Τα πέντε ύποπτα σημάδια στα νύχια που δείχνουν μελάνωμα

Ο καρκίνος του δέρματος, μπορεί να αναπτυχθεί κάτω και γύρω από τα νύχια των χεριών και των ποδιών

Τα πέντε ύποπτα σημάδια στα νύχια που δείχνουν μελάνωμα
Όλοι έχουμε συνηθίσει σε οποιεσδήποτε αλλαγή βλέπουμε στο δέρμα μας όπως μια κρεατοελιά ή αλλαγές όσον αφορά το χρώμα, το μέγεθος, ή το σχήμα, θα πρέπει να μας θορυβήσουν και να σπεύσουμε άμεσα να κάνουμε εξετάσεις, αφού υπάρχει πιθανότητα να πρόκειται για πρώιμα σημάδια καρκίνου του δέρματος.

Αλλά ένα μελάνωμα δεν είναι απαραίτητο να εμφανιστεί μόνο στα “προφανή” σημεία του σώματος, αλλά ακόμα και κάτω από τα νύχια!

Αν και σπάνια, ο καρκίνος του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος – της πιο θανατηφόρας μορφής καρκίνου του δέρματος – μπορεί να αναπτυχθεί κάτω και γύρω από τα νύχια των χεριών και των ποδιών. Ενώ ο καθένας μπορεί να αναπτύξει μελάνωμα στα νύχια του, είναι πιο κοινό σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με έγχρωμο δέρμα. Ένα προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος ή προηγούμενο τραύμα των νυχιών μπορεί επίσης να είναι παράγοντες κινδύνου.

Τα καλά νέα είναι ότι όταν εντοπιστεί νωρίς, το μελάνωμα  είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμο. Ο καλύτερος τρόπος για να εντοπίσετε έγκαιρα τον καρκίνο του δέρματος στα νύχια σας, όταν είναι πιο θεραπεύσιμος, είναι να ξέρετε τι να αναζητάτε και να ελέγχετε τακτικά τα νύχια σας.

Όταν ελέγχετε τα νύχια σας για μελάνωμα, οι δερματολόγοι συνιστούν να αναζητήσετε τις ακόλουθες αλλαγές:

  • Ένα σκοτεινό σημάδι. Αυτό μπορεί να μοιάζει με καφέ ή μαύρη ταινία στο νύχι — συχνά στον αντίχειρα ή στο μεγάλο δάχτυλο του κυρίαρχου χεριού ή του ποδιού σας. Ωστόσο, αυτή η σκοτεινή ράβδωση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε νύχι.
  • Σκούρο δέρμα δίπλα στο νύχι σας. Όταν το δέρμα γύρω από το νύχι σας γίνεται πιο σκούρο, θα μπορούσε να είναι σημάδι προχωρημένου μελανώματος.
  • Ανύψωση νυχιών από τα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών σας. Όταν συμβεί αυτό, το νύχι σας αρχίζει να διαχωρίζεται από το κρεβάτι του νυχιού. Η λευκή ελεύθερη άκρη στο πάνω μέρος του νυχιού σας θα αρχίσει να φαίνεται μακρύτερη, καθώς το νύχι ανασηκώνεται.
  • Σχίσιμο νυχιών, που συμβαίνει όταν ένα νύχι χωρίζεται στη μέση.
  • Ένα εξόγκωμα ή οζίδιο κάτω από τα νύχια σας. Μπορεί επίσης να δείτε μια ζώνη χρώματος στο νύχι σας. Θα μπορούσε να είναι φαρδιά και ακανόνιστη ή σκοτεινή και στενή.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το μελάνωμα των νυχιών συχνά διαγιγνώσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο από το μελάνωμα στο δέρμα, κάτι που το καθιστά πιο επικίνδυνο για την υγεία σας. Εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στα νύχια σας, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας σκούρας ταινίας στο νύχι σας, κλείστε ραντεβού για να δείτε έναν δερματολόγο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.