ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κασσελάκης θα τα «κουτσοκαταφέρει» στις ευρωκάλπες , ο Κούλης θα μείνει πρωθυπουργός, έτσι ή αλλιώς. Αυτόν τον Ανδρουλάκη λυπάμαι...

Οι 6 ελληνικοί προορισμοί που είναι ιδανικοί για να ταξιδέψετε το Πάσχα

Μπορεί το Πάσχα στο χωριό να είναι καλό, όμως υπάρχουν μερικοί προορισμοί που όλοι μας πρέπει να επισκεφθούμε

Οι 6 ελληνικοί προορισμοί που είναι ιδανικοί για να ταξιδέψετε το Πάσχα

Ο χρόνος για το Πάσχα πλέον μετράει αντίστροφα και πολλοί είναι οι Έλληνες που σχεδιάζουν μια εξόρμηση σε κάποιον από τους πιο εμβληματικούς πασχαλινούς προορισμούς στη χώρα.

Γιατί μπορεί το Πάσχα στο χωριό να είναι καλό, όμως υπάρχουν μερικοί προορισμοί στην ελληνική επαρχία που όλοι μας πρέπει να επισκεφθούμε τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας, για μια ολοκληρωμένη πασχαλινή εμπειρία.

Πάσχα στη Μονεμβασιά

Η άγρια ομορφιά της Μονεμβασιάς, συναντά την κατανυκτική ατμόσφαιρα, με την εμπειρία του ταξιδιώτη να γίνεται ξεχωριστή ήδη από την Μεγάλη Παρασκευή, οπότε και οι ψαλμωδίες αντηχούν στον επιβλητικό βράχο, με φόντο τη θάλασσα.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου αξίζει να παρακολουθήσετε την ιδιαίτερη τελετή της Ανάστασης, στην παλαιοχριστιανική εκκλησία του Ελκομένου Χριστού, που βρίσκεται στην πλατεία με το κανόνι. Στον περίβολο του ίδιου ναού, την επόμενη μέρα πραγματοποιείται και το παλιό έθιμο του «Καψίματος του Ιούδα», με συνοδεία βεγγαλικών.

Κατά τ’ άλλα, σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Πάνω Πόλη και το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου.

Πάσχα στην Τήνο

Η Τήνος, γνωστή για την πλούσια θρησκευτική της παράδοση, δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα. Ήδη από τη Μεγάλη Παρασκευή, τα σοκάκια του χωριό ασφυκτιούν από κατοίκους και επισκέπτες που έχουν συγκεντρωθεί για την περιφορά του επιταφίου, ενώ γυναίκες που στέκονται στα περβάζια «λούζουν» την πομπή με μύρο.

Αλλά και το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, πολλοί είναι εκείνοι που μαζεύονται στο λιμανάκι του Πανόρμου, όπου τα βιολιά ηχούν δυνατά και όλοι απολαμβάνουν τα εκλεκτά ντόπια εδέσματα πλάι στο κύμα, σαν μια μεγάλη παρέα.

Τη Δευτέρα του Πάσχα, στο νησί αναβιώνει το έθιμο της Αγάπης, όπου οι κάτοικοι του χωριού καλούνται να καθίσουν μαζί και να λύσουν τις διαφορές τους. Ακολουθούν τρικούβερτα πανηγύρια που θυμίζουν κάτι από… Ικαρία.

Πάσχα στη Ναύπακτο

Το στολίδι της Ρούμελης, η Ναύπακτος, είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για πασχαλινές εκδρομές. Το φυσικό της κάλλος, που συνδυάζει βουνό, με θάλασσα και καταπράσινη βλάστηση είναι εντυπωσιακό, ωστόσο ίσως ακόμα περισσότερο η Ναύπακτος τραβά τους επισκέπτες με την επιβλητική αρχιτεκτονική της και την αρχαία ιστορία 3.000 ετών που κουβαλά.

Η ρομαντική αυτή καστροπολιτεία ντύνεται με τα καλά της κατά την περίοδο του Πάσχα, με τις αναμμένες φωτιές στις πολεμίστρες να δημιουργούν ένα κλίμα μαγικό, που δύσκολα πιστεύει κανείς ότι βρίσκεται μόλις 3 ώρες από την πρωτεύουσα. Όταν οι επιτάφιοι της πόλης καταλήγουν στο γραφικό λιμάνι, ο κόσμος ψέλνει και η πόλη βυθίζεται στο σκοτάδι, λίγο πριν τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα.

