Άγκυρα: «Τα κυπριακά κοιτάσματα είναι δικά μας – Όποιος θέλει να κάνει εξόρυξη θα συμφωνήσει μαζί μας»!

Άγκυρα: «Τα κυπριακά κοιτάσματα είναι δικά μας – Όποιος θέλει να κάνει εξόρυξη θα συμφωνήσει μαζί μας»!

Σε μια δήλωση που καταδεικνύει πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να προκαλέσει μείζονα κρίση με οτιδήποτε αυτό συνεπάγεται προχώρησε πριν από λίγο το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας το οποίο με απύθμενο θράσος καλεί γενικώς όσους ενδιαφέρονται για τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου να μην κλιμακώνουν τις εντάσεις και να καθίσουν για τα συμφέροντά τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία “καζάν καζάν”!

Δηλαδή μια συμφωνία στην οποία όλα τα ενεργειακά κοιτάσματα θα μοιραστούν 50-50.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Άγκυρα ήδη θεωρεί τα κοιτάσματα εξ΄ολοκλήρου δικά της και καλεί τις ξένες εταιρείες να πάρουν το μερίδιο εξόρυξης που τους αντιστοιχεί!

Αυτό σημαίνει ότι στέλνει μήνυμα στην ελληνική κυρίως πλευρά (καθ’ότι η ελληνική Κύπρος δεν διαθέτει την ανάλογη στρατιωτική δυνατότητα) ότι δεν θα αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ και ότι τα πολεμικά της πλοία θα «απελευθερώσουν τους κανόνες εμπλοκής» καθώς θεωρεί η Άγκυρα ότι προστατεύουν την δική της ενεργειακή «περιουσία»!

Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει και οφείλεται στην έλλειψη αποφασιστικότητας της Αθήνας και στην διστακτικότητά της να δώσει μια ηχηρή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις.

Η Άγκυρα πλέον θεωρεί πως η Ελλάδα ποτέ δεν θα απαντήσει και είναι σίγουρη για αυτό.

Έτσι τώρα διαμηνύει σε όλον τον πλανήτη ότι ο στόλος που έχει αποστείλει στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι στόλος κατοχής και πλέον ο ενεργειακός πλούτος θα μοιραστεί από την Τουρκία και όχι από το νόμιμο κάτοχο.

Εν τέλει ρίχνει το «γάντι» στην Αθήνα «εάν θέλετε να φύγουμε ελάτα να μας βγάλετε»

Στο Πεντάγωνο επικρατεί αναταραχή και οι ΕΔ είναι σε ετοιμότητα αλλά όλα αυτά δεν αρκούν για να δώσουν απάντηση στην Άγκυρα, οι Τούρκοι θέλουν «χειροπιαστές» ενέργειες για να καταλάβουν τα όριά τους.

Όσο αυτό δεν συμβαίνει θα συμπεριφέρονται χωρίς όρια.

Κορυφώνει την ένταση στην Α.Μεσόγειο η Τουρκία όπως ήδη έχει ενημερώσει το pronews.gr. Όπως έγινε γνωστό, το τουρκικό Ναυτικό έδωσε εντολή για απόπλου κύριων μονάδων επιφανείας στην περιοχή που πλέει ο «Πορθητής», με σαφείς εντολές να απαντήσουν με πυρά σε περίπτωση που επιχειρηθεί οποιαδήποτε παρενόχληση του πλωτού γεωτρύπανου.

Μάλιστα όπως αναφέρεται το τουρκικό Ναυτικό έχει απελευθερώσει κανόνες εμπλοκής για τα τουρκικά πολεμικά σκάφη, χωρίς να ζητηθεί πρώτα η άδεια από την Άγκυρα.

«Οι κανόνες εμπλοκής θα εφαρμοστούν στο ακέραιο σε οποιαδήποτε απόπειρα παρενόχλησης στο ερευνητικό μας σκάφος από τα Ναυτικό μας και δεν θα υπάρξει καμία επαφή των ναυτικών μονάδων με το αρχηγείο. Τα σκάφη θα δράσουν αυτοβούλως σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανόνες εμπλοκής», αναφέρεται.

Τα τουρκικά σκάφη θα προστατέψουν τόσο το «Πορθητής» όσο και το Barbaros. Αν και δεν αναφέρεται ο αριθμός των τουρκικών μονάδων επιφανείας, εντούτοις θεωρείται βέβαια πως αυτός θα περιλαμβάνει ένα αριθμό τεσσάρων τουρκικών φρεγατών και δύο ως τέσσερεις πυραυλακάτους.

Μέχρι τώρα η Άγκυρα είχε «αποφύγει» να εμφανίσει τουρκικά πολεμικά σκάφη κοντά στην περιοχή του «Πορθητή», μετρώντας αντιδράσεις, κάτι που όμως φαίνεται ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει, καθώς δείχνει αποφασισμένη να στρατιωτικοποίηση της κρίσεως

«Ως δεύτερη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο», χαρακτήρισε ο Νίκος Αναστασιάδης τις παράνομες δραστηριότητες του τουρκικού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση και εφαρμόζει μία μελετημένη πολιτική.

Επιπροσθέτως, κατέστησε σαφές πως δημιουργούνται ανυπέρβλητα εμπόδια για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Κατέληξε πως «είναι αδύνατον να μιλά κανένας για ειρήνευση κάτω από απειλές».

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι ανησυχεί και η Μόσχα για τις εξελίξεις

«Ανησυχούμε για την κλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο. Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα πρέπει να είναι σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο», σχολίασε ο Αντρέι Μασλόφ για την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Και ελπίζουμε ότι οι εμπλεκόμενες χώρες δεν θα κάνουν τα βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην περαιτέρω ένταση στην περιοχή και δεν θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα εμπόδια για την επίλυση του Κυπριακού», πρόσθεσε ακόμα ο κ. Μασλόφ.

Αναφερόμενος στην προμήθεια των πυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία και την διαμάχη που έχει προκληθεί με τις ΗΠΑ, ο πρέσβης υποστήριξε πως στην περίπτωση αυτή, «όσον αφορά τα S-400, η Ρωσία δεν παραβιάζει καμία διεθνή συμφωνία. Αυτά τα συστήματα έχουν εντελώς αμυντικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν κανένα κίνδυνο για την Ελλάδα, η οποία διαθέτει και τα ρωσικά συστήματα S-300».

Στην συνέχεια, ο κ. Μασλόφ -μιλώντας ελληνικά- αναφέρθηκε στην Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας πως η Ρωσία αναγνώρισε τη γειτονική χώρα με την καινούρια της ονομασία. Ωστόσο, πρόσθεσεο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα:

«Η επίλυση του παλιού ονοματολογικού θέματος άνοιξε τον δρόμο στην βεβιασμένη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην βορειοατλαντική συμμαχία και βεβαίως αυτή η πορεία δεν θα συμβάλει στην ασφάλεια και στην σταθεροποίηση της κατάστασης στα Βαλκάνια. Γενικά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τις προσπάθειες ορισμένων χωρών να δημιουργήσουν μια νέα τάξη πραγμάτων, που δεν βασίζεται στο διεθνές δίκαιο αλλά σε κανόνες που οι ίδιες οι χώρες δημιουργούν και μετά παρουσιάζουν ως άποψη της διεθνούς κοινότητας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εμείς απορρίπουμε εκείνους επιθυμούμε την ανάπτυξη των σχέσεων με όλες τις βαλκανικές χώρες σε διμερές επίπεδο και είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε τις σχέσεις αυτές, στον βαθμό που οι χώρες αυτές το επιθυμούν».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.