ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Κι όμως υπάρχει: Σε αυτό το μέρος η μπύρα είναι πιο ακριβή από το… πετρέλαιο

Κι όμως υπάρχει: Σε αυτό το μέρος η μπύρα είναι πιο ακριβή από το… πετρέλαιο

Η ονομασία «μαύρος χρυσός» δεν ταιριάζει πλέον στο πετρέλαιο και οι τιμές το αποδεικνύουν.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ένα βαρελάκι καλής μπύρας στον Καναδά θα κοστίσει περί τα 5 δολάρια, ενώ ένα βαρέλι πετρέλαιο θα κοστίσει κατά τι λιγότερο, καθώς, σύμφωνα με traders η τιμή του Western Canada Select (WCS) καταγράφηκε στα 4,18 δολ/βαρέλι.

Πάντως, όπως επισημαίνει, το WCS δεν είναι εφάμιλλο του αμερικανικού αργού WTI, καθώς θεωρείται κατώτερης ποιότητας. Είναι πιο βαρύ και πιο όξινο. Αν ένα καλό πετρέλαιο του Τέξας παρομοιαστεί με νερό, το καναδικό WCS μπορεί να παρομοιαστεί με… σιρόπι από σφένδαμο. Γι’ αυτό και πάντα διαπραγματεύεται με μεγάλο discount έναντι του premium WTI, από 8 έως 15 δολ/βαρέλι.. Αλλά τα 4 δολάρια είναι κάτι που δεν περίμενε κανείς να δει.

Σύμφωνα με τους traders ένας λόγος που έχει γίνει τόσο φθηνό είναι ότι η αγορά της Κίνας είναι πρακτικά κλειστή, άρα δεν μπορούν να το στείλουν στις αγορές της Ασίας. Η αποστολή του στον Κόλπο του Μεξικού μέσω σιδηροδρόμου ή αγωγού προσθέτει άλλα 8-10 δολάρια στην τιμή του και κανένας από εκεί δεν το θέλει, γιατί υπάρχει πολύ πετρέλαιο παντού και οι δεξαμενές είναι γεμάτες.

Όπως έγραψε και η Goldman Sachs «το σοκ στη ζήτηση είναι εξαιρετικά αρνητικό για τις τιμές του πετρελαίου και στέλνει τις τιμές του αργού σε αρνητικό έδαφος».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με άλλα λόγια, οι παραγωγοί πλέον μάλλον πληρώνουν κάποιον για να πάρει αργό, παρά πληρώνονται οι ίδιοι. Και γιατί να το κάνουν αυτό; Γιατί είναι πολύ δαπανηρό να κλείσουν και να ξανανοίξουν τα κοιτάσματα πετρελαίου και είναι πιο φθηνό απλά να πληρώσουν κάποιον για να πάρει το πετρέλαιο, κυρίως αν πιστεύουν ότι οι τιμές θα ξαναπάρουν την ανηφόρα σε μερικούς μήνες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.