Η Ιαπωνία επιτρέπει ξανά την εμπορική φαλαινοθηρία

Η Ιαπωνία επιτρέπει ξανά την εμπορική φαλαινοθηρία

Η Ιαπωνία ακολουθεί τα βήματα της Φινλανδίας και της Νορβηγίας, που συνεχίζουν την αλίευση φαλαινών για εμπορικούς σκοπούς.

Το Τόκιο ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας, κάτι που είχε απειλήσει να κάνει τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να ξαναρχίσει την εμπορική αλιεία τον ερχόμενο Ιούλιο.

Πάντως, η Ιαπωνία δεν θα επιτρέψει την εμπορική φαλαινοθηρία στα νερά της Ανταρκτικής ή στο νότιο ημισφαίριο, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα. Η αλιεία θα περιορίζεται στα χωρικά ύδατα και στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας.

Το Τόκιο είχε απειλήσει να αποχωρήσει από τη ΔΕΦ τον Σεπτέμβριο, όταν η Επιτροπή απέρριψε το αίτημά της να ξαναρχίσει η αλιεία για εμπορικούς σκοπούς. Σε εκείνη τη συνεδρίαση του οργανισμού, στον οποίο μετέχουν 89 κράτη, απορρίφθηκε η ιαπωνική πρόταση να συνυπάρχουν η προστασία και η εμπορική αλιεία των φαλαινών, με την τελευταία να ελέγχεται από «μια επιτροπή για τη βιώσιμη φαλαινοθηρία».

Η πρόταση εξάλλου έβαζε τέλος στο μορατόριο που είχε επιβληθεί στη δραστηριότητα αυτή, που τέθηκε σε ισχύ το 1986 και το Τόκιο είχε προσυπογράψει. Όμως χώρες που τάσσονται υπέρ της προστασίας των φαλαινών, όπως η Αυστραλία, τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι ΗΠΑ, τορπίλισαν την ιαπωνική πρόταση, η οποία απορρίφθηκε με 41 ψήφους κατά έναντι 27 υπέρ.

Με αυτή την απόφαση, η ιαπωνική κυβέρνηση ανοίγει νέα διαμάχη μεταξύ των επικριτών και των υπερασπιστών της φαλαινοθηρίας, κάτι που οι Ιάπωνες, ειδικά οι εθνικιστές, τονίζουν πως αποτελεί παράδοση.

Στην πραγματικότητα, η φαλαινοθηρία δεν σταμάτησε ποτέ στην Ιαπωνία. Προς αυτό από το 1987 χρησιμοποιήθηκε το παραθυράκι στο μορατόριο που επιτρέπει αλίευση για ερευνητικούς σκοπούς. Το κρέας των φαλαινών κατέληγε σε κάθε περίπτωση στους πάγκους των ιχθυοπωλείων. Επιτρέπεται εξάλλου η αλίευση μικρότερων κητοειδών, που δεν προστατεύονται.

Η ιαπωνική κυβέρνηση διατείνεται ότι τα περισσότερα είδη φαλαινών δεν κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Το 2014, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε ότι η Ιαπωνία όφειλε να σταματήσει τη φαλαινοθηρία στην Ανταρκτική. Το Τόκιο την ανέστειλε για έναν χρόνο, αναπροσάρμοσε τους όρους, ιδίως τον αριθμό και τα είδη που επιτρέπει να αλιεύονται, και την ξανάρχισε την περίοδο 2015-2016. Η ετήσια ποσόστωση που όρισε η Ιαπωνία στην Ανταρκτική είναι 333 φάλαινες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως, σήμερα οι περισσότεροι Ιάπωνες δηλώνουν ότι δεν τρώνε το κρέας της φάλαινας ή ότι το επιλέγουν πολύ σπάνια. Κατά την εφημερίδα Asahi, το κρέας φάλαινας αντιστοιχεί στο 0,1% της συνολικής κατανάλωσης κρέατος στην Ιαπωνία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.