Αντίο Γιώργο. Κράτησες τους δαίμονες και μας έδωσες μόνο χαρές...

Visions of Maria: Ένα εικαστικό αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας – Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μεγάλο event

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων εικαστικών

Visions of Maria: Ένα εικαστικό αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας – Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μεγάλο event

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Η Μαρία Κάλλας αποτελεί την κεντρική μορφή της εικαστικής έκθεσης σύγχρονης τέχνης «Visions of Maria», η οποία θα φιλοξενηθεί από τις 17 έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2026 στο ιστορικό Μέγαρο του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» στην Αθήνα.

Τη διοργάνωση έχει αναλάβει η La Divina Group, ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου στις 19:30.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση και τη συνολική επιμέλεια του project έχει η Αρχαιολόγος και Ιστορικός Τέχνης Ίρις Κρητικού, ενώ συνεπιμελήτρια της έκθεσης είναι η Ιστορικός Τέχνης και Αρχαιολόγος Αννίτα Πατσουράκη.

Περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες συμμετέχουν στη διοργάνωση, προσεγγίζοντας μέσα από διαφορετικά έργα τη ζωή, την προσωπικότητα και την καλλιτεχνική πορεία της σπουδαίας Ελληνίδας υψιφώνου.

Τα έργα προέκυψαν έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση της διοργάνωσης και επιχειρούν να φωτίσουν τη μορφή της Κάλλας όχι μόνο ως ιστορικού προσώπου, αλλά και ως διαχρονικού συμβόλου.

Το «Visions of Maria» δεν περιορίζεται σε πιστές απεικονίσεις της Μαρίας Κάλλας ή σε αναφορές σε συγκεκριμένες στιγμές της βιογραφίας της.

Αντίθετα, μέσα από διαφορετικές τεχνικές και προσωπικές καλλιτεχνικές ματιές, επιδιώκει να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο η εικόνα, η φωνή, η διαδρομή και ο μύθος της εξακολουθούν να λειτουργούν ως πηγή έμπνευσης στο σήμερα.

Ζητήματα όπως το πάθος της ερμηνείας, η ομορφιά, η σκηνική παρουσία, η κομψότητα και η εσωτερική ένταση συνυπάρχουν με τη δημοσιότητα, τη μοναξιά, τη σχέση της με τη σκηνή και το παρασκήνιο, αλλά και με τη μουσική και τη σιωπή.

Μέσα από αυτή την πολυφωνία, ο επισκέπτης καλείται να δει την Κάλλας μέσα από διαφορετικές οπτικές και να σχηματίσει τη δική του ανάγνωση.

Όπως επισημαίνει η La Divina Group, βασική επιδίωξη της διοργάνωσης είναι να δημιουργηθεί ένας διάλογος ανάμεσα στην όπερα και τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία, δίνοντας παράλληλα χώρο σε νέες καλλιτεχνικές φωνές και διαφορετικές ερμηνείες της πολιτιστικής κληρονομιάς που άφησε πίσω της η Μαρία Κάλλας.

Η Ίρις Κρητικού αναφέρεται στη μεγάλη συμμετοχή των εικαστικών και στην ποικιλία των μέσων που χρησιμοποιούνται στην έκθεση.

Περισσότεροι από 100 δημιουργοί, προερχόμενοι από διαφορετικά πεδία, παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, textile art, ψηφιδωτού, κοσμήματος, κεραμικής και ψηφιακής τέχνης, προσεγγίζοντας τη θεματική με διαφορετικό τρόπο.

Σύμφωνα με την ίδια, οι καλλιτέχνες επιχειρούν να προσεγγίσουν τη μορφή της Κάλλας με σεβασμό, ελευθερία και προσωπική ματιά, αναζητώντας όχι μόνο τις γνωστές πλευρές της ζωής της, αλλά και λιγότερο φωτισμένες πτυχές της διαδρομής της.

Η έμπνευση αντλείται από τη μουσική της, τις μεγάλες σκηνές όπου εμφανίστηκε και την ιδιαίτερη θέση που εξακολουθεί να κατέχει στη συλλογική μνήμη.

Στο επίκεντρο των έργων δεν βρίσκεται απαραίτητα η πιστή αναπαράσταση της εικόνας της Κάλλας.

Αντίθετα, μεγαλύτερη σημασία δίνεται στο αποτύπωμα που άφησε, στη διαρκή επιρροή της και σε όσα εξακολουθεί να συμβολίζει δεκαετίες μετά τον θάνατό της.

Η διοργάνωση φιλοδοξεί ώστε η έκθεση να μην περιοριστεί στην παρουσίασή της στην Αθήνα.

Στόχος είναι να μεταφερθεί στη συνέχεια και σε άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου, όπου η Μαρία Κάλλας εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο επόμενος σταθμός του project προγραμματίζεται ήδη για την ερχόμενη άνοιξη.

Παράλληλα με το εικαστικό σκέλος, το οποίο αποτελεί τον βασικό κορμό της διοργάνωσης, έχει σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων με επίκεντρο την όπερα και τη Μαρία Κάλλας.

Οι παράλληλες δράσεις έρχονται να συμπληρώσουν την έκθεση και να διευρύνουν τον διάλογο γύρω από τη ζωή και την καλλιτεχνική της κληρονομιά.

Το «Visions of Maria» θα παρουσιαστεί στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», έναν χώρο με μακρά παρουσία στα πολιτιστικά και μουσικά πράγματα της πρωτεύουσας.

Εκεί, η σύγχρονη εικαστική δημιουργία θα συνδυαστεί με τη μουσική και την πολιτιστική μνήμη της Κάλλας, δημιουργώντας ένα ενιαίο περιβάλλον.

Παράλληλα, τα έργα της έκθεσης θα συγκεντρωθούν σε συλλεκτική έκδοση μεγάλου σχήματος, η οποία θα κυκλοφορήσει μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης και θα διανεμηθεί σε μουσεία, πολιτιστικούς οργανισμούς και επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στις 18:00 με ξενάγηση στην έκθεση από την Αννίτα Πατσουράκη, η οποία έχει αναλάβει τη συνεπιμέλεια του project.

Μία ημέρα αργότερα, το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου στις 18:00, εγκαινιάζεται η παράλληλη δράση «MARIA CALLAS TALKS».

Στο πλαίσιο της πρώτης εκδήλωσης, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Έλενα Ματθαιοπούλου θα μιλήσει για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται και προσλαμβάνεται η Μαρία Κάλλας στη σύγχρονη εποχή.

Μετά τη διάλεξη θα ακολουθήσει ξενάγηση από την Ίριδα Κρητικού, Αρχαιολόγο και Ιστορικό Τέχνης, η οποία έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση και τη γενική επιμέλεια της διοργάνωσης, καθώς και τη συνεπιμέλεια της έκθεσης.

Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, το πρόγραμμα μεταφέρεται στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», όπου θα πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη και η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 20:00.

Στο Opera Gala θα συμμετάσχουν η σοπράνο Μίνα Πολυχρόνου, ο τενόρος Χρήστος Δεληζώνας και ο πιανίστας Neville Jasson Fahy.

Το μουσικό πρόγραμμα θα πλαισιωθεί από χορευτική παράσταση της Societe Di Danza, Atene.

Μουσική θα συνοδεύσει και την επίσημη έναρξη της έκθεσης. Στα εγκαίνια θα εμφανιστεί η σοπράνο Δέσποινα Σκαρλάτου Παρασκευοπούλου, μαζί με τον Αιμίλιο Μπαρτζή στο βιολί και τον Αλέξη Σιουπούλη στο βιολοντσέλο.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού Συλλόγου «Μαρία Κάλλας», του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος και του Athens Turin Organization.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

