ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κυβέρνηση: Έκοψε στο μισό την επιδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων – Απόγνωση μετά το lockdown

Σε απόγνωση χιλιάδες επιχειρήσεις στον τουρισμό

Κυβέρνηση: Έκοψε στο μισό την επιδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων – Απόγνωση μετά το lockdown

Καταρρέει ο τουρισμός στην Ελλάδα, καθώς παρά τις φιέστες και τους βαρύγδουπους τίτλους στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ οι κρατήσεις είναι ελάχιστες.

Δεν είναι άλλωστε περίεργο που τον τελευταίο καιρό χάθηκαν ως δια μαγείας τα πολλά ρεπορτάζ που έκαναν λόγο για χιλιάδες κρατήσεις. Και σαν να μην έφτανε αυτό η κυβέρνηση κόβει στο μισό την επιδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων.

Και τούτο καθώς, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ύστερα από σύσκεψη που είχε χθες με εκπροσώπους τουριστικών επιχειρήσεων για την παροχή κεφαλαίου κίνησης για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών τους τους επόμενους μήνες, το ύψος του προγράμματος δεν θα ξεπερνά τα 420 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, αυτό θα φθάνει αρχικά στα 350 εκατ. ευρώ και θα αυξηθεί κατά επιπλέον 70 εκατ. ευρώ εάν και εφόσον υπάρξει υπερκάλυψη.

Πρόκειται για ποσό δηλαδή σαφώς χαμηλότερο των 800 εκατ. ευρώ, που ισούται με το 52,5% του συνολικού ποσού που ενέκρινε η Κομισιόν βάσει των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, για τη στήριξη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και πλήττονται από την έξαρση του κορωνοϊού.

Η πολιτική της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο πεδίο ανακοινώθηκε χθες, μετά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των τουριστικών επιχειρήσεων και αφού νωρίτερα είχε δοθεί το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για το ελληνικό σχέδιο.

Η σύσκεψη του πρωθυπουργού με εκπροσώπους του τουρισμού είχε αντικείμενο την ανακοίνωση του σχεδίου της κυβέρνησης που έλαβε έγκριση από την Ε.Ε. για την εφαρμογή ειδικού καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων με τη μορφή επιδότησης για την παροχή κεφαλαίου κίνησης για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών κατά τους πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.

Νωρίτερα χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην έγκριση του ελληνικού προγράμματος 800 εκατ. ευρώ, βάσει των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, για τη στήριξη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και πλήττονται από την έξαρση του κορωνοϊού.

Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν. Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία και αυτό το καθεστώς θα συμβάλει στη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητάς τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Μόλις το 10% των ξενοδοχείων άνοιξαν

Για τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου μεταθέτουν οι φορείς και επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας τις εκτιμήσεις τους για σημαντικές ροές τουριστών στην Ελλάδα από τις αγορές του εξωτερικού οδηγώντας έτσι το ΑΕΠ της χώρας στα τάρταρα παρά το όσα διθυραμβικά προσπαθούν να λένε στην κυβέρνηση.

Τα δεδομένα είναι ακόμα πιο αποκαρδιωτικά από τα αναμενόμενα καθώς μόλις ένα 10% των ξενοδοχείων έχει ανοίξει με ότι αυτό συνεπάγεται και για την τεράστια αγορά εργασίας.

Η “πετυχημένη” διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση έρχεται να επιβεβαιωθεί και στην “επιτυχημένη” επανέναρξη του τουρισμού. Απλά επικοινωνία και από ουσία τίποτα.

Έτσι οι επαγγελματίες μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνουν λόγο για έναν μηδενικό Μάϊο αλλά και έναν υποτονικό Ιούνιο σε ό,τι αφορά τις ελεύσεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα, με τη ξενοδοχειακή βιομηχανία της χώρας να κρατεί στάση αναμονής, όπως εξηγεί η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χριστίνα Τετράδη.

Ήδη πάντως έχουν ξεκινήσει να καταφτάνουν στη χώρα μας οδικώς επισκέπτες, ένα μέσο το οποίο έχει σταθερά την «τιμητική» του.

Λίγες ημέρες μετά το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, το 10% των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας έχει ανοίξει τις πύλες του, με τους περισσότερους επιχειρηματίες να έχουν αναβάλλει το άνοιγμα τους για τα μέσα Ιουνίου, σημειώνει η κυρία Τετράδη.

