(Ανανέωση 16:01) Επιστρέφοντας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (θεωρητικά τον υπ’αριθμόν 1 σύμμαχο της Ελλάδας, με τον οποίο έχουμε υπογράψει και συμφωνία αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής) και μετά την υπογραφή νέων συμφωνιών ύψους 13 δισ. δολ., ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαίτησε την άμεση αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων με απόσυρση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, διαφορετικά «θα φέρει το ζήτημα αυτό στο υψηλότερο επίπεδο»!

Χωρίς να διευκρινίζει τι ακριβώς εννοεί με την φράση αυτή.

«Δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ελλάδας που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά του Αιγαίου με το αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Άλλωστε φέραμε αυτό το θέμα στον ΟΗΕ» είπε ο Ρ.Τ.Ερντογάν.

«Θα συνεχίσουμε να το κρατάμε στην επικαιρότητα και το επόμενο διάστημα. Ως προς αυτό, ο υπουργός μας τους προειδοποίησε. Ωστόσο, εάν η Ελλάδα συνεχίσει αυτό το έργο, φυσικά θα απευθύνουμε την προειδοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο, ό,τι χρειαστεί.

Γιατί το θέμα των νησιών, όπως γνωρίζετε, είναι πάντα αμφιλεγόμενο. Μπορεί να μας αναγκάσουν να αναδείξουμε αυτά τα αμφιλεγόμενα ζητήματα. Για τον λόγο αυτό ο υπουργός μου τους προειδοποίησε σε χαμηλό επίπεδο για να μην μας αναγκάσουν να ανοίξουμε αυτά τα θέματα προς συζήτηση. Και καλά έκανε» κατέληξε για το θέμα ο Ερντογάν.

Η απάντηση του Ν.Δένδια

Ο Νίκος Δένδιας έδωσε σαφή απάντηση και αυστηρό μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο και τις προκλήσεις του για την δήθεν αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

«Η Τουρκία επιλέγει αυτή τη στιγμή που το ΝΑΤΟ πρέπει να αναδείξει την ενότητά του απέναντι στην προάσπιση της εδικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, επιλέγει να εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδας, και αμφισβητεί την ίδια της την παρουσία και τη δέσμευση της με το ΝΑΤΟ και τον Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ΟΗΕ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ν. Δένδιας επανέλαβε ότι όλα αυτά που λέει η Τουρκία και το μπαράζ των δηλώσεων των Τούρκων αξιωματούχων είναι παντελώς απαράδεκτα και στερούνται κάθε νομικής βάσης.

Πριν από μερικά 24ωρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό δίκτυο TRT στην επιστολή με βάση την οποία η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της χώρας μας στα νησιά του Αιγαίου, εφόσον, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, η Αθήνα επιμένει να έχει στρατεύματα σε αυτά παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο τις διεθνείς συνθήκες.

Η Τουρκία θέτει το ζήτημα, πλέον, πολύ πιεστικά. Και θα είναι το πρώτο που θα χρησιμοποιηθεί ως αφορμή σε μια «θερμή» κρίση. Άλλωστε τα Δωδεκάνησα, για πολλούς λόγους, θεωρούνται η «αχίλλειος πτέρνα» του ελληνικού αμυντικού συστήματος.

Κάτι που πρέπει να αλλάξει τάχιστα. Ο χρόνος τελειώνει. Οι τουρκικές εκλογές του 2023 πλησιάζουν και πριν την διεξαγωγή τους το χρονικό διάστημα θα είναι «καυτό».

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Tevfik Kadan, με ισχυρές πηγές στην προεδρία αναφέρει ότι «Η Τουρκία έχει κάνει και νομικές προετοιμασίες για την κυριαρχία επί των ελληνικών νησιών».

Σήμερα υπερπτήση σε μία από τις νησίδες που έχουν βάλει στο μάτι οι Τούρκοι έκανε το πρωί της Τετάρτης ένα τουρκικό UAV.

Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος μπήκε χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών και στις 09:39 βρέθηκε σε ύψος 19.000 ποδών πάνω από την Κίναρο, νησίδα που βρίσκεται στο σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου.

Σε αυτή την προετοιμασία προσβλέπουν και οι NAVTEX που δημοσιεύει η Τουρκία σχετικά με τον εξοπλισμό των νησιών τα τελευταία χρόνια.

Ο αντιπρόεδρος Fuat Oktay εξήγησε επίσης τον οδικό χάρτη και τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας στην περιοχή, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο (Θάλασσα των Νησιών), σε δήλωση που έκανε τον Ιούλιο του 2020.

Για τα νησιά, «οι νομικές μελέτες έχουν ουσιαστικά ξεκινήσει».

Στο πλαίσιο της νομικής προετοιμασίας της Τουρκίας, άρχισαν να καταγράφονται όλες οι παραβιάσεις σχετικά με τα νησιά για συμμόρφωση σε «Μη Στρατιωτικό Καθεστώς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πέρυσι εκδόθηκαν 3 NAVTEX στα νησιά Χίο, Σάμο, Σαμοθράκη, Λήμνο, για παραβίαση του «Μη Στρατιωτικού Καθεστώτος» που καθορίστηκε από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923 και τη Συμφωνία των Παρισίων του 1947, ενώ αποστάλθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) δύο επιστολές καταγγελίας» αναφέρει ο ίδιος.