Δημοκρατία έχουμε, ότι θέλουμε λέμε, έτσι Αλέξη;

Μητρόπολη Αθηνών: Ο κρυμμένος «θησαυρός» που φυλάσσεται στα έγκατα του επιβλητικού ναού

Πρόκειται για ένα ταξίδι στην καρδιά της νεότερης εκκλησιαστικής ιστορίας της Ελλάδας

Μητρόπολη Αθηνών: Ο κρυμμένος «θησαυρός» που φυλάσσεται στα έγκατα του επιβλητικού ναού

Εκατοντάδες άνθρωποι επισκέπτονται κάθε ώρα που περνά τη Μητρόπολη Αθηνών, λίγοι όμως είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι πλέον μπορούν να κατεβούν τα έγκατα του επιβλητικού ναού.

Τι βρίσκεται εκεί; Οι σκάλες στα αριστερά της εισόδου του ναού οδηγούν στο πρόσφατα ανακαινισμένο Εκκλησιαστικό Κειμηλιοφυλάκιο, έναν χώρο ανεκτίμητης ιστορικής αξίας που παρουσιάζοντας πραγματικούς «θησαυρούς» αφηγείται την πορεία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το έργο, που εγκαινιάστηκε το 2020 με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β’ και την καθοριστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο.


Μόλις φτάσει στα τελευταία σκαλιά που οδηγούν στο Σκευοφυλάκιο, το πρώτο που θα παρατηρήσει ο επισκέπτης είναι ο προσεγμένος φωτισμός.

Σε περίοπτη θέση βρίσκονται κειμήλια που συνδέουν την Εκκλησία με την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά τους θρόνους που χρησιμοποιούνταν κατά τον εκκλησιασμό των Βασιλέων, ξεκινώντας από την εποχή του Γεωργίου Α’, αλλά και έναν αργυρό λειτουργικό δίσκο, δωρεά της Βασίλισσας Όλγας το 1862.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα προσωπικά αντικείμενα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου Α’ (1998-2008), μεταξύ των οποίων εκτίθενται η Αρχιερατική του Μίτρα, ένα εγκόλπιον και η επισκοπική του Ράβδος.

Η περιήγηση στην ιστορία συνεχίζεται με παλαιότερα και εξίσου σημαντικά εκθέματα. Ξεχωρίζει ένα σπάνιο Παλαιότυπο Ευαγγέλιο που τυπώθηκε στη Βενετία το 1728, ο πρώτος Αρχιερατικός Θρόνος του ναού (1862),καθώς και τα πρώτα έδρανα των Συνοδικών Αρχιερέων από την ίδια χρονιά. Λίγα μέτρα πιο δίπλα, βρίσκεται ο πρώτος Επιτάφιος του Καθεδρικού ναού που κεντήθηκε στη Βιέννη,με χρυσόνημα και μετάξια, και δωρήθηκε στη Μητρόπολη το 1847.

Η συλλογή εμπλουτίζεται με πολύτιμα άμφια και προσωπικά αντικείμενα Ιεραρχών που σημάδεψαν τον 19ο και 20ό αιώνα, όπως ο Χρυσόστομος Παπαδόπουλος, ο Σπυρίδων, ο Χρυσόστομος Χατζησταύρου και ο Νεόφυτος, του οποίου η υπογραφή δεσπόζει στο αυθεντικό σχέδιο του Αρχιερατικού θρόνου.

Πρόκειται για ένα ταξίδι στην καρδιά της νεότερης εκκλησιαστικής ιστορίας της Ελλάδας, ένα κρυμμένο διαμάντι κάτω από τον πολύβουο Μητροπολιτικό Ναό, που περιμένει να το ανακαλύψουν οι επισκέπτες της πόλης.

Ο χώρος είναι ανοικτός καθημερινά, πλην Δευτέρας, από τις 11.00 έως τις 18.00 και υπάρχει αντίτιμο 3 ευρώ για την είσοδο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.