Πάσχα στην Κέρκυρα

Φυσικά, το πρώτο νησί που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη «Πάσχα», είναι η αρχοντική Κέρκυρα, στην οποία χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται κάθε χρόνο κατά την πασχαλινή περίοδο. Ήδη από την Κυριακή των Βαΐων ξεκινούν η εορτασμοί, καθώς τότε γίνεται η Λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, συνοδεία των 18 φιλαρμονικών του νησιού.

Αλλά και την παραμονή του Σαββάτου του Λαζάρου, η τοπική χορωδία τραγουδά τα «Κάλαντα του Λαζάρου» στο χωριό Επίσκεψη, ενώ οι νυκοκοιρές προσφέρουν μεζέδες και ντόπιο, κόκκινο κρασί. Τη Μεγάλη Πέμπτη, γίνεται μια ξεχωριστή ανάγνωση του Ευαγγελίου: στο ναό της Καθολικής μητρόπολης υπάρχουν 12 αναμμένα κεριά, με κάθε ένα από αυτά να σβήνεται όταν τελειώνει η ανάγνωση του εκάστοτε Ευαγγελίου.

Τη Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιείται η τελετή της Αποκαθήλωσης και στη συνέχεια η περιφορά του νεκρού Χριστού. Ακολουθεί η περιφορά των 33 συνολικά επιταφίων, που ξεκινά από τις 2 το μεσημέρι και κρατάει μέχρι και το βράδυ. Εξαίρεση ο επιτάφιος του Αγίου Σπυρίδωνα που περιφέρεται το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Το αποκορύφωμα είναι, φυσικά, το διάσημο έθιμο των Μπότηδων.

Πάσχα στο Ναύπλιο

Απέχοντας μόλις 2 ώρες από την Αθήνα, το Ναύπλιο είναι ιδανικός προορισμός για τους εκδρομείς της πρωτεύουσας, οι οποίοι το επιλέγουν χειμώνα – καλοκαίρι. Το πεντανόστιμο φαγητό και το καρτποσταλικό λιμάνι είναι δύο μόνο από τα ατού της συγκεκριμένης πόλης, που είναι διάσημη για τα ωραία τοπία της, το Μπούρτζι, το Παλαμήδι και την Παλιά Πόλη.

Το Πάσχα θα βιώσετε μια ξεχωριστή εμπειρία ήδη από τη Μεγάλη Παρασκευή, με το πέρασμα του επιταφίου μέσα από τη θάλασσα, στην περιοχή του Τολού. Αλλά και η Ανάσταση γιορτάζεται με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια, με το φαγοπότι της Κυριακής να είναι ανεπανάληπτο.

Πάσχα στην Πάτμο

Για όσους θέλουν να ζήσουν την απόλυτη εμπειρία του Πάσχα, η Πάτμος αποτελεί μονόδρομο. Οι εορτασμοί αρχίζουν ήδη από την Κυριακή των Βαΐων, οπότε και οι πιστοί συγκεντρώνονται στις εκκλησίες για να παραλάβουν τα βάγια, σε σχήμα σταυρού ή ψαριού. Τη Μεγάλη Τετάρτη, όσοι το επιθυμούν μπορούν να προσέλθουν στους ναούς για να τους αλείψει ο ιερέας με το αγιασμένο λάδι, «προς ίαση ψυχής και σώματος».

Η κορύφωση του θείου δράματος έρχεται βέβαια με την περίφημη τελετή του Νιπτήρος, το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, στην πλατεία του Δημαρχείου. Εκεί, γίνεται η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου από τον ηγούμενο και τους μοναχούς της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Την επομένη, γίνεται και η αναπαράσταση αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης στο μοναστήρι το Αγίου Θεολόγου, πριν από την περιφορά των επιταφίων.

Ένα ακόμα ιδιαίτερο έθιμο είναι και εκείνο της δεύτερης Ανάστασης του Ιησού, που λαμβάνει χώρα το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, με το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο να διαβάζεται σε επτά γλώσσες. Μετά, ο ηγούμενος μοιράζει στους πιστούς κόκκινα αβγά και στη συνέχεια ολόκληρο το νησί γιορτάζει την Ανάσταση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.