Οι αιτίες

Αυτό όπως λένε είναι απόροια του γεγονότος ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στις κύριες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό (Αγγλία-Γερμανία-Ρωσία-Σκανδιναβία) – Θεωρητικά εφόσον είμαστε τόσο ζηλευτοί στην διαχείριση της πανδημίας απορούμε γιατί αυτές οι χώρες που δεν τα πήγαν τόσο καλά μας έχουν βάλει στην “black list”-, μέχρι τώρα αναφέρει η κυρία Τετράδη, οι κρατήσεις για το επόμενο διάστημα είναι λίγες στα ξενοδοχεία, οι Tour Operators ζητάνε συνεχώς μειώσεις στις τιμές και την ίδια στιγμή έρχονται Ελλάδα με ελάχιστους επισκέπτες στις πτήσεις τους.

Για την αντιπρόεδρο του ΞΕΕ είναι αδήριτη ανάγκη η Ελλάδα να γίνει πράσινη στον επιδημιολογικό χάρτη του ECDC, αφού όπως εξηγεί, ο διεθνής ταξιδιώτης που θα θελήσει άμεσα να ταξιδεύσει επιλέγει προορισμό, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν σε κάθε χώρα. Ημερομηνία σημαντική καταγράφεται η 7η Ιουνίου, όπου στη Μεγάλη Βρετανία, θα ανακοινωθεί μεταξύ άλλων αν η Ελλάδα από πορτοκαλί γίνει πράσινη για τους Βρετανούς.

«Μέχρι τέλη Ιουνίου θα ξεδιαλύνει η εικόνα»

Ο μεγάλος γρίφος και για τον πρόεδρο των ξενοδόχων της Ρόδου, Μιχάλη Μαρκόπουλο, είναι τι ακριβώς θα γίνει με τις κύριες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό αλλά και για το νησί των Ιπποτών, εκτιμώντας ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχει ξεδιαλύνει η θολή εικόνα που επικρατεί τώρα. Στην Ρόδο μέχρι σήμερα, αναφέρει, έχουν ανοίξει 25 ξενοδοχεία από τα 650 και δεν είναι απόλυτο ότι θα ανοίξουν όλα φέτος, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Με τη σειρά του ο κ. Μαρκόπουλος εστιάζει στη “σηματοδότηση” που θα έχει η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό επιδημιολογικό χάρτη.

Εξίσου υποτονική παραμένει και η κατάσταση στην Κρήτη, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη να τονίζει ότι στο Ηράκλειο έχει ανοίξει το 25% των ξενοδοχειακών μονάδων του νομού με τους περισσότερους ξενοδόχους να έχουν προγραμματίσει το άνοιγμα των μονάδων τους τον Ιούνιο.

Μέχρι τώρα στο Ηράκλειο έχουν προσγειωθεί 500 περίπου τσάρτερ, αναφέρει ο κ. Χαλκιαδάκης, με τις αυξημένες τουριστικές ροές να υπολογίζονται μέσα Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση η ελπίδα για την Κρήτη είναι ότι ο Ιούλιος, ο Αύγουστος, αλλά και ο Σεπτέμβριος θα είναι καλοί μήνες για την τουριστική βιομηχανία του νησιού, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο έτερος αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και κρητικός επιχειρηματίας Γιάννης Οικονόμου, παρά το γεγονός ότι η ξενοδοχειακή βιομηχανία υφίσταται το μαρτύριο της σταγόνας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

«Σημαντικό το να μην υπάρξει 4ο κύμα μήπως και έρθουν τουρίστες τον Οκτώβριο-Νοέμβριο»!

Το μεγάλο ωστόσο στοίχημα για τον Μιχάλη Βαμιεδάκη επιχειρηματία – ιδρυτή της ξενοδοχειακής επιχείρησης «Vita Hotels» και του ταξιδιωτικού πρακτορείου Deltanet Travel» και πρώην εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Τουρισμού της περιφέρειας Κρήτης, δεν είναι πως “θα ανοίξει και θα τρέξει” ο ελληνικός τουρισμός, αλλά πως θα κλείσει η εφετινή τουριστική σεζόν, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Για τον κ. Βαμιεδάκη, είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας (4ο κύμα κλπ), ώστε την κρίσιμη περίοδο του “Οκτωβρίου – Νοεμβρίου”, που χαράσσεται ο πτητικός σχεδιασμός της επόμενης χρονιάς και ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ξενοδόχους και διοργανωτές ταξιδίων για τα νέα συμβόλαια και γίνονται οι πρώτες κρατήσεις, η Ελλάδα να τα έχει καταφέρει. “Τότε θα πάμε σε ένα πολύ δυνατό 2022 που θα είναι πολύ κοντά στα νούμερα του 2019”, αναφέρει ο κ. Βαμιεδάκης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.