ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Oι Βρετανοί τρώνε λιγότερα γεύματα και τα παιδιά πεινούν – Τι περιμένει τους Έλληνες

Πρωτοφανείς καταστάσεις ζουν στην Βρετανία λόγω των αντι-ρωσικών κυρώσεων

Oι Βρετανοί τρώνε λιγότερα γεύματα και τα παιδιά πεινούν  – Τι περιμένει τους Έλληνες

Εκατομμύρια Βρετανοί παραλείπουν γεύματα εξαιτίας της αλματώδους αύξησης των τιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ιδίως των τροφίμων, που ώθησαν τον πληθωρισμό σε επίπεδο πάνω από το 10% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού Which? που δημοσιεύεται σήμερα ενώ την ίδια στιγμή μαθητές στα βρετανικά σχολεία κλέβουν φαγητό για να χορτάσουν!

Ειδικά το τελευταίο δείχνει την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η βρετανική κοινωνία καθώς ένα παιδί που βρίσκεται στην ανάπτυξη χρειάζεται να… τρώει συνεχώς.

Κι αυτό συμβαίνει στην Βρετανία η οποία είναι ενεργειακά αυτάρκης καθώς προμηθεύεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τα κοιτάσματά της στην Βόρεια Θάλασσα.

Οι αντι-ρωσικές κυρώσεις έπληξαν καίρια και την Βρετανία παρά το γεγονός ότι δεν είχε άμεση ενεργειακή εξάρτηση από την Ρωσία. Η αύξηση όμως των τιμών σε καύσιμα και ενέργεια αυτόματα αύξησε και το κόστος και στην Βρετανία.

Ένα κόστος που οι Βρετανοί πολίτες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.

Τα μισά νοικοκυριά στη Βρετανία μείωσαν τα γεύματά τους, αναφέρει ο Which?, ο οποίος διενήργησε την έρευνα σε δείγμα 3.000 προσώπων.

Σχεδόν το ίδιο ποσοστό λέει πως βρίσκει δυσκολότερο να τρώει σωστά σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση κι επιλέγει ολοένα πιο συχνά προμαγειρεμένα γεύματα, για να μειώνει την κατανάλωση αερίου ή ηλεκτρικού ρεύματος.

Το 80% των προσώπων που συμμετείχαν στην έρευνα παραδέχεται πως βιώνει οικονομικές δυσκολίες. Πολλοί έχουν πάρει απόφαση ότι στο εξής θα στερούνται διάφορες λιχουδιές αλλά και απαραίτητα για την διαβίωση τρόφιμα, για να είναι σε θέση να αγοράζουν τα απολύτως απαραίτητα.

Ένας μαθητής του βρετανικού σχολείου Lewisham βρέθηκε να τρώει σάντουιτς χωρίς γέμιση για να μην πεινάει, σύμφωνα με την Lisa Williams, Διευθύντρια στο Δημοτικό Σχολείο Rushey Green, η οποία θυμήθηκε ένα παιδί που έτρωγε «μόνο μια φέτα ψωμί» καθώς οι γονείς αγωνίζονται να αντέξουν οικονομικά ένα θρεπτικό κουτί μεσημεριανού γεύματος εν μέσω της κρίσης του κόστους ζωής.

Η δημοσκόπηση δασκάλων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που διεξήχθη από το φιλανθρωπικό ίδρυμα σχολικών τροφίμων, Chefs in Schools, αποκαλύπτει ότι τα παιδιά τρώνε λάστιχα για να έχουν κάτι στην κοιλιά τους, μαθητές αποθηκεύουν φαγητό στις τσέπες τους για να πάρουν σπίτι, κλέβουν σνακ από άλλους, ενώ δάσκαλοι χρησιμοποιούν δικά τους χρήματα για να ταΐσουν τους μαθητές.

