Independent: «Εντείνονται οι πιέσεις στο Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα»

«Συμφωνία - ορόσημο» η επιστροφή του θραύσματος από Ιταλία, γράφει η βρετανική εφημερίδα

Independent: «Εντείνονται οι πιέσεις στο Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα»

Την άποψη ότι η επιστροφή ενός μικρού θραύσματος της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα από το Μουσείο Antonino Salinas εντείνει τις πιέσεις προς το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, εκφράζει ο βρετανικός Independent παίρνοντας θέση υπέρ της επιστροφής.

Αρχικά, ο Independent τονίζει ότι η επιστροφή του θραύσματος στην Ελλάδα έχει στρέψει την προσοχή και σε άλλα έργα τέχνης που θα μπορούσαν – ή θα έπρεπε- να επιστραφούν στις χώρες προέλευσής τους.

Παράλληλα, η βρετανική εφημερίδα χαρακτηρίζει «συμφωνία-ορόσημο» την απόφαση να επιστραφεί το θραύσμα στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα με ένα αρχαίο άγαλμα και έναν αμφορέα και επισημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή αναζωπυρώνει μια από τις πιο έντονες και μακροχρόνιες διαμάχες στον κόσμο της τέχνης.

Αφού αναφέρεται στο ιστορικό της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας – Βρετανικού Μουσείου, παραθέτοντας τα επιχειρήματα των δύο πλευρών και γνώμες ειδικών, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι αν και τα αιτήματα για επαναπατρισμό έργων τέχνης δεν είναι καινούργια, τα τελευταία χρόνια ζητείται όλο και περισσότερο από τις χώρες να επιστρέψουν αντικείμενα που έχουν ληφθεί κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, παρατίθενται οι απόψεις του Γενικού Διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης Νίκου Σταμπολίδη, ο οποίος εξηγεί ότι πρόκειται για γλυπτά που αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος ενός συνόλου: «Είναι το ίδιο το σώμα του μνημείου που ζητά τα μέλη του πίσω», υποστηρίζει, επιχείρημα που σύμφωνα με την εφημερίδα συμμερίζεται σύσσωμη η κοινότητα των αρχαιολόγων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράλληλα ο κ. Σταμπολίδης υπογραμμίζει ότι οι εκκλήσεις για επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα «δεν ταυτίζονται με τις εκκλήσεις για επαναπατρισμό άλλων αντικειμένων. Ο Παρθενώνας είναι μια sui generis περίπτωση, δηλαδή μια κατηγορία από μόνος του», υπογραμμίζει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.