ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Μείωση ενοικίου: Αφορολόγητη και ακατάσχετη η αποζημίωση που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες

Μείωση ενοικίου: Αφορολόγητη και ακατάσχετη η αποζημίωση που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες

Το ποσό της αποζημίωσης που θα λάβουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του Δεκεμβρίου, για τη μείωση μισθωμάτων που υπέστησαν τον τρέχον μήνα, αναμένεται να είναι «καθαρό», καθώς δεν θα φορολογηθεί και δεν θα μπορεί να κατασχθεί.

​Επίσης η δήλωση «COVID 19» όπου θα αποτυπωθούν οι μειώσεις ενοικίων παίρνει παράταση έως το τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν που έγινε η μείωση. Δηλαδή η δήλωση των μειώσεων ενοικίων του Νοεμβρίου θα μπορεί να γίνει το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με τροπολογία που έχει πάρει το δρόμο για την η Βουλή η αποζημίωση που θα λάβουν οι εκμισθωτές θα είναι όχι μόνο αφορολόγητη αλλά και ακατάσχετη και μη συμψηφιζόμενη με άλλες υποχρεώσεις του δικαιούχου.

Η χρηματική αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων για το υποχρεωτικό «κούρεμα» των ενοικίων του Νοεμβρίου ανέρχεται σε 50% επί της απώλειας του εισοδήματος του εκμισθωτή.

​Το υποχρεωτικό «κούρεμα» των ενοικίων είναι 40% και αφορά όλες τις επιχειρήσεις που έκλεισαν υποχρεωτικά με διοικητική εντολή λόγω του lockdown αλλά και τις πληττόμενες επιχειρήσεις βάση της διευρυμένης λίστας Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας.

​Αφορά επίσης το ενοίκιο κύριας κατοικίας για τους εργαζόμενους που τίθενται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και τους φοιτητές για την φοιτητική τους κατοικία που τουλάχιστον ένας από τους γονείς του έχει τεθεί σε αναστολή εργασίας.

​Το ποσό της αποζημίωσης για τον ιδιοκτήτη θα κατατίθεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του ενώ με την αρχική μορφή του μέτρου η αποζημίωσης συμψηφιζόταν με άλλες φορολογικές οφειλές και ανερχόταν στο 30% της απώλειας ενοικίου.

Στη δήλωση απώλειας μισθωμάτων («δήλωση COVID»), τα στοιχεία εκμισθωτή, συνεκμισθωτή, μισθωτή καθώς και τα στοιχεία ακινήτου, ανακτώνται από την τελευταία υποβληθείσα «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».

Περαιτέρω, ο εκμισθωτής πρέπει να συμπληρώσει, κατά περίπτωση, τα παρακάτω στοιχεία:

α) Χρήση μίσθιου, επιλέγοντας μία από τις παρακάτω περιπτώσεις:

-Κατοικία φοιτητή εξαρτώμενου μέλους

-Κύρια κατοικία στην οποία μισθωτής είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του

-Κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος/Μέρος Συμφώνου Συμβίωσης (Μ.Σ.Σ.) του μισθωτή είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του

-Επαγγελματική στέγη

β) Το μηνιαίο μίσθωμα πριν τη μείωση.

γ) Το ποσό του μισθώματος μετά τη μείωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

δ) Τον μήνα που αφορά η μείωση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.