ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Μονή Κηπίνας: Το μοναστήρι που είναι σφηνωμένο μέσα στο βράχο

Μονή Κηπίνας: Το μοναστήρι που είναι σφηνωμένο μέσα στο βράχο

Τα μοναστήρια και οι εκκλησίες της Ελλάδας αποτελούν μια κατηγορία από μόνα τους όσον αφορά την εμπειρία που βιώνει ένας επισκέπτης κάνοντας το ταξίδι γι’ αυτό το σκοπό. Άλλα είναι δίπλα στο κύμα, άλλα κρεμασμένο στην άκρη ενός γκρεμού και άλλα τόσο απόμερα που ακόμη και η προσέγγισή τους είναι δύσκολη.

Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά μοναστήρια της Ελλάδας, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, όσον αφορά την αρχιτεκτονική του είναι η Μονή Κηπίνας στο χωριό Καλαρρύτες στα Τζουμέρκα της Ηπείρου. Οι εικόνες που συναντάς εκεί σου προκαλούν δέος. Σίγουρα δεν έχεις δει κάτι παρόμοιο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ταξίδια σου στο εξωτερικό. Ένα ταξίδι και ένας προορισμός που θα σου μείνουν αξέχαστα.

Μονή Κηπίνας: Το μοναστήρι που είναι σφηνωμένο μέσα στο βράχο

Η Μονή Κηπίνας που θεωρείται κατασκευή του 13ου αιώνα βρίσκεται κοντά σε ένα πολύ όμορφο χωριό της Ηπείρου, το χωριό Καλαρρύτες στα Τζουμέρκα. Με το που θα φτάσεις εκεί θα διαπιστώσεις το εντυπωσιακό που συμβαίνει με την κατασκευή της. Το ξεχωριστό αυτό μοναστήρι είναι ουσιαστικά σφηνωμένο μέσα σε ένα βράχο, σε μια απότομη πλαγιά. Από κάτω ρέει ο Καλαρρύτικος ποταμός κάνοντας το σκηνικό ακόμη πιο ειδυλλιακό.

Η Ιερά Μόνη Κηπίνας είναι σίγουρα ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου αλλά και της Ελλάδας. Το μοναστήρι βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλαρρύτες στα Τζουμέρκα της Ηπείρου. Και το σημείο που έχει χτιστεί μόνο τυχαίο δεν είναι. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας αποτέλεσε το κρησφύγετο των Ελλήνων. Θα δεις στο ναό μια ξύλινη πόρτα η οποία οδηγεί μέσα στο σπήλαιο, δηλαδή στο μέρος που αποτέλεσε και το καταφύγιο.

Μέσα μπορείς να θαυμάσεις τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα ενώ αποτελεί το ιδανικό σημείο για ηρεμία και κατάνυξη. Κάθε φορά που βρισκόμαστε εκεί νιώθουμε μακριά από τα εγκόσμια και εντυπωσιαζόμαστε με την τεχνική η οποία χρησιμοποιήθηκε για να χτιστεί σε αυτό το σημείο.

Εκτός από τον χώρο της προσευχής στη Μονή Κηπίνας υπάρχουν επίσης τα κελιά των μοναχών χωρισμένα σε δύο επίπεδα. Όπως επίσης και οι χώροι υποδοχής. Επιπλέον, στον ισόγειο χώρο εκτός από το καθολικό υπάρχει και ένας χώρος καθιστικού. Από πού πήρε, όμως, το όνομά της η μονή Κηπίνας; Υπάρχει μια επικρατέστερη εκδοχή. Αυτή αναφέρει ότι το όνομά της οφείλεται στους κήπους τους οποίους καλλιεργούσαν οι μοναχοί σε μια βραχώδη και εξαιρετικά δύσβατη περιοχή.

Πώς θα πας στη Μονή Κηπίνας

Για να δεις πού ακριβώς βρίσκεται η μονή πάτησε ΕΔΩ. Αρχικά θα κινηθείς σε έναν τόσο ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Έπειτα θα χρειαστεί να περπατήσεις σε ένα μονοπάτι και σε μια ξύλινη σκάλα. Το αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημαντικό: Μην ξεχάσεις πριν φτάσεις στη Μονή να ρωτήσεις στο κοντινό καφενείο του οικισμού για το κλειδί. Ετοιμάσου για γαλήνη και περισσυλογή σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της Ηπείρου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.