Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Χαλκιδική- Έπεσαν οι άνεμοι (βίντεο-φωτό)

Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Χαλκιδική- Έπεσαν οι άνεμοι (βίντεο-φωτό)

Σε ύφεση βρίσκεται το πύρινο μέτωπο στη Χαλκιδική, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή έχουν αποδυναμωθεί αρκετά κι όλα δείχνουν πως η πυρκαγιά θα τεθεί υπό έλεγχο.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη, ενώ η προσπάθεια κατάσβεσης συνεχίζεται ως αυτή την ώρα.

Χθες το βράδυ, η Σάρτη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Νωρίτερα, είχε γίνει οργανωμένη απομάκρυνση των λίγων κατοίκων που βρίσκονταν στην ακτή Αχλάδα, στο λιμάνι του οικισμού της Σάρτης, λόγω της φωτιάς που συνεχίζει να καίει πευκόφυτες εκτάσεις στη Σιθωνία Χαλκιδικής, καθώς η φωτιά έφτασε γύρω από τα σπίτια τους.

«Κηρύξαμε την περιοχή της Σάρτης στη Σιθωνία Χαλκιδικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πολύ δύσκολες συνθήκες, υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των πυροσβεστών», επισημαίνει ο κ. Τζιτζικώστας, με ανάρτησή του στο Facebook.

Παράλληλα, είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει τη Σάρτη με τη Βουρβουρού, στο ανατολικό τμήμα της Σιθωνίας.

Η κατάσταση στην περιοχή άρχισε να βελτιώνεται από αργά χθες το βράδυ, καθώς μειώθηκε η ένταση των ανέμων. Την εκτίμηση μέχρι το πρωί θα είχε τεθεί η πυρκαγιά υπό μερικό έλεγχο διατύπωσε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

“Μετά τις συσκέψεις που έγιναν υπό την αιγίδα του περιφερειάρχη και των συντονιστών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έχουν έρθει από την Αθήνα, ο υπαρχηγός επιχειρήσεων, πιστεύω ότι θα καταφέρουνε μέσα στην νύχτα και νωρίς το πρωί να δοθεί ένας μερικός έλεγχος της πυρκαγιάς και μέχρι το μεσημέρι να πάμε σε μια οριστική λύση του προβλήματος με την πυρκαγιά”, τόνισε ο κ. Στεργιάδης.

Σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη, το μέτωπο της πυρκαγιάς ήταν αρκετά εκτεταμένο, ξεκινούσε από το Πλατανίτσι, τις Καβουρότρυπες και έφτανε μέχρι και την περιοχή βόρεια του οικισμού της Σάρτης, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καεί περίπου στις 3 με 4 χιλιάδες στρέμματα.

Στο μεταξύ, ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί στη Σάρτη Σιθωνίας Χαλκιδικής.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=V2iAnpjdlGM

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία επιχειρούν συνολικά 160 πυροσβέστες με 70 υδροφόρα οχήματα, 73 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 35 πυροσβέστες με 29 βοηθητικά οχήματα, από τις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας και Ηπείρου. Μέχρι να πέσει το σκοτάδι στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Στην κατάσβεση συνδράμουν η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και ο Δήμος Σιθωνίας με υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου, το ΓΕΕΘΑ, η ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και το ΕΚΑΒ.

Το Πυροσβεστικό Σώμα, τις πρωινές ώρες, εισηγήθηκε για προληπτικούς λόγους την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Κάμπος, ενώ ζημιές υπέστη το κάμπινγκ στο Πλατανίτσι.

Δεν υπάρχουν αναφορές ότι κάηκαν σπίτια εντός του οικισμού της Σάρτης και, όπως είπε ο κ. Στεργιάδης, γλύτωσαν από τις φλόγες, οι μεγάλες κατοικίες τις παρυφές του δάσους.

Έκανε επίσης γνωστό ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε όταν ξερό δέντρο στην περιοχή Καβουρότρυπες έπεσε πάνω σε κολώνα της ΔΕΗ. Στη συνέχεια, πήρε φωτιά από σπινθήρες λόγω του ισχυρού ανέμου που έπνεε στην περιοχή.

Με κάθε μέσο προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά

Την ίδια ώρα, οι πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη με τις φλόγες. Στην περιοχή επιχειρούν 148 πυροσβέστες με 59 υδροφόρα, 73 άτομα πεζοπόρο, 35 πυροσβέστες με 29 βοηθητικά οχήματα , 4 αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και ένα βοηθητικό ελικόπτερο συντονισμού. Στην κατάσβεση συνδράμουν η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και ο Δήμος Σιθωνίας με υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου, το ΓΕΕΘΑ, η ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και το ΕΚΑΒ.

Οι πολίτες καλούνται να μην προσεγγίζουν την ευρύτερη περιοχή

Η Αστυνομία της Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε ανακοίνωση και καλεί τους πολίτες και οδηγούς που κινούνται στη Σιθωνία Χαλκιδικής να μην προσεγγίζουν και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης, ώστε να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή για την κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη και να ακολουθούν τις οδηγίες – υποδείξεις των Αρχών.
HALKIDIKINEWS – Φωτιά στη Σιθωνία -ΑΧΛΑΔΑ 25.10.18

Η φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι

Η φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα (στις 05:40) σε πευκοδάσος στη Σιθωνία Χαλκιδικής, ενώ το μεσημέρι, το πύρινο μέτωπο εκτεινόταν σε τρία χιλιόμετρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.