Στροφή 180 μοιρών από τον Ρ.Τ.Ερντογάν ο οποίος ξεκίνησε επαφές με τον Νο1 εχθρό του, τους Κούρδους. Σκοπός του να μεσολαβήσει ο Α.Οτσαλάν προς τους Κούρδους της Τουρκίας αλλά και της Συρίας ώστε να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή, τουλάχιστον όπως αυτός την εννοεί.

Σε πρώτη φάση ο Ερντογάν έβαλε τον Οτσαλάν να μεσολαβήσει με τους Κούρδους SDF ώστε να κερδίσει ψήφους στις εκλογές για την Πόλη απέναντι στον Ιμάμογλου.

Ομως ο κύριος στόχος του είναι οι Κούρδοι SDF-YPG-PYD να καταθέσουν εύκολα τα όπλα στην Β.Συρία όταν θα εισβάλλουν τα τουρκικά άρματα μάχης στις περιοχές.

Ετσι, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε τουρκική φυλακή, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τους δικηγόρους του, για πρώτη φορά(!) από το 2011, όπως έγινε γνωστό από τη νομική ομάδα που τον εκπροσωπεί.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι συνήγοροι του στην Κωνσταντινούπολη, μετέφεραν ένα μήνυμα εκ μέρους του, με το οποίο έκανε έκκληση στους υποστηρικτές του, οι οποίοι πραγματοποιούν απεργία πείνας, να μην θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Παράλληλα, κάλεσε τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) να επιδιώξουν άλλες λύσεις στη συριακή κρίση, αντί για την ένοπλη αντιπαράθεση.

Ο Οτσαλάν ζήτησε από τις SDF, η βασική συνιστώσα των οποίων είναι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας, να λάβουν υπόψη τους τις «ευαισθησίες» της Τουρκίας στη Συρία.

“Τα προβλήματα στην Τουρκία και σε ολόκληρη την περιοχή, δεν μπορούν να λυθούν μέσω φυσικής βίας αλλά με πολιτιστική και πολιτική δύναμη” ανέφερε η ανακοίνωση του Α.Οτσαλάν.

“Ο Οτσαλάν είναι ακόμη ο αδιαφμισβήτητος ηγέτος του κουρδικού κινήματος. Κανένας άλλος δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί του” είπε ο Galip Dalay.

Η συνάντηση του Κούρδου ηγέτη με τους δικηγόρους του έγινε στις 2 Μαΐου στο νησί-φυλακή του Ιμραλί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη και κράτησε περίπου μία ώρα.

«Μόνο σε δύο δικηγόρους επιτράπηκε να τον συναντήσουν, μολονότι τέσσερις είχαν υποβάλει αίτηση», είπε ο ένας από αυτούς.

Ακόμη και εδώ η υπόγεια σύγκρουση Τουρκίας και ΗΠΑ είναι μεγάλη.

Η Ουάσινγκτον χρειάζεται έναν ηγέτη του αναστήματος του Α.Οτσαλάν προκειμένου να λειτουργήσει ως ενοποιητικός παράγοντας για το σύνολο των Κούρδων της Τουρκίας-Συρίας-Ιράκ-Ιράν.

Μέχρι τώρα τα σχέδια της απέτυχαν κυρίως γιατί δεν βρέθηκε η προσωπικότητα αυτή που θα συσπειρώσει τις φατρίες των Κούρδων με αποτέλεσμα να υπάρχει “χώρος” τον οποίο εκμεταλλεύτηκε ο Ερντογάν (και άλλοι) για να διασπάσει τις δυνάμεις τους.

Αναμένεται η σύγκρουση αυτή να κορυφωθεί τους επόμενους μήνες οδεύοντας προς το “Σχέδιο του Αιώνα” .

Αλλωστε τι “Σχέδιο” θα είναι αυτό χωρίς να εξασφαλίζεται οριστικά το Ισραήλ και χωρίς να δημιουργείται κουρδικό κράτος;

Ενας νέος “Α.Οτσαλάν” επιβάλλεται να δημιουργηθεί αν δεν απελευθερωθεί ο ίδιος…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

* Ο Καπούλας Βασίλης είναι αρχισυντάκτης στο pronews.gr