ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Σάλος στο παγκόσμιο σκάκι – Ο Niemann κατηγορείται ότι κερδίζει το σκάκι με τη χρήση δονητή

Αναστάτωση έχει δημιουργήσει στο παγκόσμιο σκάκι μια πρωτοφανή νίκη του 19χρονου Niemann απέναντι στοv Carlsen

Σάλος στο παγκόσμιο σκάκι – Ο Niemann κατηγορείται ότι κερδίζει το σκάκι με τη χρήση δονητή

Ο 19χρονος Niemann κατηγορήθηκε ότι έχει κλέψει στο σκάκι πολλές φορές που ο ίδιος  δεν έχει παραδεχτεί και δηλώνει ”καθαρός” αν και έφηβος έκλεψε . Η κατηγορία αυτή προέρχεται από τον παγκόσμιο πρωταθλητή Carlsen.

Ο Carlsen υποψιάστηκε από την πρώτη στιγμή ότι κάτι συμβαίνει με τη νίκη του 19χρονου Niemann.Ο 19χρονος, λοιπόν κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε έναν δονητή για να κερδίσει πλεονέκτημα έναντι του Carlsen, με τη βοήθεια ενός συνεργού, του προπονητή του, ο οποίος δονούσε από μακριά τη συσκευή για να τον καθοδηγεί στις κινήσεις του, όπως εξηγεί ο Guardian.

Έπειτα από αυτό, ο παγκόσμιος πρωταθλητής αποσύρθηκε από τουρνουά για πρώτη φορά στην καριέρα του και στη συνέχεια, τη Δευτέρα εξέπληξε ξανά το άθλημα παραιτούμενος από μια παρτίδα μετά από μία μόλις κίνηση. Και τις δύο φορές ο Carlsen αντιμετώπισε τον ίδιο αντίπαλο, τον 19χρονο Αμερικανό Hans Niemann.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής αμφισβήτησε την εκτόξευση της καριέρας του Νίμαν τον τελευταίο χρόνο χαρακτηρίζοντάς την “ασυνήθιστη” και παραδέχτηκε ότι ήταν επίσης καχύποπτος για τους τρόπους του 19χρονου Αμερικανού όταν έχασε από αυτόν στο Sinquefield Cup στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο Κάρλσεν δήλωσε ότι αυτό τον οδήγησε να αποσυρθεί από ένα τουρνουά για πρώτη φορά στην καριέρα του – και την περασμένη εβδομάδα ο Νορβηγός εξέπληξε ξανά τον κόσμο του σκακιού παραιτούμενος από μια διαδικτυακή παρτίδα μετά από μόλις μία κίνηση εναντίον του ίδιου αντιπάλου.

Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, ο Carlsen είχε σχολιάσει μόνο εν κρυπτώ την κατάσταση. Αλλά με μια δήλωση στο twitter, ο Νορβηγός τα είπε όλα για το πως αισθάνεται.

Όταν ο Νίμαν προσκλήθηκε την τελευταία στιγμή στο Sinquefield Cup 2022, σκέφτηκα έντονα να αποσυρθώ πριν από τη διοργάνωση“, αποκάλυψε. “Τελικά επέλεξα να παίξω. Πιστεύω ότι ο Νίμαν έχει κλέψει περισσότερο -και πιο πρόσφατα- από ό,τι έχει παραδεχτεί δημοσίως.

Η πρόοδός του ήταν ασυνήθιστη, και καθ’ όλη τη διάρκεια της παρτίδας μας στο Sinquefield Cup είχα την εντύπωση ότι δεν ήταν σφιγμένος ή έστω πλήρως συγκεντρωμένος στο παιχνίδι σε κρίσιμες θέσεις, ενώ με ξεπερνούσε με τρόπο που νομίζω ότι μόνο λίγοι παίκτες μπορούν να κάνουν. Αυτή η παρτίδα συνέβαλε στο να αλλάξω την οπτική μου“.

Μετά τη νίκη του Niemann επί του Carlsen, είχε πει ότι “από κάποιο γελοίο θαύμα” είχε μαντέψει ποιο θα ήταν το ασυνήθιστο άνοιγμα του αντιπάλου του και είχε προετοιμαστεί γι’ αυτό. “Πρέπει να είναι ντροπιαστικό για τον παγκόσμιο πρωταθλητή να χάνει από εμένα, δήλωσε ο Νίμαν. “Τον λυπάμαι”.

Ενώ ο Niemann έχει παραδεχτεί ότι έκλεβε σε διαδικτυακές διοργανώσεις, ως 12χρονος και 16χρονος, αρνήθηκε σθεναρά τις πρόσφατες κατηγορίες και επέμεινε ότι είναι πλέον “καθαρός”. Κατηγόρησε αυτούς που διατυπώνουν ισχυρισμούς εναντίον του ότι προσπαθούν να καταστρέψουν την καριέρα του και δήλωσε ότι ήταν διατεθειμένος να παίξει ακόμη και γυμνός για να αποδείξει την αθωότητά του.

Ωστόσο, το Chess.com δήλωσε έκτοτε ότι πιστεύει ότι ο Niemann είχε κλέψει πιο συχνά στο διαδίκτυο και του είχε δείξει στοιχεία για να υποστηρίξει αυτό το συμπέρασμα. Ο Niemann έχει αποκλειστεί από τον ιστότοπο και τις διοργανώσεις του Chess.com.

Ο Carlsen, από την πλευρά του, είπε το βράδυ της Δευτέρας ότι δεν θα ξαναπαίξει εναντίον του Niemann, ή οποιουδήποτε παίκτη που πιστεύει ότι έχει κλέψει. “Πρέπει να κάνουμε κάτι για την εξαπάτηση, και από την πλευρά μου στο μέλλον δεν θέλω να παίξω εναντίον ανθρώπων που έχουν εξαπατήσει επανειλημμένα στο παρελθόν, επειδή δεν ξέρω τι είναι ικανοί να κάνουν στο μέλλον“, δήλωσε.

Πιστεύω ότι η εξαπάτηση στο σκάκι είναι μεγάλη υπόθεση και υπαρξιακή απειλή για το παιχνίδι. Πιστεύω επίσης ότι οι διοργανωτές του σκακιού και όσοι ενδιαφέρονται για την ιερότητα του παιχνιδιού που αγαπάμε θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας και τις μεθόδους ανίχνευσης της απάτης για το σκάκι πάνω από τη σκακιέρα“.

Ο Νορβηγός επέμεινε ότι υπήρχαν κι άλλα που ήθελε να πει, αλλά περιορίστηκε :”Μέχρι στιγμής έχω μπορέσει να μιλήσω μόνο με τις πράξεις μου και αυτές οι πράξεις έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν είμαι πρόθυμος να παίξω σκάκι με τον Niemann“.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Carlsen πρόσθεσε: “Ελπίζω να βγει η αλήθεια για το θέμα αυτό, όποια και αν είναι αυτή. Ξέρω ότι οι πράξεις μου έχουν απογοητεύσει πολλούς στη σκακιστική κοινότητα. Είμαι κι εγώ απογοητευμένος. Θέλω να παίζω σκάκι στο υψηλότερο επίπεδο στις καλύτερες διοργανώσεις“.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.