ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Έκτακτη σύγκληση επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου μετά τον σεισμό 4,9 Ρίχτερ στην Εύβοια – Τι φοβούνται οι σεισμολόγοι;

Η επιτροπή θα εξετάσει τη σεισμική δραστηριότητα από το νέο ρήγμα στην περιοχή Ψαχνών -Χαλκίδος

Έκτακτη σύγκληση επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου μετά τον σεισμό 4,9 Ρίχτερ στην Εύβοια – Τι φοβούνται οι σεισμολόγοι;

Την έκτακτη σύγκληση της επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου ανακοίνωσε ο Ευθύμης Λέκκας, μετά τον μεγάλο σεισμό 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά Ευβοίας που ταρακούνησε και την Αττική νωρίτερα το μεσημέρι της Τετάρτης.

Το γεγονός ότι ο νέος σεισμός δεν προήλθε από το ήδη υπάρχον ρήγμα αλλά από νέο, σήμανε άμεσα «συναγερμό» στους επιστήμονες, όπου είναι πολύ επιφυλακτικοί για την σεισμική δραστηριότητα του νέου ρήγματος.

Ο Ευθύμης Λέκκας ανέφερε πως το νέο ρήγμα έχει τελείως διαφορετικό σεισμοτεκτονικό καθεστώς και ήδη μελετάται.

Μετά τα 4,9 Ρίχτερ ακολούθησε «χορός» μετασεισμών με τον μεγαλύτερο εξ’ αυτών σε μέγεθος να φθάνει τα 3,5 Ρίχτερ.

Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος συνέστησε προσοχή αλλά και ψυχραιμία, λέγοντας ότι το ρήγμα είναι γνωστό και ότι μπορεί να δώσει σεισμούς έως 6 ρίχτερ.

Η επιτροπή που συστάθηκε από τον Ε.Λέκκα απαρτίστηκε από επτά επιστήμονες και το πόρισμα δόθηκε ήδη στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χ.Στυλιανίδη.

Το αντικείμενο της επιτροπής ήταν η αξιολόγηση των προγνώσεων οι οποίες υποβάλλονται στον οργανισμό καθώς επίσης και οποιαδήποτε άλλη επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με τη σεισμικότητα και η πρόταση προς την πολιτεία των ενδεικνυόμενων μέτρων, καθώς και σε περίπτωση σεισμικών διεγέρσεων, η αξιολόγηση των υφιστάμενων δεδομένων για τον προσδιορισμό της εξέλιξης της σεισμικής δράσης και η πρόταση προς την Πολιτεία των ενδεικνυόμενων ενεργειών.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν πέντε λόγοι για τους οποίους έπρεπε να συγκληθεί επιτροπή:

1. ο ευρύτερος χώρος της Εύβοιας έχει διεγερθεί το τελευταίο διάστημα και εκτός από τους σεισμούς στην νότια Εύβοια τώρα έχουμε και σεισμούς στην κεντρική Εύβοια περιοχή που βρίσκεται κοντά στην Αττική

2. το επίκεντρο του σημερινού σεισμού βρίσκεται πολύ κοντά στο αστικό κέντρο της πόλης Χαλκίδας

3. και πριν από λίγο καιρό είχε γίνει συζήτηση στην επιτροπή για την πόλη της Χαλκίδας σε σχέση με άλλους σεισμούς

4. το ρήγμα των Ψαχνών είχε διεγερθει και πάλι το 2003 και είχε δώσει σεισμική δόνηση 5,05 Ρίχτερ, και

5. ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να συνεδριάσει επιτροπή να κάνει μία εκτίμηση αν ήταν ο κύριος σεισμός και να εκδώσει τα συμπεράσματα της.

Δείτε παρακάτω βίντεο τα οποία ανέβασαν χρήστες του Twitter και είναι από την στιγμή του σεισμού:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.