Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν πολλές εικόνες στα social media, με τους έρημους δρόμους της Ελλάδας να είναι γεμάτοι από γάντια μια χρήσης. Φαίνεται πως πολύς κόσμος δεν έχει βάλει μυαλό από αυτή την πρωτοφανή κατάσταση που ζούμε τον τελευταίο καιρό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση ώστε να είναι φιλόξενο.

Όμως μην νομίζετε πως οι Έλληνες είμαστε οι μόνοι που δεν το σεβόμαστε ακόμα και τώρα. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τις ακτές του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα, δείχνουν πως η ρύπανση καλά κρατεί.

Γιατί ξεβράζονται συνεχώς χειρουργικές μάσκες, οι οποίες φυσικά δεν φυτρώνουν στον βυθό του ωκεανού. Οι ερευνητές παρατηρούν πως οι χειρουργικές μάσκες στην θάλασσα και στις ακτές του Χονγκ Κονγκ, αυξάνονται συνεχώς.

Ο Teale Phelps Bondaroff, διευθυντής του μη – κερδοσκοπικού οργανισμού OceansAsia, αναφέρει πως ένας μεγάλος αριθμός από χειρουργικές μάσκες εμφανίζεται όλο και περισσότερο στα νησιά Soko, που βρίσκονται στα ανοιχτά των ακτών του Χονγκ Κονγκ. Τα νησιά είναι προσβάσιμα μόνο με βάρκα και συγκεντρώνουν μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων. Συχνά γίνεται έρευνα ώστε να εντοπιστεί η πηγή αυτών των απορριμμάτων και πως καταλήγουν εκεί.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο συνάδελφός του Gary Stokes, μάζεψε περισσότερες από 70 μάσκες που ανακάλυψε σε μια έκταση 100 μέτρων. Αυτό συνέβη έξι εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να τις φορούν συνεχώς. Ο Bondaroff εξηγεί πως πολλές από αυτές τις μάσκες είναι κατασκευασμένες από πολυπροπυλένιο, ένα πλαστικό που μπορεί να χρειαστεί πολύ χρόνο να αποσυντεθεί και να επικαλυφθεί με τοξίνες.

Εκτός από τις μάσκες που καταλήγουν στις ακτές, άλλες μπορεί να καταλήξουν στο εσωτερικό θαλάσσιων ζώων. Με αυτόν τον τρόπο ο Bondaroff θέλησε να τονίσει τις περιβαλλοντικές συνέπειες που προέκυψαν από την πανδημία του COVID-19 αλλά και το κακό σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Κανείς δεν θέλει να πηγαίνει στα δάση και να βρίσκει μάσκες παντού ή να τις βρίσκει στις παραλίες. Είναι ανθυγιεινό και επικίνδυνο», αναφέρει ο Laurence McCook, επικεφαλής του Oceans Conservation στο World Wildlife Fund του Χονγκ Κονγκ. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Τracey Read, ιδρυτής της οργάνωσης «Plastic free Seas» στο Χονγκ Κονγκ. «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι προστατεύουν τον εαυτό τους αλλά δεν είναι μόνο αυτό το ζήτημα. Πρέπει να προστατεύσουμε τους πάντες και αν πετάμε τις μάσκες που φοράμε οπουδήποτε, τότε φερόμαστε εγωιστικά».