ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου – Στόχος να αντληθούν 2 – 2,5 δις

Απομένουν άλλες 2 εκδόσεις

Το ελληνικό δημόσιο, θα επιχειρήσει σήμερα το πρωί, την 4η έξοδό του στις αγορές με την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου.

Στόχος είναι να αντληθούν περίπου 2 έως 2,5 δις., ενώ το επιτόκιο εκτιμάται ότι θα είναι λίγο τσιμπημένο σε σχέση την προηγούμενη έκδοση του Ιανουαρίου. Πάντως μεγαλύτερη αξία θα έχει η υπερκάλυψη, καθώς και η ποιότητα των επενδυτών.

Μέχρι και χθες είχαν αντληθεί από τις αγορές περίπου 12 δις, μέσω τριών εκδόσεων ομολόγων και μίας ανταλλαγής ομολόγων με τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Η πρώτη έκδοση πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου με 10ετές ομόλογο. Αντλήθηκαν 3,5 δις, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,807%.
  • Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου με την έκδοση 30ετούς ομολόγου. Το επιτόκιο ήταν στο 1,956% και αντλήθηκαν συνολικά 2,5 δις

Η τελευταία, πριν την σημερινή, πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου με την έκδοση 5ετούς ομολόγου, που είχε επιτόκιο 0,172% το χαμηλότερο ιστορικά για την Ελλάδα, σε σχέση με όλες τις εκδόσεις.

Περίπου 3 δις από την ανταλλαγή ομολόγων με τις ελληνικές τράπεζες.

Το συνολικό ποσό θα έχει αντλήσει η Ελλάδα, υπολογίζοντας και την σημερινή έκδοση ανέρχεται σε 14 – 14, 5 δις .

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί πέριξ του 0,9%, κάτι που σημαίνει spread 110 μονάδες βάσης, που είναι από τα χαμηλότερα που έχει αντλήσει ποτέ το ελληνικό δημόσιο, σε σχέση με το γερμανικό 10ετές.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην δευτερογενή αγορά, χθες όταν έγινε γνωστή η είδηση για έξοδο στις αγορές, σημειώνει άνοδο κοντά στο 6% και διαμορφώνεται στο 0,88%.

Στοίχημα βέβαια αποτελούν και οι προσφορές που θα γίνουν. Να σημειωθεί ότι στις τρεις προηγούμενες είχε σημειωθεί σημαντική προσέλευση επενδυτών και μάλιστα των αποκαλούμενων «καλών επενδυτών», δηλαδή ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και γενικά μακροπρόθεσμων επενδυτών. Τα Hedge Funds έχουν περιοριστεί σε μονοψήφια νούμερα, σε ότι αφορά την συμμετοχή τους.

Απομένουν άλλες 2 εκδόσεις

Απομένουν μάλιστα δύο ακόμη εκδόσεις που θα πραγματοποιηθούν από το Σεπτέμβριο και μετά με το συνολικό ποσό να αγγίζει δυνητικά ακόμη και τα 20 δις.

Η ανατροπή του σχεδιασμού έγινε διότι τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, απέναντι στην πανδημία, υπερβαίνουν κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις, άνω των 15 δις έναντι αρχικής πρόβλεψης για 7,5 δις.

Όπως έγινε γνωστό από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, με ανακοίνωσή του στο Χρηματιστήριο, δόθηκε εντολή σε BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, ΗSBC, JP Morgan και Nomura, που ενεργούν ως ανάδοχοι, για τη διερεύνηση ενδιαφέροντος συμμετοχής στην επανέκδοση του τίτλου με ωρίμανση στις 18 Ιουνίου 2031 και κουπόνι 0,75%.

Η κοινοπρακτική έκδοση θα ξεκινήσει στο άμεσο μέλλον, αναλόγως των συνθηκών στην αγορά, αναφέρει, σχετικά η ανακοίνωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το spread των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι των γερμανικών έπεσε πριν από λίγες ημέρες κάτω από 100 μονάδες βάσης πρώτη φορά από το 2008.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.