ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Πληθωρισμός: «Εφιάλτης» για τους καταναλωτές οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ τον Απρίλιο

Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρώπη

Πληθωρισμός: «Εφιάλτης» για τους καταναλωτές οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ τον Απρίλιο

Παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Απρίλιο, οι τιμές στα τρόφιμα διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, που άγγιξαν το 13,3%, δείγμα ότι οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ συνεχίζουν να «καίνε» την τσέπη των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εurostat, σημείο αναφοράς και τον Απρίλιο ήταν το χαμηλό επίπεδο των ενεργειακών τιμών.

Στη χώρα μας, ο εναρμονισμένος δείκτης καταναλωτή που χρησιμοποιεί η Eurostat σημείωσε πτώση στο 4,5%, από 5,4% τον προηγούμενο μήνα.

Ποια ήταν η εικόνα του Μαρτίου

Τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν και τα στοιχεία πληθωρισμού Απριλίου της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η οποία χρησιμοποιεί τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή.

Σύμφωνα με αυτόν, για τον μήνα Μάρτιο οι κυριότερες μεταβολές δεικτών σε ετήσιο επίπεδο ήταν οι ακόλουθες:

  • Μεταφορά επιβατών με ταξί, 32,9%
  • Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο, 32,2%
  • Στερεά καύσιμα, 24%
  • Γαλακτοκομικά και αβγά, 23,1%
  • Κρέατα (γενικά), 19,8%
  • Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, 17,8%
  • Ελαια και λίπη, 17,5%
  • Υγραέριο, 16,4%
  • Ψωμί και δημητριακά, 15,6%
  • Ενδυση και υπόδηση, 14,4%
  • Καφές – κακάο – τσάι, 14%
  • Λοιπά τρόφιμα 13,5%
  • Λαχανικά (γενικά) 8,8%

Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρώπη

Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7%, από 6,9% τον Μάρτιο. Ο δείκτης τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, αν και υποχώρησε από το 15,5% του Μαρτίου στο 13,6% τον Απρίλιο, παραμένει σε υψηλά επίπεδα και βρίσκεται στην κορυφή των σχετικών δεικτών.

Ακολουθούν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,2%, έναντι 6,6% τον Μάρτιο), οι υπηρεσίες (5,2%, έναντι 5,1% τον Μάρτιο) και η ενέργεια (2,5%, έναντι 0,9% τον Μάρτιο).

Ο δομικός πληθωρισμός, η πορεία του οποίου απασχολεί δεόντως την ΕΚΤ, έπεσε από το ιστορικό υψηλό του Μαρτίου 5,7% στο 5,6% τον Απρίλιο. Είναι η πρώτη μείωση από τον Ιούνιο του 2022, κάτι που έχει τη σημασία του, κυρίως στις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι αναλυτές προεξοφλούν νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25%, χωρίς όμως να αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να επιφυλάσσει μια δυσάρεστη έκπληξη και να προχωρήσει στην ανακοίνωση υψηλότερης αύξησης των επιτοκίων κατά 0,50%. Σημειώνεται πως από όποια απόφαση της Φρανκφούρτης δεν θα επηρεαστούν οι Έλληνες δανειολήπτες, καθώς οι τράπεζες της χώρας μας έχουν «παγώσει» τα επιτόκια για 12 μήνες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.