To Πεκίνο θέλει να κόψει την εξάρτησή του από την Αυστραλία

Η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει άλλον έναν δυνητικό προμηθευτή LNG (τουλάχιστον έτσι έλπιζε) αφού η Κίνα προχωρά σε επενδύσεις στo Νorth Field του Κατάρ.

Αυτό σημαίνει πως οι μεγαλύτερες ποσότητες του καταριανού LNG στο μέλλον θα κατευθύνονται στην Κίνα το οποίο ακόμα και για οικονομικούς λόγους προτιμάει να παραμένει η Γερμανία «διψασμένη» για ενέργεια καθώς η βιομηχανία της θεωρείται ανταγωνιστική της κινεζικής.

Το Reuters αναφέρει ότι κινεζικές κρατικές εταιρείες ενέργειας διαπραγματεύονται επενδύσεις στην επέκταση του Βόρειου Πεδίου του Κατάρ και είναι έτοιμες να κλείσουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να αφήσει την Ευρώπη αντιμέτωπη με ακόμη μεγαλύτερο ενεργειακό υπερπληθωρισμό.

Το North Field είναι το τμήμα του Κατάρ του μεγαλύτερου υπεράκτιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόσμο, το οποίο μοιράζεται με το Ιράν.
Το τμήμα του Ιράν ονομάζεται South Pars.

Ο εφοδιασμός με LNG έχει γίνει πρόσφατα κορυφαία προτεραιότητα για τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση με την εχθρική στάση που κράτησε εναντίον της Ρωσίας στην Ουκρανία κινδυνεύει τώρα να μείναι χωρίς φυσικό αέριο μέχρι τον χειμώνα που έρχεται.

Η Ρωσία περιορίζει τις παραδόσεις και αναγκάζει την ΕΕ να κάνει χρήση των στρατηγικών της αποθεμάτων.

Μέχρι τον χειμώνα δηλαδή δεν θα έχει απομείνει τίποτε.

Η κατάσταση εφοδιασμού είναι τόσο οριακή που για να προμηθεύουν όγκους LNG στην Ευρώπη, οι παραγωγοί των ΗΠΑ έπρεπε να στείλουν φορτία που προορίζονταν αρχικά για ασιατικές χώρες.

Όπως αναφέρει η OilPrice, το Κατάρ ήταν μέχρι πρόσφατα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια, έχασε προσωρινά την πρωτιά από την Αυστραλία και το 2022 αναμένεται να ξεπεραστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της αύξησης των εξαγωγών LNG.

Εάν οι κινεζικές κρατικές εταιρείες ολοκληρώσουν επιτυχώς τις διαπραγματεύσεις τους με το Κατάρ, αυτή θα είναι η πρώτη συνεργασία φυσικού αερίου μεταξύ Κίνας και Κατάρ, ενώ μέχρι τώρα, οι μεγαλύτεροι ξένοι επενδυτές στο φυσικό αέριο του Κατάρ ήταν διεθνείς εταιρείες ενέργειας.

Για το Κατάρ, η συμφωνία θα ήταν μέρος μιας προγραμματισμένης επέκτασης της παρουσίας του φυσικού αερίου που παράγει στην Ασία, ενώ για την Κίνα, θα παρείχε την τόσο αναγκαία διαφοροποίηση από τον σημερινό κορυφαίο προμηθευτή του, την Αυστραλία, εν μέσω τεταμένων διμερών σχέσεων.

Θα έδινε επίσης στο Πεκίνο – και συνεπώς στη Μόσχα – δικαίωμα πρώτης άρνησης ή veto σε κάθε φορτίο που κατευθύνεται προς την Ευρώπη.

Η σχέση της Κίνας με την Ρωσία είναι στρατηγική. Οι Κινέζοι έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν με την Ρωσία την μεγαλύτερη πολιτικο-στρατιωτική συμμαχία του πλανήτη.

Μία συμμαχία με απόλυτη ισχύ τόσο στις πυρηνικές όσο και στις συμβατικές δυνάμεις.

Οι Κινέζοι πήραν την απόφαση αυτοί διότι κατάλαβαν πως δεν μπορούν να εμπιστευτούν τους Αμερικανούς ότι δεν θα στραφούν εναντίον τους όταν τελειώσουν κάποτε με την Ρωσία.

Το Κατάρ είχε επιλέξει τέσσερις εταίρους για το έργο, συμπεριλαμβανομένων των Shell, TotalEnergies, Exxon και ConocoPhillips.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μόλις ολοκληρωθεί, το 2027, η επέκταση θα ενισχύσει την εξαγωγική ικανότητα LNG του Κατάρ έως και 64%, ισχυροποιώντας τη θέση της χώρας στη διεθνή αγορά φυσικού αερίου.
Και οι τέσσερις εταιρείες συμμετέχουν στην παραγωγή LNG στο Κατάρ.

TAGS: