Δέκα χρόνια μετά τον πόλεμο Ε.Μυτιληναίου στα ρωσικά BMP-3 η Gazprom του έδωσε τεράστιο συμβόλαιο στην ενέργεια (upd)

Δέκα χρόνια μετά τον πόλεμο Ε.Μυτιληναίου στα ρωσικά BMP-3 η Gazprom του έδωσε τεράστιο συμβόλαιο στην ενέργεια (upd)

Δέκα χρόνια μετά την σύγκρουση του ομίλου Μυτιληναίου με τα ρωσικά συμφέροντα που οδήγησαν τελικά στην ματαίωση του πρoγράμματος απόκτησης των 420 ρωσικών ΤΟΜΑ BMP-3HEL, η Μόσχα φαίνεται ότι «ξεπέρασε» την πολεμική του ομίλου και δέχθηκε να συνάψει συμβόλαιο συνεργασίας για την πώληση ρωσικού φυσικού αερίου!

Η μεγαλύτερη προμήθεια ρωσικού υλικού στην ιστορία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και η διακρατική συμφωνία του Νοεμβρίου του 2007, είχε βρει την σθεναρή αντίδραση του Ε.Μυτιληναίου, ο οποίος τότε ήλεγχε την ΕΛΒΟ και θεωρούσε ότι οι Ρώσοι της Rosoboronexport «τον είχαν ρίξει» επ’ωφελεία ενός παλιού τους γνώριμου του Σωκράτη Κόκκαλη.

Και είχαν αποφασίσει να δώσουν την «μερίδα του λέοντος» στο πρόγραμμα των BMP-3 στην ΙΝTRACOM.

Προκαλώντας μια σφοδρή πολεμική από την πλευρά Μυτιληναίου, ο οποίος με συμμάχους τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς, κατάφερε να καθυστερήσει, να αναβάλει και εν τέλει να «κάψει» τo project το 2010.

Tα χρόνια πέρασαν, και το ρωσικό «γινάτι» φαίνεται ότι εξαερώθηκε καθώς η θυγατρική της Gazprom «GazpromExport» υπέγραψε με την ελληνική εταιρεία «Mytilineos» δεκαετή συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου από την πρώτη στην δεύτερη.

Η συμφωνία υπεγράφη από την αναπληρώτρια πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης της Gazprom και γενική διευθύντρια της «GazpromExport», Ελένα Μουρμίστροβα, και τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης και διευθύνοντα σύμβουλο της «Mytilineos», Ευάγγελο Μυτιληναίο.

Η σύμβαση, μεταξύ άλλων, προβλέπει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ελλάδα από το 2020 έως και το 2030.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία μεταξύ της «GazpromExport» και της «Mytilineos» ξεκίνησε το 2017 στη βάση βραχυπρόθεσμων συμβάσεων. Το 2019, ενδεικτικά, στη «Mytilineos» παραδόθηκαν 588 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.