Ρουμανία: Ανακαλύφθηκαν οι παλαιότερες τοιχογραφίες στη Γη – Χρονολογούνται πριν από τουλάχιστον 30.000 χρόνια

Ανακαλύφθηκαν στο σπήλαιο Coliboaia στο νομό Bihor της Ρουμανίας

Ρουμανία: Ανακαλύφθηκαν οι παλαιότερες τοιχογραφίες στη Γη – Χρονολογούνται πριν από τουλάχιστον 30.000 χρόνια

Στο σπήλαιο Coliboaia στο νομό Bihor της Ρουμανίας ανακαλύφθηκαν οι οι παλαιότερες τοιχογραφίες στη Γη, που χρονολογούνται πριν από τουλάχιστον 30.000 χρόνια.

Να σημειωθεί πώς ονομάζονται και «μελανές ζωγραφιές». Είναι 14 τοιχογραφίες που απεικονίζουν ζώα όπως βίσωνες, άλογα, αιλουροειδή, κεφάλια αρκούδας ή τριχωτούς ρινόκερους, αλλά και μερικά χαρακτικά, όλα φτιαγμένα με τη βοήθεια του άνθρακα.

Όλα ξεκίνησαν όταν μερικοί Ρουμάνοι σπηλαιολόγοι έκαναν μια υπέροχη ανακάλυψη βρίσκοντας αναρίθμητα σχέδια στα τοιχώματα του σπηλαίου.

Οι ειδικοί που ανέλυσαν τις τοιχογραφίες στο σπήλαιο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτές ήταν οι πρώτες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του ανθρώπου, μαζί με αυτές που ανακαλύφθηκαν στο σπήλαιο Chauvet στη Γαλλία.

Μοναδική ανακάλυψη

Τα σχέδια των σπηλαίων είναι μια σαφής απόδειξη ότι προϊστορικοί άνθρωποι ζούσαν σε αυτά τα εδάφη.

«Είναι μια μοναδική ανακάλυψη στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο. Τα σχέδια που ανακαλύφθηκαν είναι πολύ παλιά και χρονολογούνται από 32.000 έως 36.000 χρόνια. Το σπήλαιο Coliboaia τοποθετείται μέσα από αυτές τις ανακαλύψεις δίπλα στους δυτικούς παλαιολιθικούς πολιτισμούς στην Ευρώπη», εξήγησε ο Viorel Lascu, πρόεδρος της Ρουμανικής Ομοσπονδίας Σπηλαιολογίας.

Το σπήλαιο Coliboaia βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Apuseni, στην κοιλάδα Sighiștel και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια στη Ρουμανία, αλλά και στον κόσμο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το σπήλαιο έχει μήκος περίπου 750 μέτρα και το διασχίζει ένας υπόγειος ποταμός, γι’ αυτό και αυτό το μέρος δεν είναι εύκολα προσβάσιμο στο κοινό και τελεί υπό την προστασία διεθνών οργανισμών για την φύση και την ανθρώπινη κληρονομιά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.