ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αυστραλία: Επιστρέφουν μετά από 100 χρόνια εξαφάνισης τα πιο μικρά καγκουρό

Τα μπετόνγκ κατοικούσαν σε πάνω από το 60% των εδαφών της Αυστραλίς

Αυστραλία: Επιστρέφουν μετά από 100 χρόνια εξαφάνισης τα πιο μικρά καγκουρό

Περισσότερα από 100 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους επιστρέφουν στην Αυστραλία τα πιο μικρά καγκουρό. Ο λόγος για τα μπετόνγκ, με ουρά που μοιάζει με βούρτσα και μέγεθος ενός κουνελιού.

Τα μπετόνγκ κατοικούσαν σε πάνω από το 60% των εδαφών της Αυστραλίας προτού γίνουν βορά γατών, αλεπούδων, αλλά και της ραγδαίας αποψίλωσης, που έχει σημειωθεί στην περιοχή εδώ και δύο αιώνες.

Μετά την εξαφάνισή τους επιστρέφουν στη Γιορκ της Νότιας Αυστραλίας, αφού επιστήμονες της άγριας ζωής απελευθέρωσαν 120 από τα ζώα αυτά σε διάστημα δύο ετών, προκειμένου να διερευνήσουν αν μπορούν να επιβιώσουν στο φυσικό περιβάλλον.

«Είναι φανταστικό να βλέπουμε τόσα πολλά νέα ζώα στον πληθυσμό», δήλωσε ο Ντέρεκ Σάντοου, οικολόγος του συμβουλίου της Βόρειας Γιορκ της Αυστραλίας, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ο αριθμός των μικρών μαρσιποφόρων μειώθηκε από δεκάδες εκατομμύρια πριν από τον αποικισμό σε περίπου 12.000 έως 18.000.

«Μίνι-καγκουρό με στεροειδή»

Η επιστροφή τους στη Νότια Αυστραλία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ισορροπία του περιβάλλοντος της Αυστραλίας, δήλωσε ο Σάντοου στο AFP.

«Είναι ένα μικρό καγκουρό, που το μέγεθος του φτάνει μέχρι τον αστράγαλο, ένα μίνι καγκουρό, που παίρνει στεροειδή. Έχουν πολύ δυνατά πίσω πόδια, κουβαλούν τα μικρά τους στη μάρσιππό τους, όπως κάνει ένα καγκουρό, αλλά είναι μόνο ενάμισι κιλό», εξήγησε ο Σάντοου.

«Είναι μικρά, αλλά τριγυρίζουν μέσα στους θάμνους, δημιουργούν τις μικρές φωλιές τους από κάτω σε πυκνή βλάστηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Σκάβουν πολύ. Ένα μικρό μπετόνγκ μπορεί να μετακινήσει τόνους χώματος το χρόνο. Έτσι σκάβουν στο έδαφος, δημιουργούν μικρές λακκούβες για τη διείσδυση του νερού, ώστε να εγκατασταθούν οι σπόροι. Έτσι, είναι πολύ σημαντικά για το οικοσύστημα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.