ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Έρευνα προειδοποιεί: Αυτό είναι το «καταστροφικό» σενάριο για την Αρκτική

Έρευνα προειδοποιεί: Αυτό είναι το «καταστροφικό» σενάριο για την Αρκτική

Νέα δεδομένα φέρει στο φως της δημοσιότητας νέα έρευνα, όσον αφορά το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική.

Το λιώσιμο των πάγων στον Αρκτικό Κύκλο είναι πιο πιθανό να συμβεί πριν το 2050 συμπεραίνει η έρευνα, ακόμα και αν οι εκπομπές άνθρακα μειωθούν σύντομα.

Το συγκεκριμένο δεδομένο, όπως είναι λογικό, προκάλεσε ανησυχία στους επιστήμονες. Επισημαίνεται ωστόσο ότι η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου παραμένει ζωτικής σημασίας, καθώς θα καθορίσει το αν ο αρκτικός θερινός πάγος εξαφανιστεί μονίμως ή θα μπορέσει να ανακάμψει με την πάροδο του χρόνου.

Το χειρότερο σενάριο θέλει την Αρκτική να μην παγώνει ακόμα και τους κρύους μήνες του χειμώνα, μια πιθανότητα η οποία περιγράφεται ως «καταστροφική».

Από τότε που ξεκίνησαν οι πρώτες μελέτες μέσω δορυφόρων το 1979, παρατηρείται ότι η Αρκτική έχει χάσει γύρω στο 40% του πάγου της τους καλοκαιρινούς μήνες και γύρω στο 70% του όγκου της, εξαιτίας της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας.

Ο καθηγητής Dirk Notz από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου της Γερμανίας, ανέφερε: «Εάν διατηρήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2C, ο πάγος της Αρκτικής θα εξαφανιστεί κατά πάσα πιθανότητα το καλοκαίρι ακόμη και πριν από το 2050. Αυτό μας εξέπληξε πραγματικά»

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters, χρησιμοποιεί την τελευταία γενιά κλιματικών μοντέλων από 21 ερευνητικά ινστιτούτα από όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος πολικού κλίματος του Ηνωμένου Βασιλείου Met Office, Εd Blockley, η νέα έρευνα έδειξε ότι η μείωση των εκπομπών άνθρακα παρέμεινε ζωτικής σημασίας για την αποτροπή των χειρότερων επιπτώσεων στην Αρκτική, προσθέτοντας:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Δείχνουμε ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.