Η διυπουργική, υπό τον Κυριάκο που ως φαίνεται τιμά μόνο τους αγώνες της αριστεράς, απεφάνθη· ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος θα κηδευθεί ως ιδιώτης.

Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι, το πολιτειακό ζήτημα έληξε με το δημοψήφισμα του 1974, με το οποίο καταργήθηκε η Βασιλεία στην Ελλάδα.

Μα ετέθη πολιτικό ζήτημα με το θάνατο του τέως Βασιλιά; Κινδύνεψε η Δημοκρατία λόγω της κηδείας του; Τέθηκε ζήτημα επαναφοράς της Μοναρχίας και κατάργησης της προεδρεύομενης κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας; Επουδενί και μετά βεβαιότητας όχι.

Όμως για ποια Δημοκρατία μιλάμε; Για μια δημοκρατικά ενδεδειμένης οικογενειοκρατική μοναρχία, αν αναλογιστούμε ότι επί δεκαετίες πολιτειακοί άρχοντες της Ελλάδας είναι 3 ονόματα – Παπανδρέου, Καραμανλής και Μητσοτάκης.

Για μια Δημοκρατία που φέρνει σε απολυταρχία αν θυμηθούμε μνημόνια, εφαρμοστικούς νόμους και ξένους τοποτηρητές, ακύρωση δημοψηφίσματος Τσίπρα, συμφωνία Πρεσπών, λοκντάουν και υποχρεωτικότητα εμβολιασμών.

Μια Δημοκρατία που εκδικείται, που φυλακίζει πολιτικούς αντιπάλους, που φιμώνει αντίθετες φωνές και αποζητά τρόπους κατάργησης του συνταγματικού εκλέγειν και εκλέγεσθαι για το Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ.

Αυτήν η δήθεν Δημοκρατία που υπηρετεί (καλύτερα ποδηγετεί) η παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ πιστεύει ότι κινδυνεύει από το θάνατο του τέως Βασιλιά.

Ας αφήσουμε στην άκρη το γεγονός ότι ο ίδιος ο τέως Βασιλιάς με δηλώσεις του και τα πεπραγμένα του, ουδέποτε έθεσε ζήτημα παλινόρθωσης της Μοναρχίας.

Ας αφήσουμε στην άκρη το δεδομένο ότι η απόφαση της κυβέρνησης είχε προεκλογικό, και μόνο, χαρακτήρα.

Ας αφήσουμε στην άκρη το γεγονός ότι οι εικόνες από τους παρατημένους και ασυντήρητους βασιλικούς τάφους έκαναν το γύρο του κόσμου, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα την χώρα μας.

Ας αφήσουμε στην άκρη το γεγονός ότι στο πέρασμα των χρόνων κηδεύτηκαν με δημόσια δαπάνη ή/και τιμές αρχηγού κράτους πρόσωπα που βάσει πρωτοκόλλου και ιστορικής διαδρομής τους, δεν έπρεπε (Μερκούρη, Φλωράκης, Βαφειάδης, Γεννηματά κτλ).

Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος:

Δεν έσφαξε Έλληνες, δεν απήγαγε Ελληνόπουλα, ούτε οδήγησε τη χώρα σε εμφύλιο.

Υπήρξε μέλος μιας βασιλικής οικογένειας που ιστορικά βοήθησε και μεγάλωσε την Ελλάδα.

Αποφοίτησε από τις Στρατιωτικές Παραγωγικές Σχολές και των τριών Κλάδων, υπηρέτησε ως Καταδρομέας στην Ε΄ Μοίρα Καταδρομών, εκπαιδεύτηκε ως Υποβρύχιος Καταστροφέας και διετέλεσε Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δόξασε τα Ελληνικά Ολυμπιακά χρώματα ως Ολυμπιονίκης.

Ναι, επέδειξε αβελτηρία και μη προνοητικότητα και αυτό του στοίχισε το αξιωμά του, όμως υπήρξε αρχηγός του ελληνικού Κράτους.

Όταν ξένοι ηγέτες και βασιλείς θα παραστούν στην κηδεία του για να τον τιμήσουν ή παρακολουθήσουν έστω και τηλεοπτικά, η γελοία Ελληνική κυβέρνηση δεν του κάνει μια αξιοπρεπή κηδεία αντάξια ενός πρώην Αρχηγού Κράτους.

Προσωπικά δεν έζησα περίοδο Βασιλευόμενης Δημοκρατίας για να μπορώ να έχω μέτρο σύγκρισης με την αστική προεδρευομένη τοιαύτη. Σέβομαι τη λαϊκή εντολή, εκφρασμένη στο δημοψήφισμα του 1974 και πέραν τούτου ουδέν.

Θα κλείσω με μια προσωπική εμπειρία. Πριν χρόνια συνομιλούσα με ένα πρώην διπλωμάτη κεντροαριστερών πεποιθήσεων (τον κ. Θοδωρή, ο Θεός ας αναπαύσει τη ψυχή του). Πάντα οι συζητήσεις μας είχαν ιστορικό, εγκυκλοπαιδικό και μαθησιακό χαρακτήρα και ενδιαφέρον, αλλά και ένταση ενίοτε (αυτός κεντροαριστερός και εγώ εθνικιστής).

Δεν θα ξεχάσω ποτέ μια τοποθέτησή του: ήταν ο καιρός που ψηφίζονταν μνημόνια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Μου εκμυστηρεύθηκε ότι παρότι ο ίδιος αντιβασιλικός ήταν βαθιά πεπεισμένος ότι αν η Ελλάδα είχε Βασιλιά, δεν υπήρχε περίπτωση να δεχθεί να υπογράψει και επικυρώσει μνημόνια, όπως έκαναν οι τότε Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Διότι κανείς Βασιλιάς δεν παραδίδει εθνική κυριαρχία που αυτόματα καταργεί το ίδιο το στέμμα.

Δεν γνωρίζω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε, εμένα όμως με είχε βάλει σε σκέψεις…

Υ.Γ. Αλήθεια κύριοι της ΝΔ, αν ο Κωνσταντίνος είχε πολιτικές βλέψεις θα είχε δημιουργήσει κόμμα στην Ελλάδα αντλώντας τις ψήφους των φιλοβασιλικών, των βασιλόφρονων και πολλών δεξιών της παραταξής σας. Εκεί θα ήθελα να σας δω τι ανακυβιστήσεις και «προσκύνημα» θα του ρίχνατε…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Ο Ιωάννης Μαλανδρής είναι Απόστρατος Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων, υποψήφιος Βουλευτής Εθνικού Κόμματος ΕΛΛΗΝΕΣ Β1 Βόρειος τομέας Αθηνών