  1. Vladimir Azeev,
  2. Θεοδώρα Fitzsimmons,
  3. Olga Golovanova,
  4. Sylwia Janowska,
  5. Foti Kllogjeri,
  6. Theo Nikolaidis,
  7. Emilio Papaevangeliou,
  8. Σμάρα Αγιακάτσικα,
  9. Χρύσα Αργυρακάκη,
  10. Ιωάννης Αρτινόπουλος,
  11. Άννα Αχιλλέως,
  12. Σαρωνίς Βατικιώτη Γκάτσου,
  13. Αφροδίτη Βέλη,
  14. Κυριακή Βουλγαρέλη,
  15. Μαρία Γενιτσαρίου,
  16. Βάσω Γεωργιάδου,
  17. Έλλη Γραβάνη,
  18. Ζαχαρίας Δανιηλάκης,
  19. Σταύρος Διακουμής,
  20. Ελευθερία Εμμανουήλ,
  21. Μάνος Ιωαννίδης,
  22. Έλενα Ιωαννίδου,
  23. Βάγγω Καβρουλάκη,
  24. Ιωάννης Καϊσερλής,
  25. Χρήστος Κακουλλής,
  26. Δέσποινα Καλλιγά,
  27. Ράνια Καπελιάρη,
  28. Κωνσταντίνα Καραγιάννη,
  29. Ανδριάνα Καραμπάτσου,
  30. Βαγγέλης Καρανάσιος,
  31. Ευφροσύνη Κατσουρά,
  32. Κορίνα Κνιθάκη,
  33. Τατιάνα Κόνιακ,
  34. Κατερίνα Κοντογιώργη,
  35. Μαργαρίτα Κορκολή,
  36. Δέσποινα Κουβάτσου,
  37. Μάκης Κουλιανός,
  38. Βάνα Κούτσια – Παπακωνσταντίνου,
  39. Λέτα Κουτσοχέρα,
  40. Κωνσταντίνα Κρατημένου,
  41. Ευαγγελία Κυριτσάκα,
  42. Φρόσω Κωνσταντινίδη–Κάπα,
  43. Βάλια Λαντέρκι Μπίσδα,
  44. Όλγα Μανέτα, Μαρία Μάντηλα,
  45. Μαρία Μαρουλίδου,
  46. Έφη Ματσούκα-Wagner,
  47. Μηνάς Μαυριδάκης,
  48. Μαριλένα Μιχοπούλου,
  49. Ιουλία Μούσιου,
  50. Ουρανία Μπακακέα,
  51. Γιώτης Μπαλοδήμος,
  52. Λίνα Μπάρμπα,
  53. Ιωάννης Μπαρτσώκας,
  54. Μάνος Μπατζόλης,
  55. Τάσσα Μπιτσάνη – Πέτρου,
  56. Λυδία Νακοπούλου,
  57. Ιωάννης Νομικός,
  58. Κλεοπάτρα Ντέλιου,
  59. Νίκη Παγιάση,
  60. Βασιλική Πάλλα,
  61. Μαρία Παπά,
  62. Διονυσία Παπαδοπούλου,
  63. Μαρία Παπατρέχα,
  64. Δέσποινα Παρασκευοπούλου Σκαρλάτου,
  65. Χριστίνα Παρασκευοπούλου,
  66. Κατερίνα Πάρπα,
  67. Αναστασία Ροδινού,
  68. Δημήτρης – Σεραφείμ Ρουσόπουλος,
  69. Ιωάννης Ραφαήλ Σαλής,
  70. Αντωνία Σιμάτου,
  71. Ρέα Σπανού,
  72. Πέτρα Σπύρου,
  73. Κατερίνα Σταθάτου,
  74. Μαρία Σταμάτη,
  75. Μαρία Στίνη,
  76. Μαρία Τασσοπούλου,
  77. Σμάρω Τζενανίδου,
  78. Αικατερίνη Τζίτζιρα,
  79. Βασιλική Τρίγκα,
  80. Κλαίρη Τσαλουχίδη Χατζημηνά,
  81. Άννα Τσαπάρα,
  82. Νικηφόρος Τσεκούρας,
  83. Λίνα Τσίλαγα,
  84. Ελένη Τσιλιλή,
  85. Ελένη Τσοτσορού,
  86. Σοφία Φουντουλάκη,
  87. Αθηνά Χατζή και
  88. Έρη Χατζηστυλιανού.

Ξεχωριστή είναι και η παρουσία ψηφιακών έργων στην έκθεση.

Στην ψηφιακή ενότητα συμμετέχουν οι Φρόσω Ανδρέου, Θεοδώρα Ανυφαντή, Μιχαήλ Βακαλούλης, Ειρήνη Γιατράκη, Πηνελόπη Δελασούδα, Μόνικα Δημητριάδου, Νίνα Διακοβασίλη, Τζωρτζίνα Ελευθεράκη, Μαρία Καλατζή, Βάσος Καραγιάννης, Ελευθερία Καρασμάνογλου, Ελισσάβετ Κοτσώνη, Ελισάβετ Μουζακίτη, Μαρία Ντάρλα, Μαίρη Παπαδοπούλου, Λεόντιος Πετμεζάς, Ξανθή Ταβουλαρέα, Βασίλης Ταταρίδης, Γιάννης Τρισμπιώτης, Αμαλία Τρουλλινού και Στυλιανή Τσικώνη.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