Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την μηνιαία έρευνα HEPI για τις λιανικές τιμές του ηλεκτρικού σε χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα βρίσκεται στην εικοστή θέση μεταξύ 33 ευρωπαϊκών χωρών ως προς τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Την έρευνα διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας και η εταιρεία Vaasa ETT.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο https://www.energypriceindex.com/price-data, παρά τις μεγάλες αυξήσεις που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της διεθνούς κρίσης, η μέση τιμή καταναλωτή για την ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα (Αθήνα) διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στα 21,04 λεπτά ανά κιλοβατώρα έναντι 27,48 που είναι ο μέσος όρος στις 27 χώρες – μέλη της ΕΕ.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Μ.Βρετανία (Λονδίνο) με 65,61 λεπτά ανά κιλοβατώρα και ακολουθούν η Κοπεγχάγη (53,84 λεπτά) και η Βιέννη (48,81 λεπτά).

Η έκθεση καταγράφει μείωση της τιμής στη χώρα μας τον προηγούμενο μήνα κατά 11 % εξαιτίας – όπως αναφέρει – της υψηλότερης επιδότησης από την κυβέρνηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για το φυσικό αέριο σύμφωνα πάντα με την έκθεση η τιμή καταναλωτή στη χώρα μας ήταν τον Απρίλιο ελαφρά υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ (13,24 λεπτά ανά κιλοβατώρα έναντι 12,69) και κατατάσσεται στην 12η θέση. Ακριβότερη χώρα είναι η Ολλανδία (‘Αμστερνταμ) με 30,76 λεπτά ανά κιλοβατώρα και ακολουθούν Βιέννη (24,5 λεπτά) και Στοκχόλμη (22,86 λεπτά). Σε αντίθεση με τον ηλεκτρισμό, στον τομέα του φυσικού αερίου καταγράφεται αύξηση 37 % καθώς όπως επισημαίνεται οι κρατικές επιδοτήσεις αντιστάθμισαν μόνο κατά ένα μέρος την αύξηση των τιμών.