Το ότι στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις οι λιποτάκτες είναι χρόνια μάστιγα και εξ αιτίας του συνεχιζόμενου με πολλά θύματα εσωτερικού πολέμου με τους Κούρδους είναι γνωστό. Το φαινόμενο όμως αυτό αυξήθηκε εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια μετά το αποτυχόν πραξικόπημα το άνοιγμα πολλών μετώπων και τις άγριες διώξεις του καθεστώτος σε όποιον αντιτίθεται στον Ερντογάν και επιθυμεί να φορέσει την στολή του στρατιωτικού.

ASKERE GİTMEK İSTEMIYORUM = Δεν θέλω να καταταγώ στον Στρατό

Την πραγματικά εντυπωσιακή είδηση ότι οι λιποταξίες στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χτυπήσει «κόκκινο» και έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο πρόσφατα φτάνοντας στο ανώτατο νούμερο των εξακοσίων χιλιάδων, κάνει η τουρκική εφημερίδα, Milliyet.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, οι επίσημοι λιποτάκτες τα τελευταία χρόνια, (οι ανεπίσημοι υπολογίζονται σε πολύ περισσότερους). που ενώ πήραν κλήση δεν παρουσιάστηκαν είναι 600 χιλιάδες, ενώ υπάρχουν και άλλες 80 χιλιάδες που ήδη έχουν κηρυχτεί ανυπότακτοι, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία μέχρι και εσχάτης προδοσίας. Μάλιστα για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αποφασίστηκε οι ποινές για τους λιποτάκτες να γίνουν πιο αυστηρές, ενώ υπάρχει γενικότερο πρόβλημα ελέγχου της κατάστασης.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια με την εξάπλωση του εσωτερικού πολέμου με το κουρδικό ΡΚΚ και καθημερινά υπάρχουν θύματα ανάμεσα στις τάξεις του στρατού και παράλληλα με το άνοιγμα των πολλών πολεμικών μετώπων στην Συρία, Ιράκ, Λιβύη Σομαλία, που επίσης έχουν προκαλέσει νέο μεγάλο κύμα λιποταξιών.

Υπήρχε και παλαιοτέρα μεγάλο πρόβλημα με τις λιποταξίες, αλλά τώρα το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί και έχει πάρει κυριολεκτικά ανεξέλεγκτες διαστάσεις ενώ δεν φαίνεται κανένα σημάδι ότι θα εξομαλυνθεί, καθώς η υπερφίαλη πολιτική του Ερντογάν προκαλεί όλο και περισσότερες πολεμικές συγκρούσεις. Η κατάσταση αυτή, καθώς και οι χιλιάδες διώξεις στελεχών των ενόπλων δυνάμεων μετά το αποτυχών πραξικόπημα, δημιουργεί μια πραγματικά προβληματική εικόνα στον στρατό.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah μετά το αποτυχόν πραξικόπημα στις ένοπλες δυνάμεις επίσημα (ανεπίσημα τα νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα) η κατάσταση έχει μέχρι προ τινός διαμορφωθεί ως εξής : Συνοριακά 9 χιλιάδες 236 ένστολοι έχουν αποπεμφθεί και ξηλωθεί από τα σώματα των ενόπλων δυνάμεων Από αυτούς οι 5 χιλιάδες 399 κρατούνται με τις κατηγορίες της απόπειρας ανατροπής του καθεστώτος και της προδοσίας

Από αυτούς έχουν καταδικαστεί σε ισόβια δεσμά με αμετάκλητη απόφαση 71 στρατηγοί 805 αξιωματικοί 172 υπαξιωματικοί 49 έφεδροι αξιωματικοί 61 σπουδαστές στρατιωτικών σχολών 24 στρατιωτικοί υπάλληλοι 4 ανώτεροι αστυνομικοί και 12 στρατιώτες πεζικού

Παράλληλα καταδικάστηκαν σε ισόβια δεσμά άλλοι 19 στρατηγοί 376 αξιωματικοί 116 υπαξιωματικοί 139 έφεδροι υπαξιωματικοί 276 σπουδαστές στρατιωτικών σχολών 12 ανώτεροι αστυνομικοί και 91 στρατιώτες πεζικού

Σε διάφορες άλλες ποινές 18 στρατηγοί 620 αξιωματικοί 232 υπαξιωματικοί 238 έφεδροι αξιωματικοί 154 αστρονομικοί 41 οπλίτες 18 στρατιωτικοί υπάλληλοι ένας πολιτικός και 17 σπουδαστές στρατιωτικών σχολών

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί καλλιεργούν την εικόνα της στρατιωτικής υπερδύναμης στην οποία εμείς θα πρέπει να σκύβουμε συνέχεια το κεφάλι.

Μάλιστα!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Νίκος Χειλαδάκης είναι Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος