ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Ροφήματα που θα τονώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα τον χειμώνα

Επίσης, προσφέρουν ενέργεια

Ροφήματα που θα τονώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα τον χειμώνα

Τον χειμώνα, το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι πιο ευάλωτο και είναι ευκολότερο να πάθουμε κρυολόγημα ή γρίπη.

Το ανοσοποιητικό σύστημα παρέχει ένα φράγμα για να αποτρέψει τους εισβολείς από το να εισέλθουν στο σώμα μας, αλλά έχει επίσης ένα περίπλοκο σύστημα κυττάρων για να καταπολεμήσει τα παθογόνα αν βρουν τρόπο να εισέλθουν στο σώμα.

Ένας γενικός υγιεινός τρόπος ζωής που εξασφαλίζει άφθονο ύπνο υψηλής ποιότητας είναι απαραίτητος για ισχυρή ανοσία, ανααφέρει η διαιτολόγος – διατροφολός Julie Upton, MS, RD, CSSD και εξηγεί πως, η σωστή διατροφή και η κατανάλωση ροφημάτων, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και να μας προφυλάξουν από τις αναπνευστικές λοιμώξεις.

Νερό

Δεδομένου ότι το σώμα μας αποτελείται 60-70% νερό κατά βάρος και κάθε σωματική λειτουργία απαιτεί νερό, η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων παίζει καθοριστικό ρόλο.

Όταν το σώμα σας είναι αφυδατωμένο, μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη βακτηρίων και ιών. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να φροντίζετε να πίνετε τη βέλτιστη ποσότητα νερού για τις ανάγκες του σώματός σας κάθε μέρα.

Μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους το νερό βοηθά στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος είναι στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και διατηρώντας τους βλεννογόνους στη μύτη, το στόμα και το λαιμό σας που συχνά αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια σε ένα παθογόνο και φυσικό εμπόδιο στις λοιμώξεις.

Το νερό είναι επίσης απαραίτητο συστατικό του λεμφικού υγρού, το οποίο παρέχει λευκά αιμοσφαίρια που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, λέει η Upton.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι ένα άλλο εξαιρετικό ρόφημα που μπορείτε να απολαύσετε για να ενισχύσετε τη φυσική άμυνα του σώματός σας.

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε ευεργετικά φλαβονοειδή πολυφαινόλης που παρέχουν μυριάδες οφέλη για την υγεία, από τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου έως τη διαχείριση της συστηματικής φλεγμονής.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecules, το πράσινο τσάι ενισχύει την ανοσία μέσω των αντιοξειδωτικών του που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από την οξείδωση και τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου.

Το πράσινο τσάι θεωρείται ότι προστατεύει από ασθένειες και λοιμώξεις λόγω της αντιοξειδωτικής του ικανότητας καθώς και πολλών άλλων προτεινόμενων οδών.

Κεφίρ

Όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, είναι ένα ρόφημα, πλούσιο σε προβιοτικά που βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας της μικροχλωρίδας του γαστρεντερικού σωλήνα.

Τα κύρια ωφέλιμα βακτήρια του κεφίρ είναι ο Lactobacillus kefiri, ενώ τα κύρια προβιοτικά του παραδοσιακού γιαουρτιού είναι ο Lactobacillus bulgaricus και ο Streptococcus thermophilus.

Ένα άρθρο ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients ανέφερε ότι το κεφίρ παρέχει αντιοξειδωτικά, αντιμικροβιακά, αντιφλεγμονώδη, επούλωση πληγών και πολλά άλλα οφέλη για την υγεία.

Τσάι τζίντζερ με λεμόνι

Αυτό το ρόφημα από βότανα είναι μια εξαιρετική επιλογή για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σώμα. Το τσάι παρασκευάζεται συνδυάζοντας φρεσκοτριμμένο τζίντζερ και χυμό λεμονιού σε ζεστό νερό.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό που είναι γνωστό ότι βοηθά στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη.

Η βιταμίνη C παρέχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθά στη μείωση των αρνητικών ανοσολογικών απαντήσεων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Antioxidants.

Το τζίντζερ διαθέτει επίσης περισσότερες από 100 βιοδραστικές ενώσεις που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ναυτίας, στη μείωση του κινδύνου για ορισμένους καρκίνους, στη βελτίωση των λιπιδίων του αίματος, στη μείωση της φλεγμονής και πολλά άλλα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients.

Φυσικός χυμός πορτοκαλιού ή γκρέιπφρουτ

Ο χυμός πορτοκαλιού συχνά προωθείται ως ρόφημα επιλογής εάν προσπαθείτε να καταπολεμήσετε τον ιό του κρυολογήματος ή της γρίπης και υπάρχει σημαντική επιστημονική υποστήριξη για να πίνετε χυμό εσπεριδοειδών για το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Immunology, η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ στους χυμούς εσπεριδοειδών διατηρούν την ακεραιότητα των φραγμών του ανοσοποιητικού και προστατεύουν πολλούς τύπους ανοσοκυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών φονικών κυττάρων και των Τ-κυττάρων.

Επιπλέον, οι βιοδραστικές ενώσεις στα εσπεριδοειδή έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα για την υποστήριξη της ανοσίας.

Τόσο ο χυμός πορτοκαλιού όσο και ο χυμός γκρέιπφρουτ είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και παρέχουν περισσότερο από το 100% της συνολικής βιταμίνης C που χρειάζεστε την ημέρα σε μία μερίδα. Αυτοί οι 100% χυμοί φρούτων παρέχουν επίσης βιταμίνη Α και φυλλικό οξύ.

Τοματοχυμός

Όπως τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C καθώς και σε λυκοπένιο, ένα ευεργετικό αντιοξειδωτικό καροτενοειδές που έχει πολλές ιδιότητες που προάγουν την υγεία και είναι γνωστό ότι βοηθά στην καταπολέμηση της συστηματικής φλεγμονής.

Συχνά συνιστάται η σούπα ντομάτας όταν έχετε κρυολόγημα ή γρίπη επειδή έχει βιταμίνη C, αλλά ο δροσιστικός χυμός ντομάτας παρέχει παρόμοιες ποσότητες βιταμίνης C.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτό που είναι υπέροχο με τον χυμό ντομάτας είναι ότι οέχει ελάχιστες θερμίδες και σχεδόν 100 % της βιταμίνης C που χρειάζεστε σε μια μέρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.