ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ευρώπη – Εξοικονόμηση ενέργειας: Καταστήματα σβήνουν φώτα – Η Βιέννη δεν θα φωταγωγήσει φέτος το Ρινγκ!

Αναγκαστικά μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας

Ευρώπη – Εξοικονόμηση ενέργειας: Καταστήματα σβήνουν φώτα – Η Βιέννη δεν θα φωταγωγήσει φέτος το Ρινγκ!

Καθώς οι λογαριασμοί ενέργειας αυξάνονται ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρίες λιανικής πώλησης σβήνουν τα φώτα και εξετάζουν την περίπτωση μικρότερου ωραρίου λειτουργίας φέτος τον χειμώνα.

Επικεφαλής ενεργειακών εταιρειών και κυβερνητικοί αξιωματούχοι καλούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και να εκπονήσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για να μειωθεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές αερίου στην περίπτωση που υπάρχουν ελλείψεις που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο αυστριακός βραχίονας της πολυεθνικής αλυσίδας λιανικού εμπορίου SPAR Group μειώνει τις ώρες κατά τις οποίες είναι αναμμένα τα φώτα σε διαφημιστικές πινακίδες στις προσόψεις των καταστημάτων και έξω από αυτά, με το μέτρο να αφορά πάνω από 1.500 καταστήματα σε όλη τη χώρα, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρίας. Η κίνηση θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας της εταιρίας κατά ένα εκατομμύριο κιλοβατώρες ετησίως, δήλωσε ο εκπρόσωπος, χωρίς να διευκρινίσει πόσα χρήματα θα εξοικονομηθούν.

Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής της Leclerc προειδοποίησε ότι η μεγαλύτερη εταιρία λιανικής πώλησης τροφίμων στη Γαλλία μπορεί να μειώσει το ωράριο λειτουργίας στα καταστήματά της για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα, η ανταγωνιστική, γαλλική εταιρία σούπερ μάρκετ Carrefour υπέγραψε «Καταστατικό Οικο-Watt» με την εταιρία διαχείρισης του εθνικού δικτύου ενέργειας RTE, μειώνοντας την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα καταστήματά της κατά τις περιόδους υψηλής ζήτησης.

Κάποιες εταιρείες λιανικής πώλησης, όπως οι βελγικές Colruyt και Ahold, μπορεί να μην επηρεαστούν σημαντικά από πιθανή αναταραχή και αύξηση του κόστος καθώς υπάρχουν ήδη προγράμματα βιώσιμης ενέργειας για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

«Δεν σχεδιάζονται συγκεκριμένα μέτρα βραχυπρόθεσμα, αλλά η σταθερή φιλοδοξία είναι να συνεχιστούν οι προσπάθειες στο πλαίσιο της συνολικής ενεργειακής πολιτικής», δήλωσε εκπρόσωπος της Colruyt.

Η Ahold αναζητά τρόπους να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Φρανς Μίλερ σε συνέντευξη. «Δεν έχουμε λάβει αποφάσεις για το ωράριο λειτουργίας αλλά εξετάζουμε πολύ πιο σοβαρά τη χρήση ενέργειας», δήλωσε.

Παράλληλα, ανησυχητικά νέα ήρθαν από την καρδιά της Αυστρίας… Δεν θα φωταγωγηθεί φέτος τα Χριστούγεννα η ξακουστή κυκλική λεωφόρος περιμετρικά της Βιέννης.

Η πόλη δηλώνει ότι δεν έχει υπολογίσει την ενέργεια που θα εξοικονομηθεί χάρη στα μέτρα αυτά.

Η πόλη της Βιέννης, διάσημη για τις χριστουγεννιάτικες αγορές και την πρωτοχρονιάτικη συναυλία της, δεν θα φωταγωγήσει φέτος το Ρινγκ, την πιο ξακουστή λεωφόρο της, προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια αντιμέτωπη με την αύξηση των τιμών.

«Δεν θα υπάρξουν χριστουγεννιάτικες φωταγωγήσεις φέτος στο Ρινγκ», την κυκλική αρτηρία που περιβάλλει το κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της δημαρχίας, η Ρομπέρτα Κραφτ, στο AFP.

Επίσης «η φωταγώγηση της χριστουγεννιάτικης αγοράς στην πλατεία δημαρχείου θα ξεκινάει μόλις πέσει η νύχτα και όχι με το σούρουπο», πρόσθεσε. «Δηλ. σχεδόν μία ώρα αργότερα καθημερινά κατά μέσο όρο».

Η πόλη δηλώνει ότι δεν έχει υπολογίσει την ενέργεια που θα εξοικονομηθεί χάρη στα μέτρα αυτά.

Την Παρασκευή, κυρίως ως επακόλουθο των συνεπειών της κατάστασης στην Ουκρανία, η αυστριακή Υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε μια αύξηση κατά 256% και πλέον των χονδρικών τιμών ηλεκτρισμού μέσα σε ένα χρόνο στην Αυστρία των εννέα εκατομμυρίων κατοίκων.

Σε αυτή την τουριστική χώρα της κεντρικής Ευρώπης, οι εορτασμοί για το τέλος της χρονιάς αποτελούν μια σημαντική οικονομική ώθηση. Προτού ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού, τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι είχαν επισκεφθεί τη χριστουγεννιάτικη αγορά της πλατείας δημαρχείου το 2019.

Το 2021, μια τριανταριά εμπορικοί δρόμοι της Βιέννης είχαν φωταγωγηθεί για επτά ώρες την ημέρα από τις 12 Νοεμβρίου μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.