Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι σκηνοθέτες στον κόσμο

Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι σκηνοθέτες στον κόσμο

Όλοι γνωρίζουμε ότι το Χόλιγουντ είναι η μεγαλύτερη και πιο ακριβοπληρωμένη βιομηχανία θεάματος στον κόσμο, με πολλούς ηθοποιούς να εισπράτουν τεράστια χρηματικά ποσά για τις ταινίες που συμμετέχουν.

νώ οι περισσότεροι από εμάς ασχολούμαστε με τις απολαβές των ηθοποιών, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τις κάμερες και δημιουργούν το τελικό αποτέλεσμα.

Φυσικά μιλάμε για τους σκηνοθέτες, πολλοί από τους οποίους λαμβάνουν αρκετά εκατομμύρια δολάρια για την δημιουργία μιας ταινίας και έχουν αποκτήσει το δικό τους φανατικό κοινό όλα αυτά τα χρόνια.

Αν λοιπόν θέλετε να μάθετε ποιοι είναι οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι σκηνοθέτες, δεν έχετε παρά να κάνετε κύλιση προς τα κάτω.

Κρίστοφερ Νόλαν – 200 εκατ. δολάρια

Πρώτος στην σημερινή λίστα βρίσκεται ο Κρίστοφερ Νόλαν, ο οποίος έχει λάβει 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ. Ο Άγγλος σκηνοθέτης έγινε γνωστός για την τριλογία ταινιών Μπάτμαν “The Dark Knight Trilogy”, ενώ έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες “Inception”, “Interstellar” και “Memento”, οι οποίες έγιναν τεράστιες επιτυχίες, οικονομικά και κριτικά. Αξιόσημείωτες είναι επίσης οι ταινίες του “Δουνκέρκη” και “The Prestige”.

Ρόλαντ Έμεριχ – 200 εκατ. δολάρια

Ο Ρόλαντ Έμεριχ είναι ένας σκηνοθέτης που μπορεί να μην έχετε ακουστά, ωστόσο γνωρίζετε το έργο του καθώς ήταν ο άνθρωπος πίσω απο τις ταινίες “Stargate”, “Ημέρα Ανεξαρτησίας”, “Godzilla”, “Ο Πατριώτης” και “Μετά την Επόμενη Μέρα”. Είναι επίσης ο σκηνοθέτης πίσω από την σειρά “White House Down” και την δραματική ταινία του 2019, ” Midway”, η οποία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα.

Φράνσις Φορντ Κόπολα – 300 εκατ. δολάρια

Φυσικά από την λίστα μας δεν θα έλειπε ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την σειρά ταινιών “Ο Νονός” και το “Αποκάλυψη Τώρα”, οι οποίες θεωρούνται απο τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Αν αναρωτιέστε γιατί έχει τόσο πολλά χρήματα, είναι επειδή αυτές οι ταινίες πήγαν εξαιρετικά καλά, αλλά και επειδή είναι ένας εξέχων παραγωγός στο Χόλιγουντ. Να σημειώσουμε ότι ο Κόπολα έχει κερδίσει πέντε Όσκαρ σε τέσσερις κατηγορίες, ενώ έχει και αρκετές ακόμα υποψηφιότητες, καθώς επίσης και ένα αναμνηστικό βραβείο για το σύνολο της κινηματογραφικής προσφοράς του.

Κλιντ Ίστγουντ – 375 εκατ. δολάρια

Προφανώς η καθαρή αξία του Κλιντ Ίστγουντ προέρχεται από την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει τόσο ως ηθοποιός, όσο και ως σκηνοθέτης. Ο Κλιντ ίσως είναι ο μοναδικός άντρας σε αυτή την λίστα, ο οποίος έγινε περισσότερο γνωστός ως ηθοποιός. Σε ηλικία 62 ετών σκηνοθέτησε την ταινία “Οι Ασυγχώρητοι”, με την ταινία να κερδίζει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Όσκαρ Σκηνοθεσίας, ενώ ο Κλιντ ήταν υποψήφιος και για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Τα επόμενα χρόνια οι σκηνοθετικές του δουλειές γνωρίζουν μεγάλη αναγνώριση και τον καθιερώνουν ως έναν από τους σημαντικότερους Αμερικάνους σκηνοθέτες. Κέρδισε δεύτερη φορά το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας το 2004 για την ταινία “Million Dollar Baby” (που επίσης πήρε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας) καθώς και άλλες δύο υποψηφιότητες.

