Ο πάπας Φραγκίσκος επέκρινε τον Πατριάρχη Κύριλλο – Ρωσική εκκλησία: «Μην διαστρεβλώνονται τα γεγονότα»

Δεν έγινε συνάντηση μεταξύ των δύο ιεραρχών

Ο πάπας Φραγκίσκος επέκρινε τον Πατριάρχη Κύριλλο – Ρωσική εκκλησία: «Μην διαστρεβλώνονται τα γεγονότα»

Ο πάπας Φραγκίσκος προειδοποίησε σήμερα από το Καζακστάν κατά της «εργαλειοποίησης της θρησκείας», επικρίνοντας εμμέσως τον πατριάρχη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλο, με φόντο τις διπλωματικοθρησκευτικές εντάσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωνε ότι ο Κύριλλος είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον ποντίφικα, ο οποίος έχει καταδικάσει πολλές φορές τη «βάρβαρη» και «ωμή» επίθεση στην Ουκρανία, προσπαθώντας ταυτόχρονα να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα.

Κατά την έναρξη ενός διαθρησκευτικού φόρουμ στην πρωτεύουσα Νουρ-Σουλτάν, παρουσία θρησκευτικών ηγετών απ’ όλον τον κόσμο, ο Φραγκίσκος ζήτησε «να μην δικαιολογείται ποτέ η βία», άλλη μια κριτική στον Ρώσο πατριάρχη, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει «δυνάμεις του κακού» όσους αντιτίθενται στη ρωσική επέμβαση.

«Η θρησκεία δεν πρέπει να είναι εξάρτημα της εξουσίας και η εξουσία δεν πρέπει να είναι εξάρτημα της θρησκείας», είπε ο Φραγκίσκος, καταχειροκροτούμενος από τα μέλη των 100 αντιπροσωπειών από 50 χώρες.

Το καλοκαίρι ο πάπας είχε πει για τον Κύριλλο ότι δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε «παιδί της χορωδίας του Πούτιν», μια δήλωση που εξόργισε τον πατριάρχη.

Ο πάπας είχε πάντως σήμερα μια 15λεπτη συζήτηση με τον μητροπολίτη Αντώνιο του Βολοκολάμσκ, τον «υπουργό Εξωτερικών» του πατριάρχη Κύριλλου, ο οποίος χαρακτήρισε «εγκάρδια» τη συνομιλία και είπε ότι είναι πιθανή μια συνάντηση των δύο θρησκευτικών ηγετών, εφόσον «προετοιμαστεί σωστά».

«Πρέπει να δούμε το πότε, το πού και, κυρίως, αν θα έχουμε κάτι στο τέλος, μια έκκληση, όπως εκείνη που κάναμε στην Αβάνα», είπε στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην ιστορική συνάντηση του Φραγκίσκου με τον Κύριλλο το 2016 στην Κούβα. Εξέφρασε ταυτόχρονα τη λύπη του επειδή το Βατικανό «ακύρωσε» τη συνάντηση που προγραμματιζόταν για τον Ιούνιο στην Ιερουσαλήμ.

Ο μητροπολίτης Αντώνιος υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο «να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», επικρίνοντας τις δηλώσεις του πάπα για τον Κύριλλο.

Ο ίδιος ο Κύριλλος, σε ένα μήνυμά του που απευθύνεται στο συνέδριο και δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας γράφει ότι «υπήρξαμε μάρτυρες της στρέβλωσης ιστορικών γεγονότων και της άνευ προηγουμένου χειραγώγησης της συλλογικής συνείδησης».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Σήμερα, είναι δυσκολότερο από ποτέ για τους ανθρώπους να προσανατολιστούν εν μέσω της ροής των πληροφοριών, να αντισταθούν στις ιδεολογικές επιθέσεις, να διατηρήσουν διαύγεια πνεύματος και πνευματική γαλήνη», πρόσθεσε.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.