Βουλγαρία: Οι ακτές στη Μαύρη Θάλασσα γέμισαν χτένια μετά από 5.000 χρόνια!

Επιστήμονες διαπιστώνουν ανάκαμψη του πληθυσμού του χτενιού Flexopecten glaber ανοικτά των βουλγαρικών ακτών

Βουλγαρία: Οι ακτές στη Μαύρη Θάλασσα γέμισαν χτένια μετά από 5.000 χρόνια!

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ωκεανολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών (BAS) παρατήρησαν σημαντική ανάκαμψη του πληθυσμού του χτενιού Flexopecten glaber στα βουλγαρικά ύδατα της Μαύρης Θάλασσας για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1960, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ωκεανολογίας, όπως μεταδίδει το ΒΤΑ.

Ένα ερευνητικό άρθρο σχετικά με το θέμα δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στην Acta Zoologica Bulgarica, διεθνή επιθεώρηση για τη ζωοποικιλότητα, την οικολογία και την εξέλιξη από το Institute of Biodiversity and Ecosystem Research, BAS.

Σύμφωνα με το ερευνητικό άρθρο των Valentina Todorova, Marina Panayotova, Radoslava Bekova και Bogdan Prodanov, η ανάκαμψη και επέκταση του πληθυσμού του Flexopecten glaber στα ανοικτά των βουλγαρικών ακτών είναι το αποτέλεσμα της ανάκαμψης της Μαύρης Θάλασσας από τον ευτροφισμό, της μείωσης της πίεσης από τη μείωση του πληθυσμού του αρπακτικού θαλάσσιου σαλιγκαριού Rapana venosa και των θερμότερων χειμώνων των τελευταίων 17 ετών.

Το Flexopecten glaber είναι ένα μεσογειακό είδος που αποίκισε τη Μαύρη Θάλασσα πριν από περίπου 5.000 έως 7.000 χρόνια. Το είδος ήταν σπάνιο στα βουλγαρικά ύδατα της Μαύρης Θάλασσας κατά το πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα και τα διαθέσιμα ιστορικά στοιχεία υποδηλώνουν πιθανή εξαφάνισή του από τη δεκαετία του 1960.

Το 2021, οι θαλάσσιες έρευνες κατέδειξαν άφθονο ενήλικο πληθυσμό αυτού του είδους του χτενιού κατά μήκος των ακτών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι βούλγαροι επιστήμονες σημειώνουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει εμπορική εκμετάλλευση του είδους αυτού του χτενιού, αλλά θα μπορούσε να αποτελεί έναν πολύτιμο πόρο. Ωστόσο, η ανεξέλεγκτη υπεραλίευση μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία εξάντληση των αποθεμάτων, όπως παρατηρείται στο Αιγαίο Πέλαγος. Κατά συνέπεια, ζητούν αξιολόγηση της κατανομής, του όγκου και της δυναμικής του πληθυσμού ώστε να σχεδιαστούν τα κατάλληλα μέτρα διαχείρισης πριν από την έναρξη της συγκομιδής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.