«Με τα γεύματα σε πακέτο, μερικά παιδιά έχουν ψωμί χωρίς γέμιση ή απλώς μια φέτα ψωμί», πρόσθεσε. «Βλέπουμε φθηνά σνακ που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος της εβδομάδας ή του μήνα και τα χρήματα τελειώνουν στο σπίτι, συχνά η κατάσταση χειροτερεύει. Είναι αποκαρδιωτικό. Οι γονείς δυσκολεύονται. Δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις διατροφικές επιλογές».

Το ερώτημα είναι τι περιμένει τους Έλληνες; Σημειώνεται ότι η λίστα της «ντροπής» με τα προϊόντα που θα έχει το «καλάθι του φτωχού» έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και δεν θα περιέχονται σε αυτήν ούτε τα όσπρια και τα δημητριακά που αποτελούν σχεδόν την μισή διατροφή του ανθρώπου.

Στην πλατφόρμα e-katanalotis θα αναρτηθούν τα προϊόντα που κάθε σουπερμάρκετ θα επιλέξει για να γεμίσει το «καλάθι του φτωχού» με τις «συγκρατημένες ανατιμήσεις».

Η κατάρτιση της λίστας θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι τέλος του μήνα.

Το πόσο «συγκρατημένες» θα είναι οι ανατιμήσεις αυτές ή πρόκειται για επικοινωνιακό τέχνασμα είναι θέμα προς συζήτηση.

Γιατί αν φερειπείν η ζάχαρη είχε χθες 0,89 ευρώ το κιλό και σήμερα είναι στο 1,10 ευρώ το κιλό και εισέλθει στην λίστα με τα 51 αγαθά για το «καλάθι του φτωχού» με την ίδια «συγκρατημένη τιμή» τότε κάποιος δουλεύει κάποιον!

Υπενθυμίζουμε πως στη λίστα ανατίμησης περιλαμβάνονται βασικά προϊόντα όπως ειδικές κατηγορίες ρύζι, μακαρόνια, κρέας και γάλα. Κρέας, μόνο συσκευασμένο χοιρινό και συσκευασμένα κοτόπουλα!

Με λίγα λόγια κάποιος στην Ελλάδα για να τραφεί σωστά θα πρέπει να καταναλώσει ένα ολόκληρο μισθό μόνο γι’αυτό.

Ο βρετανικός οργανισμός υπεράσπισης των καταναλωτών προειδοποίησε εξάλλου χθες Τετάρτη πως εκατομμύρια νοικοκυριά διατρέχουν κίνδυνο να περιπέσουν σε ενεργειακή φτώχεια, να μην είναι σε θέση να θερμαίνονται επαρκώς αυτόν τον χειμώνα, μετά την απόφαση του νέου υπουργού Οικονομικών να μειώσει κατά πολύ τη διάρκεια της εφαρμογής πλαφόν στο κόστος της ενέργειας.

Ο Τζέρεμι Χαντ ακύρωσε μεγάλο μέρος των δημοσιονομικών μέτρων που ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου ο προκάτοχός του Κουάζι Κουάρτενγκ, αναμιγνύοντας τη μαζική επιχορήγηση στις δαπάνες για την ενέργεια νοικοκυριών κι επιχειρήσεων με μειώσεις φόρων ευρείας κλίμακας.

Τα μέτρα, τα οποία επρόκειτο να χρηματοδοτηθούν με δημόσιο χρέος και δεν θεωρήθηκαν σωστά κοστολογημένα, προκάλεσαν θύελλα στις αγορές.

Ο κ. Χαντ μείωσε τη στήριξη στα νοικοκυριά για το κόστος της ενέργειας στους έξι μήνες από δυο χρόνια, την ώρα που η τιμή του φυσικού αερίου έχει απογειωθεί σε ετήσια βάση, ειδικά μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο 10,1% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός στη Βρετανία είναι ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών της G7 και ο υψηλότερος που έχει καταγράψει η χώρα τα τελευταία σαράντα χρόνια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.