Ευχαριστίες Ζάεφ στην Ελλάδα για την οικονομική βοήθεια στην κατασκευή μονάδας βιολογικού καθαρισμού (φώτο-βίντεο)

Ευχαριστίες Ζάεφ στην Ελλάδα για την οικονομική βοήθεια στην κατασκευή μονάδας βιολογικού καθαρισμού (φώτο-βίντεο)

Στα εγκαίνια νέας μονάδας βιολογικού καθαρισμού λυμάτων αξίας 10,6 εκατομμυρίων ευρώ στα Σκόπια, για την κατασκευή της οποίας συνέβαλε η Ελλάδα, παρέστη ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ευχαρίστησε την Ελλάδα αλλά και την Ελβετία για τη συμβολή τους στην κατασκευή του έργου, το οποίο, όπως είπε, είναι μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας, καθώς η ποιότητα των υδάτων του ποταμού Αξιού δεν θα επιβαρύνεται πλέον από τα λύματα του Δήμου Γευγελής.

Ο Έλληνας πρέσβης Δημήτρης Γιαννακάκης, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση, τόνισε ότι η κατασκευή της μονάδας ολοκληρώθηκε με τον πλέον επαγγελματικό τρόπο και με τήρηση όλων των προδιαγραφών της ΕΕ.

“Ως γειτονική χώρα, το ενδιαφέρον μας για την ποιότητα των υδάτων του ποταμού Αξιού είναι μεγάλο και γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι να εξασφαλίσουμε τεχνική βοήθεια για τη διαχείριση των υδάτων και την διατήρηση του περιβάλλοντος, τηρώντας τις προδιαγραφές και τους κανονισμούς της ΕΕ. Πιστεύουμε ότι η υλοποίηση αυτού του έργου μπορεί να αποτελέσει δείκτη για το πώς η κοινή συνεργασία μπορεί να είναι επωφελής και για τις δύο χώρες”, δήλωσε, ο Έλληνας πρέσβης.

Στα εγκαίνια παρέστη επίσης και η πρέσβης της Ελβετίας στα Σκόπια, Sybille SuterTajada, о υφυπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού της πΓΔΜ, Γιάνι Μακραντούλι και ο δήμαρχος Γευγελής, Σάσο Πότσκοφ.

Ζάεφ με Έλληνες επενδυτές

Στην Γευγελή ο Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε και με επιχειρηματίες από την πΓΔΜ και την Ελλάδα, στους οποίους τόνισε ότι το δεύτερο μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αφορά την εδραίωση στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, προβλέπει την εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας, κάτι που θα ωφελήσει και τον επιχειρηματικό τομέα.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας του μετά την Γερμανία και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι, όπως είπε, “μετά την υπογραφή της Συμφωνίας οι αριθμοί δείχνουν πως η επιχειρηματική κοινότητα ακολουθεί την τάση αύξησης της φιλίας και της εταιρικής σχέσης (μεταξύ των δύο πλευρών)”. “Η φιλία ανοίγει νέες προοπτικές”, είπε ο Ζάεφ, και υπογράμμισε ότι τους πρώτους επτά μήνες του 2018 οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας ανήλθαν σε 489 εκατομ. ευρώ, σημειώνοντας εμφανή αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όταν έφθασαν τα 419 εκατομ. ευρώ.

Επίσης, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ είπε ότι το έργο του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών και τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη συνεργασία ανάμεσα σε επιχειρήσεις από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρέσβης, που παρέστη στην συνάντηση, τόνισε ότι η επίλυση της διαφοράς για το όνομα μπορεί να συμβάλλει ιδιαίτερα σημαντικά στην εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.