Κ.Συνολάκης: «Αφύσικος ο επερχόμενος καύσωνας και η διάρκειά του – Είχε προβλεφθεί για το 2040»

Κ.Συνολάκης: «Αφύσικος ο επερχόμενος καύσωνας και η διάρκειά του – Είχε προβλεφθεί για το 2040»

Ο καθηγητής και πρόεδρος της Εθνικής Ειδικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, Κωνσταντίνος Συνολάκης χαρακτήρισε αφύσικο τον καύσωνα που αναμένεται να πλήξει την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες.

«Προφανώς δεν είναι φυσιολογικό» σχολίασε, κρούοντας καμπανάκι αναφορικά με τα φαινόμενα των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται φέτος το καλοκαίρι, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, με αφορμή τον επερχόμενο καύσωνα.

«Είναι κάτι το οποίο δυστυχώς είναι συμβατό με τις προβλέψεις που γίνονταν από τα κλιματολογικά μοντέλα, εδώ και 10 χρόνια, για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι δυστυχώς φαινόμενα σαν κι αυτά, με 10 μέρες συνεχόμενου καύσωνα , για τα οποία υπήρχε η πρόβλεψη πως θα συμβούν το 2040, ξαφνικά τα βλέπουμε να συντελούνται ήδη από το 2021. «Κι αυτό πραγματικά είναι ανησυχητικό», επισήμανε.

Συνολάκης: Εάν δεν κάνουμε απολύτως τίποτα, φαίνεται πως όταν αλλάξει ο 21ος αιώνας, θα έχουμε ακόμη περισσότερες ημέρες ακραίων φαινομένων

Ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι υπάρχουν πάρα πολλά κλιματολογικά μοντέλα με τις προβλέψεις τους μάλιστα να είναι ακόμη πιο δυσοίωνες αφού εάν δεν κάνουμε απολύτως τίποτα, φαίνεται πως όταν αλλάξει ο 21ος αιώνας, θα έχουμε ακόμη περισσότερες ημέρες ακραίων καιρικών φαινομένων. «Ακόμη και τέσσερις φορές περισσότερο», ανέφερε, τονίζοντας ότι πλέον αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι το πώς θα σταθεροποιήσουμε το παγκόσμιο κλίμα και θα επιβραδύνουμε την τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη ώστε να μην φτάσουμε σε αυτά τα πολύ δυσοίωνα σενάρια.

«Εισπράττουμε ήδη τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο κ. Συνολάκης, εξηγώντας ότι στατιστικά αυτό που βλέπουμε είναι πως δυστυχώς τα μετεωρολογικά μοντέλα που έκαναν διάφορες εκτιμήσεις για τα ακραία φαινόμενα, την κλιματική αλλαγή και το πόσες μέρες καύσωνα θα έχουμε, αρχίζουν όχι μόνο να επαληθεύονται, αλλά επαληθεύονται νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.