ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά!

EuroWorking Group: Συμφωνία σε όλα! – Και για δόση και για χρέος! – 15 χρόνια επιμήκυνση αποπληρωμής!

Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις...

EuroWorking Group: Συμφωνία σε όλα! – Και για δόση και για χρέος! – 15 χρόνια επιμήκυνση αποπληρωμής!

Συμφωνία έβγαλε, κατά πληροφορίες, η συνεδρίαση του Euro Working Group, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο και αποτελεί τον προάγγελο των απογευματινών εξελίξεων στο Εurogroup.

Η συμφωνία δεν αφορά μόνο την εκταμίευση της δόσης αλλά και το σύνολο σχεδόν του κειμένου της απόφασης του Eurogroup για το θέμα του χρέους.

Για το χρέος υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια με αναφορά σε επιμήκυνση της λήξης των ευρωπαϊκών δανείων μέχρι τα 15 έτη και βελτιωμένη φρασεολογία σε σύγκριση με το ανακοινωθέν της 22ας Μαϊου. Υπάρχει επίσης αναφορά σε πλεονάσματα στην περιοχή του 2% από το 2023 και μετά.

Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υπογράψει το κείμενο συμφωνίας με αποτέλεσμα στις επόμενες ημέρες να γίνει και η εκταμίευση της δόσης, το ύψος της οποίας δεν έχει καθοριστεί αν θα είναι στα 7,4 δισ. ευρώ ή περισσότερα, με τις προσδοκίες της κυβέρνησης να φτάνουν μέχρι τα 9-9,5 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε για το θέμα του χρέους ότι θα υπάρξει σαφήνεια αλλά δεν θα ληφθεί οριστική απόφαση. Όπως διευκρίνισε, συγκεκριμένα νούμερα θα γνωστοποιηθούν το 2018, μετά τη λήξη του προγράμματος.

Από την πλευρά του, ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Peter Kazimir σχολίασε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα φύγει σήμερα από το Eurogroup με «μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα», προεξοφλώντας ότι θα υπάρξει συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης.

Την αισιοδοξία της για μια συμφωνία που θα επιτρέψει την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.

Παράλληλα, η A. Merkel τόνισε πως οι προσπάθειες της Ελλάδας προς τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να εκτιμηθούν, ενώ ευχήθηκε να υπάρξει αποτέλεσμα στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η συνεδρίαση του Eurogroup θα ξεκινήσει στις 16.00 ώρα Ελλάδας. Βάση της ενδεχόμενης συμφωνίας, εκτιμούν πηγές της ευρωζώνης, πως μπορεί να είναι η γαλλική πρόταση για τη σύνδεση της εξυπηρέτησης του χρέους με την ανάπτυξη, αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα των σημερινών διαπραγματεύσεων, καθώς τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι είναι πολλά.

Δηλώσεις Β. Σόιμπλε

Την εκτίμηση ότι σήμερα θα υπάρξει συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλ

Φτάνοντας στη συνεδρίαση του Eurogroup είπε: «Ελπίζω ότι στο τέλος του πακέτου βοήθειας, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές».

Όσον αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως «θα καταφέρουμε ένα βρούμε ένα τρόπο, ώστε να κρατήσουμε το Ταμείο στο πρόγραμμα».

Δηλώσεις Γ. Ντάισελμπλουμ

Ερωτηθείς ο Γ. Ντάισελμπλουμ πόση θα είναι η δόση που θα πάρει η Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι το ύψος της θα είναι μέρος των σημερινών συζητήσεων και θα ανακοινωθεί μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σχετικά με τις λεπτομέρειες μίας πιθανής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο Ντάισελμπλουμ είπε: «Σήμερα, θα δώσουμε μεγαλύτερη σαφήνεια στην Ελλάδα και το ΔΝΤ, το οποίο ζητά αυτή τη σαφήνεια, πώς θα κινηθούμε μετά, πώς θα διαμορφώσουμε την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους το επόμενο έτος», τόνισε προσθέτοντας:

«Πρέπει να συμφωνήσουμε στη διαδικασία πώς θα διαμορφώσουμε, ποιος θα διαμορφώσει και πώς θα αποφασίσουμε μετά το συνολικό πακέτο, αυτή θα είναι η μορφή των συζητήσεων που θα έχουμε σήμερα. Δεν θα υπάρχει ένας αριθμός που θα προκύπτει από αυτό. Ο αριθμός θα υπάρχει μόνο στο τέλος του προγράμματος».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στην ετήσια σύνοδο του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) στην έδρα του Μηχανισμού στο Λουξεμβούργο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως υπάρχει αρχική συμφωνία για το χρέος και θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια αναφορικά με τα μέτρα για το ελληνικό χρέος αλλά «Η επιπλέον αποσαφήνιση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα γίνει το επόμενο έτος» έσπευσε να προσθέσει. «Δεν θα υπάρξουν αριθμοί για το χρέος τώρα, αυτοί θα έρθουν το 2018».

Ρέγκλινγκ: Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα βοήθειας που έχει γίνει ποτέ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όσον αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων εκ μέρους της Ελλάδας.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.