Ρίντλεϊ Σκοτ – 400 εκατ. δολάρια

Ο Σκοτ είναι γνωστός για το ατμοσφαιρικό, πολύ συγκεντρωμένο οπτικό του ύφος, το οποίο έχει επηρεάσει πολλούς σκηνοθέτες. Έχει λάβει τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ Σκηνοθεσίας (“Θέλμα & Λουίζ”, “Μονομάχος” και “Μαύρο Γεράκι: Η Κατάρριψη”), δύο για Χρυσή Σφαίρα και δύο για BAFTA. Το 2003, ο Σκοτ χρίστηκε ιππότης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ στο Μπάκιγχαμ για τη συνεισφορά του στη βρετανική κινηματογραφική βιομηχανία.

Μάικλ Μπέι – 430 εκατ. δολάρια

Ο Μάικλ Μπέι το 1995, σκηνοθέτησε με ιδιαίτερη επιτυχία την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, με τίτλο “Bad Boys”. Έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πλέον πετυχημένους κινηματογραφιστές του Χόλιγουντ, με τις ταινίες του να έχουν αποφέρει στα ταμεία περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Έχει σκηνοθετήσει πολλές περιπέτειες όπως ο “Βράχος”, το “Armageddon”, το “Pearl Harbor”, το “Νησί” και τα πρώτα δύο “Transformers”, ενώ έχει αναλάβει την παραγωγή σε ποικίλα remakes κλασικών ταινιών τρόμου, όπως o “Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες” και το “Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι”.

Πίτερ Τζάκσον – 500 εκατ. δολάρια

Δεν υπάρχει “σπασικλάκι” σε αυτόν το πλανήτη που να μην γνωρίζει το όνομα Πίτερ Τζάκσον, καθώς είναι ο άνθρωπος πίσως από την μυθική τριλογία “Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών” του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Είναι επίσης γνωστός από την ταινία “Κινγκ Κονγκ” του 2005 και ως ο παραγωγός του “District 9”. Έχει κερδίσει τρία Όσκαρ στην καριέρα του, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Καλύτερης Σκηνοθεσίας το 2003.

Τζέιμς Κάμερον – 700 εκατ. δολάρια

Ο Τζέιμς Κάμερον είναι ένα θρύλος στο Χόλιγουντ, καθώς έχει λάβει έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ κερδίζοντας τρία για την ταινία “Τιτανικός”. Οι ταινίες τις οποίες σκηνοθέτησε έχουν συνολικά αποφέρει 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αμερική και 6 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Ο “Τιτανικός” και το “Avatar” αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες όλων των εποχών. Αυτός ο τύπος γνωρίζει σαφώς τι κάνει και είναι πολύ καλός σε αυτό.

Στίβεν Σπίλμπεργκ – 3,7 δισ. δολάρια

Το Χόλιγουντ πιθανότατα δεν θα ήταν το Χόλιγουντ που γνωρίζουμε χωρίς τον Στίβεν Σπίλμπεργκ. Αυτός ο τύπος ήταν ο παραγωγός πίσω από 200 ταινίες, έχει σκηνοθετήσει 60 και έχει λάβει συνολικά εφτά υποψηφιότητες για Όσκαρ Σκηνοθεσίας για τις ταινίες “Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου”, “Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού”, “Ε.Τ. ο Εξωγήινος”, “Μόναχο” και “Λίνκολν”, κερδίζοντας δύο για τις ταινίες “Η Λίστα του Σίντλερ” και “Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν”.

Τζορτζ Λούκας – 6,5 δισ. δολάρια

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Αμερικάνος σκηνοθέτης Τζορτζ Λούκας, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή της σημερινής λίστα, είναι κυρίως γνωστός ως ο δημιουργός της καλύτερης sci-fi σειράς ταινιών “Star Wars”, η οποία ακόμα και σήμερα του αποφέρει τεράστια χρηματικά ποσά. Ο Λούκα είναι επίσης ένας απο τους δημιουργούς της γνωστής σειρας ταινιών “Indiana Jones”, ενώ οι ταινίες του “Star Wars” και “American Graffiti”, συμπεριλήφθηκαν στην λίστα των 100 Καλύτερων Αμερικάνικων Ταινιών όλων των εποχών του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Κινηματογράφου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.