Ο Γέροντας που βοήθησε 16.500 κρατούμενους να αποφυλακιστούν – Τι λέει για τον Πάσσαρη (φώτο)

Ο Γέροντας που βοήθησε 16.500 κρατούμενους να αποφυλακιστούν – Τι λέει για τον Πάσσαρη (φώτο)

Αν και κοντεύει να «πατήσει» τα 90 ο πατέρας Γερβάσιος συνεχίζει να μπαινοβγαίνει σε ελληνικές και ξένες φυλακές φθάνοντας μέχρι και τον Ειρηνικό Ωκεανό βοηθώντας κρατούμενους να κάνουν μία νέα αρχή στη ζωή τους και να αποκτήσουν την ελευθερία τους. Από το 1978 ο φύλακας-άγγελος των κρατουμένων κατάφερε να αποφυλακίσει 16.500 κρατούμενους από 90 χώρες του κόσμου καταβάλλοντας πάνω από 5 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα, χρήματα τα οποία συγκεντρώθηκαν από τις συνεισφορές πιστών.

Πρόκειται κυρίως για άπορους κρατούμενους που καταδικάσθηκαν σε φυλάκιση μέχρι πέντε χρόνια για αδικήματα όπως απλή απάτη, σωματική βλάβη, κατοχή όπλων και μικροποσότητας ναρκωτικών καταβάλλοντας τα δικαστικά έξοδα και μέρους της ποινής τους, με ανώτατο όριο προσφοράς 300 ευρώ για τον καθένα.

Αφορμή για να πάρει αυτήν την πρωτοβουλία όπως είπε στο ethnos.gr ήταν η αδικία που ένιωσε ότι ζει καθημερινά η κοινωνία των κρατουμένων. Το μακρινό 1978 δημιούργησε την Διακονία των Κρατουμένων «Ο Αγιος Ληστής του Γολγοθά» για να την εξαλείψει. Φέτος συμπληρώνονται 41 χρόνια προσφοράς για τον γέροντα που ιερουργεί στην Ορθόδοξη Αδελφότητα «Η Οσία Ξένη» στην περιοχή του Πλαγιαρίου, στη Θεσσαλονίκη και τιμάται για το έργο του την Τετάρτη από το ΑΠΘ.

«Η ζωή μας είναι σύντομη. Ας βιαστούμε να κάνουμε το καλό στον κόσμο» είπε στο ethnos.gr με αφορμή την αυριανή εκδήλωση προς τιμήν του στο ΑΠΘ ο πατέρας Γεροβάσιος και πρόσθεσε: Αυτό που παρατηρώ όλα αυτά τα χρόνια είναι η δίψα των κρατουμένων να ακούσουν τον λόγο του Θεού. Το σωφρονιστικό σύστημα στη χώρα μας δυστυχώς δεν είναι και το καλύτερο» παραδέχεται. Όνειρό του, όπως είπε, να πεθάνει στο καθήκον, είτε μέσα στις φυλακές βοηθώντας τους κρατούμενους είτε στο δρόμο προς αυτές.

«Ο Κώστας Πάσσαρης έχει μετανοήσει»

Ανάμεσα στους χιλιάδες κρατούμενους που έχει συναντήσει είναι ο Κώστας Πάσσαρης αλλά και μέλη της 17ης Νοέμβρη. «Πρώτη φορά που συνάντησα τον Κώστα Πάσσαρη ήταν το 2007. Έκτοτε τον βλέπω δύο φορές το χρόνο εκ των οποίων η μία είναι του Αγίου Κωνσταντίνου στην φυλακή υψίστης ασφάλειας στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας. Σήμερα είναι ευλαβέστατος χριστιανός. Δεν θέλει να θυμηθεί το παρελθόν της ζωής του. Έχει σβήσει γι αυτόν. Έχει γίνει αγνώριστος» είπε ο πατέρας Γεςροβάσιος. Σύμφωνα με τον ίδιο ο Έλληνας κακοποιός εξομολογείται κάθε χρόνο στη φυλακή Γκέρλας όπου τον συναντά, προσεύχεται συνεχώς και μελετά την Αγία Γραφή. «Έχει μετανοήσει» συμπλήρωσε.

Η πρώτη επίσκεψη σε φυλακές στο εξωτερικό

Η πρώτη του εξόρμηση εκτός των ελληνικών συνόρων πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ. Το 1998-1999 επισκέφθηκε τις αιγυπτιακές φυλακές Ελ-Κανατέρ όπου κρατούνταν οι τρεις ισοβίτες ναύτες του Μότορσιπ «ΘΑΝΑΣΗΣ». Ένα χρόνο αργότερα η Διακονία έκανε το μεγάλο άλμα στο νότιο ημισφαίριο, στις Κεντρικές Φυλακές της Μαδαγασκάρης, με 2.500 κρατουμένους, στους οποίους το Πάσχα εκείνο, ύστερα από την ομιλία του π. Γερβασίου, παρατέθηκε παραδοσιακό ελληνικό πλούσιο πασχαλινό γεύμα και με κόκκινα αυγά και το οποίο γεύμα συνεχιζόταν κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα.

Παράλληλα ο 88χρονος πατέρας στέλνει βοηθήματα κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα και σε άπορους κρατούμενους. Μεταξύ αυτών βοηθήματα στέλνει, όπως είπε ο ίδιος, και στα μέλη της 17 Νοέμβρη Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και Δημήτρη Κουφοντίνα. «Είναι μικρά βοηθήματα τα οποία δεν ξεπερνούν τα 200 ευρώ. Βοηθάμε όσους το χουν ανάγκη. Ρωτούμε τις κοινωνικούς λειτουργούς των φυλακών και προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσους το χουν περισσότερο ανάγκη. Μεταξύ ατών είναι και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και ο Δημήτρης Κουφοντίνας» είπε στο ethnos.gr ο πατέρας Γεροβάσιος.

Μικρά επιδόματα ύψους 300 ευρώ παρέχει κάθε μήνα και σε παιδιά απόρων κρατουμένων ενώ βοηθά άπορους κρατούμενους και σε φυλακές άλλων χωρών όπως στην Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία. την Αίγυπτο, την Αλβανία, τις Η.Π.Α. το Κογκό, τη Λιβύη, τη Μαδαγασκάρη, το Νέο Μεξικό, την Ταϋλάνδη, την Τυνησία, την Βουλγαρία, την Ρωσία, την Ρουμανία, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ουκρανία.

Ποιος είναι ο πατέρας Γεροβάσιος

Ο Γερβάσιος (κατά κόσμον Γεώργιος) Ραπτόπουλος γεννήθηκε το 1931 στον Αιμιλιανό Γρεβενών. Το 1950 πέρασε στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Έγινε κληρικός και στη συνέχεια χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης. Υπηρέτησε στις Μητροπόλεις Σιδηροκάστρου Σερρών,Θεσσαλονίκης, Σερρών & Νιγρίτης και Κασσανδρείας. Το 1966 ίδρυσε την Αδελφότητα «Η Οσία Ξένη» και το 1978 συστάθηκε η «Διακονία Αποφυλακίσεως Απόρων Κρατουμένων και Φυγοποίνων»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το έργο του έχει τιμηθεί ήδη δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τού απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος και έχει προταθεί τρεις χρονιές – για το Νόμπελ Ειρήνης, Φιλανθρωπίας και Κοινωνικής Προσφοράς, ανάμεσα σε μεγάλες προσωπικότητες όλου του κόσμου. Το έργο του αναγνώρισε και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο πατέρας Γεροβάσιος είναι συγγραφέας 55 βιβλίων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.