ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

MEGA: 30 χρόνια πέρασαν από την ημέρα που «βγήκε» στον τηλεοπτικό αέρα το «μεγάλο κανάλι» (βίντεο)

MEGA: 30 χρόνια πέρασαν από την ημέρα που «βγήκε» στον τηλεοπτικό αέρα το «μεγάλο κανάλι» (βίντεο)

Το MEGA έχει γενέθλια και συμπληρώνει, «εν υπνώσει», 30 χρόνια ζωής με τις πρόσφατες εξελίξεις να δίνουν δεύτερη ευκαιρία στο Μεγάλο Κανάλι που θα εκπέμψει και πάλι με τη νέα χρονιά.

Η δεκαετία του ‘80 δεν είχε ακόμη εκπνεύσει, αφήνοντας πίσω της τεράστιες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές για την Ελλάδα. Κι αν στα πολιτικά πράγματα της χώρα, το έτος 1989 έχει χαρακτηριστεί «βρώμικο», για την ελληνική τηλεόραση και πιο συγκεκριμένα για την ιδιωτική τηλεόραση, η χρονιά είναι αναμφισβήτητα ιστορική.

Στις 15.00 το μεσημέρι της Δευτέρας, 20 Νοεμβρίου του 1989, οι Έλληνες τηλεθεατές παρακολουθούν τα πρώτα πλάνα ενός καναλιού που δεν ανήκει στο μπουκέτο της δημόσιας τηλεόρασης.

Το MEGA, εγχείρημα πέντε μεγάλων εκδοτικών οικογενειών, με τα γράμματά του σε λατινικούς χαρακτήρες, πάνω σε μια βεντάλια αποχρώσεων του μοβ βγαίνει στον αέρα με ένα σύντομο μήνυμα του πρώτου γενικού διευθυντή του MEGA, Νίκου Σκουλά.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=Okp9Zme35nc&feature=emb_title

Ο πρώτος ιδιωτικός σταθμός που εξέπεμψε ποτέ, ξεκίνησε με ειδήσεις και μόλις μία δική του τηλεοπτική εκπομπή την πρώτη ημέρα. Κι αν αναρωτιέστε ποιο πρόγραμμα προβλήθηκε αμέσως μετά την έναρξη του χαρακτηριστικού σήματος του MEGA, αυτό ήταν μια αμερικανική σειρά επιστημονικής φαντασίας με τίτλο «Διάστημα 1999».

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=DNkKCFaqib8&feature=emb_title

Στις 16.30 το απόγευμα, μια παρέα νέων παιδιών παρουσίασαν την πρώτη ψυχαγωγική εκπομπή του MEGA, η οποία είχε τίτλο MEGA Hits και αποτέλεσε τον προπομπό μιας από τις μακροβιότερες μουσικές εκπομπές στην τηλεόραση, του MEGA Star.

«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας, παρακολουθείτε το πρώτο δελτίο ειδήσεων, της πρώτης μέρας λειτουργίας, του πρώτου μη κρατικού σταθμού τηλεοράσεως, δηλαδή του MEGA Channel». Με αυτά τα λόγια, η Λιάνα Κανέλη καλωσόρισε τους τηλεθεατές στο πρώτο δελτίο του σταθμού το οποίο βγήκε στον αέρα στις 20.30. Σε άλλη εντελώς φιλοσοφία, τα δελτία ειδήσεων είχαν διάρκεια μόλις μισής ώρας τότε και για αρκετά χρόνια αργότερα.

Στην δημοσιογραφική ομάδα του νεοσύστατου MEGA είδαμε από τα πρώτα χρόνια επαγγελματίες που διέγραψαν μεγάλη καριέρα στον χώρο της ενημέρωσης, όπως ο Νίκος Χατζηνικολάου, η Μαρία Χούκλη, ο Νίκος Στραβελάκης, ο Αντώνης Λιάρος και πολλοί άλλοι.

Αυτό ήταν το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του MEGA

– 15.00΄ Διάστημα 1999 (Σειρά επιστημονικής φαντασίας) 1
– 16.00΄ Μπάτμαν (Παιδική σειρά)
– 16.30΄ MEGA HITS (Νεανικό μουσικό πρόγραμμα)
– 17.30΄ Δικαίωμα στην αγάπη (Δραματική κοινωνική σειρά, βραζιλιάνικης παραγωγής)
– 18.00΄ Ειδήσεις
– 18.05΄ Σλεντζ Χάμερ (Αστυνομική κωμική σειρά)
– 18.30΄ Κάπιτολ (Αμερικάνικη σαπουνόπερα)
– 19.00΄ Ειδήσεις
– 19.01΄ Φάλκον Κρεστ (Κοινωνική δραματική σειρά)
– 20.00΄ Γράμματα και αριθμοί (Τηλεπαιχνίδι με τον Κώστα Παπαντωνόπουλο)
– 20.30΄ Τα γεγονότα στις 8.30΄
– 21.00΄ Ελληνική ταινία: Θανάση, πάρε τ’ όπλο σου
– 22.00΄ Ειδήσεις
– 22.05΄ συνέχεια της ελληνικής ταινίας
– 23.00΄ Ιδιωτικός ντεντέκτιβ Σπένσερ (Αστυνομική σειρά)
– 00.00΄ Ειδήσεις
– 00.05΄ Οι αντίζηλοι (Αστυνομική σειρά).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.