Πασχαλινά έθιμα σε διάφορα μέρη του κόσμου

Πόσο διαφορετικά γιορτάζουν το Πάσχα σε άλλα μέρη του κόσμου;

Πασχαλινά έθιμα σε διάφορα μέρη του κόσμου

Αναρωτιέστε πόσο διαφορετικά γιορτάζουν το Πάσχα σε άλλα μέρη του κόσμου;

Και αν σας λέγαμε ότι κάποια έθιμα είναι λίγο πολύ κοντά στα δικά μας; Ευκαιρία, λοιπόν, να γνωρίσουμε τα πιο νόστιμα πασχαλινά έθιμα του κόσμου.

Colomba Pasquale – το ιταλικό τσουρέκι

Δεν έχουν μόνο στην ελληνική παράδοση την τιμητική τους τα τσουρέκια τις μέρες του Πάσχα, αλλά και στην Ιταλία. Το ιταλικό, πασχαλινό τσουρέκι, βέβαια, θυμίζει περισσότερο πανετόνε (το άλλο διάσημο ιταλικό γλύκισμα) και γίνεται σε ειδική φόρμα που του δίνει σχήμα σχεδόν σταυρωτό ή κατά τους Ιταλούς σχήμα περιστεριού, το όνομα του άλλωστε σημαίνει πασχαλινό περιστέρι.

Mona de Pascua – το ισπανικό τσουρέκι

Το Πάσχα συνηθίζουμε να φτιάχνουμε τσουρέκια στα οποία τοποθετούμε και από ένα ή περισσότερα κόκκινα αβγά. Στην Ισπανία λοιπόν, έχουν ένα ανάλογο έθιμο, φτιάχνοντας αυτές τις μέρες το διάσημο κέικ Mona de Pascua, με τη διαφορά ότι αυτοί δεν βάφουν τα αβγά που τοποθετούν πάνω.

Το λιτό γεύμα της Κροατίας

Στην Κροατία γιορτάζουν το τέλος της νηστείας με ένα λιτό γεύμα που περιλαμβάνει κυρίως χοιρινό, αβγά, φρέσκα κρεμμυδάκια και χρένο, ενώ ολοκληρώνεται με pinca, ένα γλυκό ψωμί με σταυρό στη μέση που φτιάχνουν για τη μέρα του Πάσχα.

Το αρνίσιο κέικ της Τσεχίας

Όχι, στην Τσεχία δεν φτιάχνουν κέικ με αρνί για το Πάσχα, αλλά κέικ σε σχήμα αρνιού. Έχουν μάλιστα και ειδικές φόρμες που χαρίζουν το χαρακτηριστικό σχήμα σε αυτό το παραδοσιακό, πασχαλινό γλύκισμα.

Η λευκή σούπα της Πολωνίας

Από ένα παραδοσιακό, πασχαλινό τραπέζι της Πολωνίας δε λείπει ποτέ η λευκή εκδοχή της σούπας μπορς, που γίνεται με λουκάνικα και βραστά αβγά. Μπορεί να μην την έχουμε δοκιμάσει, αλλά φαίνεται πολύ λαχταριστή!

Simnel και ψωμάκια με σταυρούς στην Αγγλία

Οι Βρετανοί αγαπούν πολύ τα fruit cakes και για αυτό δε λείπουν ούτε από το πασχαλινό τραπέζι. Αυτές τις μέρες λοιπόν, φτιάχνουν το simnel, ένα κέικ με φρούτα που διακοσμείται με 11 μπαλίτσες από μάρτζιπαν οι οποίες συμβολίζουν τους μαθητές του Ιησού μείον τον Ιούδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπλέον, φτιάχνουν και μικρά ψωμάκια με σταφίδες, τα hot cross buns, που έχουν έναν σταυρό σχηματισμένο στην κορυφή τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.