Αιθιοπία: Η απόλυτα «Νεκρή Ζώνη» (βίντεο – φωτό)

Αιθιοπία: Η απόλυτα «Νεκρή Ζώνη» (βίντεο – φωτό)

Οι επιστήμονες εξέτασαν μια ευρεία σειρά δειγμάτων από τέσσερις ζώνες εντός του συμπλέγματος γεωθερμικών πηγών Νταλόλ στην Αιθιοπία, μεταξύ των ετών 2016 και 2018.

Συγκεκριμένα, ομάδα Γάλλων επιστημόνων του Πανεπιστημίου Paris Sub ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε περιοχή στη Γη όπου η ζωή δεν μπορεί να υπάρξει, παρά την παρουσία νερού εκεί.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nature Ecology & Evolution και οι βιολόγοι που επισκέφτηκαν τις αφιλόξενες υδροθερμικές πηγές Νταλόλ στη Βόρεια Αιθιοπία, στα σύνορα με την Ερυθραία κάνουν λόγο για δύο φυσικοχημικούς παράγοντες που εμποδίζουν την ανάπτυξη ζωή εκεί, παρά την παρουσία νερού σε υγρή μορφή. Να σημειώσουμε ότι η ύπαρξη του υγρού στοιχείου συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των επιστημονικών κριτηρίων για την ανάπτυξη και επιβίωση ή μη ζωής.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες εξήγησαν ότι πέρα από το γεγονός ότι το νερό εκεί είναι ιδιαιτέρως όξινο και αλμυρό, περιέχει και τεράστιες ποσότητες μαγνησίου.

Να σημειώσουμε ότι προηγούμενη έρευνα από άλλη επιστημονική ομάδα στην ευρύτερη περιοχή του Νταλόλ είχε εμφανίσει ενδείξεις μικροβιακής ζωής που επιβίωνε εκεί, πέρα από όλες τις πιθανότητες. Αυτή, όμως, η έρευνα έρχεται να καταρρίψει τα προηγούμενα δεδομένα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ερευνητές εξέφρασαν την ελπίδα πως τα συγκεκριμένα ευρήματά τους θα συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση των θεωρούμενων παραμέτρων για την κατοικισιμότητα από οργανισμούς ή μικρόβια και θα λειτουργήσουν ως «προειδοποίηση» για το πως οι επιστήμονες θα ερμηνεύουν από εδώ και στο εξής τις όποιες βιοενδείξεις στη Γη αλλά και στο σύμπαν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.