Ψεύτες και κλέφτες...

La Stampa: «Οι αγορές επιβραβεύουν τα στοιχεία που βελτιώνονται στην Ελλάδα και επιδεινώνονται στην Ιταλία»

La Stampa: «Οι αγορές επιβραβεύουν τα στοιχεία που βελτιώνονται στην Ελλάδα και επιδεινώνονται στην Ιταλία»

Στους λόγους που ευνοούν την οικονομία μας και την αγορά ελληνικών, δημοσίων ομολόγων έναντι των ιταλικών, επικεντρώνεται ανάλυση της εφημερίδας La Stampa.

Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Stampa φιλοξενεί ανάλυση η οποία εξηγεί για ποιους λόγους η απόδοση των ελληνικών ομολόγων είναι, πλέον, χαμηλότερη από εκείνη την ιταλικών και η οικονομία μας σε θετικότερη τροχιά από εκείνη της γειτονικής μας χώρας .

Σε άρθρο που υπογράφει ο οικονομολόγος Φράνκο Μπρούνι, καθηγητής του γνωστού πανεπιστημίου Μποκόνι του Μιλάνου και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών πολιτικών Ερευνών με έδρα την Ρώμη, εξηγείται ότι οι αιτίες είναι πολλαπλές.

«Πρώτα απ΄ όλα οι αγορές επιβραβεύουν τα μακροοικονομικά στοιχεία που βελτιώνονται στην Ελλάδα και επιδεινώνονται στην Ιταλία», εξηγεί ο Μπρούνι και προσθέτει ότι οι προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης για την επόμενη πενταετία είναι σαφώς θετικότερες σε ότι αφορά την Ελλάδα, θεωρεί ότι σημαντικό ρόλο παίζει και το υπερδιπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας μας έναντι του ιταλικού και υπενθυμίζει ότι και σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η ελληνική οικονομική ανάπτυξη έχει εξασφαλίσει διπλάσιο ποσοστό.

«Οι αγορές διαισθάνονται ότι είναι πιθανή και εφικτή η ένταξη της Ελλάδας στην Ποσοτική Χαλάρωση», σημειώνει στο άρθρο της η εφημερίδα του Τορίνο. Παράλληλα, η La Stampa θεωρεί ότι «έχει αυξηθεί η θέληση να παίζονται αποδοτικά στοιχήματα, έστω και αν περιέχουν κινδύνους» και «το να ευνοηθεί από τους κερδοσκόπους η Ελλάδα έναντι της Ιταλίας, μπορεί να είναι ένα από τα στοιχήματα αυτά».

Ο Φράνκο Μπρούνι εκτιμά, δε, ότι «δημιουργεί προβλήματα στην Ιταλία, όχι μόνον το ότι χαρακτηρίζεται από πολιτική αστάθεια, αλλά ότι οι εξελίξεις της αστάθειας αυτής είναι δύσκολο να προβλεφθούν, λόγω της ασυνεπούς στάσης των πολιτικών κομμάτων».

Τέλος, η ανάλυση της La Stampa υπογραμμίζει ότι ενώ η Ελλάδα διόρθωσε τα δημοσιονομικά της προβλήματα, υπό την σκληρή πίεση των δανειστών, η Ιταλία διστάζει να το κάνει και προσπαθεί να αποφύγει την παροχή βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Αλλά για να συνεχίσουμε να την αποφεύγουμε θα πρέπει να υιοθετήσουμε οικιοθελώς πολυετή, αξιόπιστα και αποτελεσματικά προγράμματα, με στόχο την εφαρμογή διαρθρωτικών βελτιώσεων», καταλήγει το άρθρο.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.