ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

«Εκτινάχθηκε» η τιμή του κακάο – Έρχονται αυξήσεις στις σοκολάτες

Αυτή η εξέλιξη αποδίδεται στο καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο που αναμένεται να φέρει χαμηλότερες από τον μέσο όρο βροχοπτώσεις

«Εκτινάχθηκε» η τιμή του κακάο – Έρχονται αυξήσεις στις σοκολάτες

Στα 3.170 δολάρια ανά μετρικό τόνο, «εκτινάχθηκε» η τιμή του κακάο, με αποτέλεσμα να αναμένονται αυξήσεις στις σοκολάτες.

Να σημειωθεί πως αυτή η εξέλιξη αποδίδεται στο καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο που αναμένεται να φέρει χαμηλότερες από τον μέσο όρο βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους στη Δυτική Αφρική, όπου καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό το κακάο.

Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα δίνουν πάνω από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο.

«Η αγορά του κακάο εμφάνισε μια αξιοσημείωτη άνοδο τιμών. Αυτή η σεζόν είναι η δεύτερη συνεχόμενη που η αγορά εμφανίζει έλλειμμα, με τα αποθέματα του κακάο να αναμένεται να μειωθούν σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα», δήλωσε στο CNBC ο Σεργκέι Τσεπκεράκοφ, αναλυτής της S&P Global Commodity Insights.

Ο Τσεπκεράκοφ εκτιμά ότι η αγορά θα μπορούσε να εμφανίσει ένα ακόμα έλλειμμα και την επόμενη σεζόν, η οποία θα διαρκέσει από τον Οκτώβριο έως τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους. Και αυτό σημαίνει ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο θα μπορούσαν να εκτιναχθούν περαιτέρω, φτάνοντας στις 3.600 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

«Πιστεύω ότι οι καταναλωτές πρέπει να προετοιμαστούν για την πιθανότητα υψηλότερων τιμών στη σοκολάτα», είπε ο αναλυτής στο CNBC, καθώς οι παραγωγοί σοκολάτας είναι υποχρεωμένοι να μετακυλίσουν το υψηλότερο κόστος παραγωγής στους καταναλωτές, την ώρα που πιέζονται από το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών, την αύξηση των δαπανών ενέργειας και τα αυξημένα επιτόκια.

Σημαντικό κόστος για την παραγωγή μιας σοκολάτας είναι και το βούτυρο κακάο, το οποίο επίσης εμφανίζει αύξηση 20,5% στις τιμές του από τις αρχές του έτους.

Η ζάχαρη, ένα άλλο βασικό συστατικό της σοκολάτας, εμφανίζει επίσης άνοδο, με την τιμή της να ξεπερνάει το υψηλό 11 ετών τον Απρίλιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.