκτίμηση όσο και εξωστρεφή προσωπικότητα. Είναι επίσης αρκετά πιθανό, τα συμπτώματα να προκληθούν από υποκείμενες ψυχικές διαταραχές, όπως κοινωνική φοβία ή διαταραχή κοινωνικού άγχους και διαταραχή πανικού.

Ο όρος επινοήθηκε το 2008, σε μια έρευνα που έκαναν τα Βρετανικά Ταχυδρομεία, που ανέθεσε στο αντίστοιχο YouGov να αξιολογήσει τις ανησυχίες που είχαν οι χρήστες κινητών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 53% των χρηστών ανησυχούν όταν «χάσουν το κινητό τους τηλέφωνο, εξαντληθεί η μπαταρία ή η πίστωση ή δεν έχουν κάλυψη δικτύου», με τους περισσότερους με αυτά τα συμπτώματα να μην απενεργοποιούν ποτέ το τηλέφωνο τους. Στους έφηβους, το ποσοστό ανέβαινε στο 77%. Σήμερα το ποσοστό μάλλον έχει αυξηθεί, το ίδιο και ο μέσος όρος ηλικίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.