ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

EwG σε κυβέρνηση: «Τηρήστε όλες τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις»

EwG σε κυβέρνηση: «Τηρήστε όλες τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις»

Αυστηρή σύσταση προς την κυβέρνηση να τηρήσει τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, απηύθυνε το EuroWorking Group, το οποίο συζήτησε σήμερα, Πέμπτη, την πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.

Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών ενημερώθηκαν για την πρόοδο στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα της Επιτροπής ότι σε κάποιους τομείς η πρόοδος είναι καλή και σε άλλους μικρότερη.

Το EWG υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης από την Ελλάδα όλων των δεσμεύσεων που έχει λάβει. Νέα στοιχεία αναμένεται να αποσταλούν ενόψει του Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου όπου θα τεθεί εκ νέου το ζήτημα.

Επί της ουσίας, το EwG έστειλε μήνυμα μη χαλάρωσης των μεταμνημονιακών προσπαθειών της κυβέρνησης, στη βάση της έκθεσης της Κομισιόν η οποία δημοσιεύτηκε την Τετάρτη και «έβγαζε» μια σειρά από «κίτρινες» κάρτες, με έμφαση, κυρίως, στις καθυστερήσεις εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών.

Οι καθυστερήσεις έχουν να κάνουν κυρίως με:

-Την καθυστέρηση που σημειώνει η χώρα μας σε βασικές αποκρατικοποιήσεις όπως των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ, της ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ κλπ.

-Την πλήρη εξόφληση όλων των οφειλών του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα ώστε να ενισχυθεί η αγορά και οι επιχειρήσεις. Η Κομισιόν στην έκθεσή της αναγνωρίζει μεν ότι καθυστέρησε η εκταμίευση από τον ESM μιας δόσης 1,1 δισ. ευρώ, ωστόσο η υποχρέωση της χώρας μας για ολοσχερή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών της στους ιδιώτες μέχρι τέλους του χρόνου δεν έχει επουδενί επιτευχθεί καθώς απομένουν να διατεθούν τουλάχιστον άλλα 3 δισ. ευρώ.

-Στον δημόσιο τομέα η Κομισιόν αναγνωρίζει πρόοδο στην αξιολόγηση και στην κινητικότητα των υπαλλήλων, εκφράζει όμως τη δυσαρέσκειά της για σημαντικές καθυστερήσεις στις τοποθετήσεις των γενικών διευθυντών (90 στον αριθμό) στα υπουργεία, στην επιλογή των νέων διευθυντών και τμηματαρχών από το ΑΣΕΠ και την καθυστέρηση του διαγωνισμού για την επιλογή των 69 νέων γενικών και ειδικών γραμματέων στα υπουργεία (με εξαίρεση τα υπουργεία Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

-Ο νόμος Κατσέλη που ισχύει από το 2010 πρέπει να αντικατασταθεί με άλλη ρύθμιση προστασίας των οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών και τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχωρεί από τις αρχές του χρόνου στην κατάργηση του νόμου Κατσέλη στον οποίο έχουν βρει νομικό καταφύγιο και προστασία 135.000 δανειολήπτες με δάνεια συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ. Αυτό που σχεδιάζεται είναι να μειωθεί το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας που ισχύει σήμερα και είναι 220.000 ευρώ για ένα άτομο και 20.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος, σε σαφώς χαμηλότερο όριο προστασίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.