ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

«Θόρυβος» με την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση – Ιδρύονται νέες εκκλησιαστικές σχολές

«Θόρυβος» με την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση – Ιδρύονται νέες εκκλησιαστικές σχολές

Προβλέπω μεγάλο σαματά με τον νέο νόμο περί Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης. Γι’ αυτό η «Ορθόδοξη Αλήθεια» σήμερα αναδεικνύει το συγκεκριμένο θέμα με αναλυτικό ρεπορτάζ.

Από την εφημερίδα Ορθόδοξη ΑΛΗΘΕΙΑ

Θέλω όμως να προσθέσω δυο τρία πράγματα. Το «αγκάθι» δεν είναι η ίδρυση νέου τύπου εκκλησιαστικών σχολών, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο. Η διαφορά είναι ότι με την ίδρυση των νέων χάνουν τον ρόλο ύπαρξής τους ορισμένες εκκλησιαστικές ακαδημίες.

‘Aλλοι προσπαθούν να ρίξουν το φταίξιμο στους Αρχιερείς. Άλλοι στο Μέγαρο Μαξίμου, στη Νίκη Κεραμέως και κάποιοι στον γ.γ. Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζή. Η στήλη για όλους τους παραπάνω δεν πετάει τη σκούφια της. Ούτε για τους προηγούμενους ούτε για τους επόμενους. Προσπαθούμε περισσότερο να είμαστε αξιόπιστοι και γι’ αυτό περιγράφουμε την πραγματικότητα. Με βάση όσα γνωρίζουμε. Λίγα, πάντως, δεν είναι, πιστέψτε με.

Το μπέρδεμα με την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση δεν βρίσκεται ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία. Παρά όσα θέλουν να παρουσιάσουν κάποια κέντρα – παράκεντρα. Ούτε οι κληρικοί -υποψήφιοι και μη- ασχολούνται τόσο όσο θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε. Το πρόβλημα προκύπτει, πληροφορούμαι, από ορισμένα στελέχη από τις υπάρχουσες εκκλησιαστικές ακαδημίες που βλέπουν το μέλλον τους ζοφερό μετά την καθιέρωση νέου τύπου Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.

Λύση για το μέλλον των εκκλησιαστικών ακαδημιών δεν έχει βρεθεί μετά την ίδρυση των Σχολών Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών (ΣΜΥΚ) και εκεί είναι το ζήτημα. Βεβαίως και πρέπει να βρεθεί, για να μη μείνει κανείς στον δρόμο. Γιατί πρόθεση της Διοικούσας Εκκλησίας δεν είναι να συνυπάρξουν οι εκκλησιαστικές ακαδημίες με τις ΣΜΥΚ. Κι αν αυτή είναι η άποψη της Ιεραρχίας, η κυβέρνηση γιατί έχει λόγο να πιστεύει το αντίθετο;

Το πιθανότερο είναι πως το αργότερο έως τη σύγκληση της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου θα έχει βρεθεί μια φόρμουλα, που θα συνδυάζει την αξιοποίηση όλων όσοι μείνουν έξω από τις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων.

Το θέλει και η Ιεραρχία

Οι ΣΜΥΚ προβλέπεται να είναι κάτι σαν τις στρατιωτικές σχολές. Θα λειτουργούν υπό την Εκκλησία και με την κρατική σφραγίδα θα διασφαλίζονται τα μισθολογικά δικαιώματα των αποφοίτων. Το πτυχίο θα δίνει το δικαίωμα στους αποφοίτους να διεκδικούν το… εισιτήριο στον κλήρο με μισθό. Αν θέλει ο κληρικός να πληρώνεται από τον δημόσιο κορβανά. Χωρίς απολυτήριο από ΣΜΥΚ, οι Μητροπόλεις ναι μεν θα έχουν κάθε δικαίωμα να χειροτονούν τον υποψήφιο, όμως ο υποψήφιος δεν θα έχει το δικαίωμα να μπει στο μισθολόγιο του Δημοσίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι περισσότεροι συμφωνούν με την παραπάνω ρύθμιση. Γιατί κανένας Μητροπολίτης δεν θέλει έναν κληρικό, ακόμη και στο πιο μακρινό χωριό, χωρίς κάποιο επίπεδο μόρφωσης. Στοιχειώδους έστω. Η φοίτηση θα είναι διετής και ο υποψήφιος θα μπορεί να αποκτήσει γνώσεις, για να μην εισέλθει σαν… ξύλο απελέκητο στον κόσμο του κλήρου. Όμως πρέπει να διασφαλιστούν μέχρι κεραίας οι σημερινοί κληρικοί. Αυτό είναι κρίσιμο. Στις επόμενες ημέρες το θέμα θα «φουντώσει» και εμείς θα συνεχίσουμε να το καλύπτουμε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.