Βατικανό: Ηχογράφησαν κρυφά τον Πάπα Φραγκίσκο – Δικάζεται καρδινάλιος

Η ηχογράφηση έγινε από τρίτο πρόσωπο και έλαβε χώρα στις 24 Ιουλίου 2021

Βατικανό: Ηχογράφησαν κρυφά τον Πάπα Φραγκίσκο – Δικάζεται καρδινάλιος

Ο πάπας Φραγκίσκος ηχογραφήθηκε κρυφά κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας με έναν από τους καρδινάλιούς του, όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια μιας συνεχιζόμενης οικονομικής δίκης στο Βατικανό την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το CNN, το δικαστήριο του Βατικανού άκουσε την ηχογράφηση μεταξύ του πάπα Φραγκίσκου και του καρδινάλιου Άντζελο Μπέκιου, κατηγορούμενου στη δίκη, στην οποία ο καρδινάλιος ζητά από τον πάπα να επιβεβαιώσει ότι είχε εγκρίνει πληρωμές για να βοηθήσει στην απελευθέρωση μιας μοναχής που απήχθη στην Αφρική.

Δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να ακούσουν την ηχογράφηση, αλλά στη συνέχεια το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos δημοσίευσε ένα αντίγραφο από την Ιταλική Οικονομική Αστυνομία. Επίσης, τρεις δικηγόροι υπεράσπισης στη δίκη επιβεβαίωσαν αργότερα το περιεχόμενο της συνομιλίας σε δημοσιογράφους του Βατικανού που ήταν παρόντες.

Η ηχογράφηση έγινε από τρίτο πρόσωπο και έλαβε χώρα στις 24 Ιουλίου 2021. Η κλήση έγινε τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της δίκης στο Βατικανό, στην οποία ο Μπέκιου κατηγορείται για υπεξαίρεση και κατάχρηση του γραφείου και μόλις 10 ημέρες μετά την έξοδο του πάπα Φραγκίσκου από το νοσοκομείο για χειρουργική επέμβαση στο έντερο.

Στην κλήση, ο Μπέκιου ζητά από τον πάπα να επιβεβαιώσει ότι είχε εξουσιοδοτήσει τις πληρωμές που έκανε ο καρδινάλιος σε μια αυτοαποκαλούμενη σύμβουλο ασφαλείας ονόματι Cecilia Marogna -η οποία επίσης κατηγορείται για υπεξαίρεση στη δίκη- για να πληρώσει με τη σειρά της τη βρετανική εταιρεία Inkerman, με στόχο την απελευθέρωση της μοναχής που είχε απαχθεί από ισλαμιστές μαχητές στο Μάλι το 2017, αναφέρει το αντίγραφο.

Τα ποσά που καταβλήθηκαν, σύμφωνα με τον καρδινάλιο Μπέκιου, ο οποίος ήταν εκείνη την εποχή το νούμερο δύο στη γραμματεία του Βατικανού, ήταν 350.000 ευρώ στη βρετανική εταιρεία και 500.000 ευρώ ως λύτρα για την μοναχή.

«Μου δώσατε ή όχι την εξουσιοδότηση να ξεκινήσω τις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της καλόγριας;» Ρωτάει ο Μπέκιου στην κλήση, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση που δημοσιεύουν τα ιταλικά μέσα. Σύμφωνα με το CNN, ο πάπας είπε στο τηλεφώνημα ότι δεν θυμόταν το περιστατικό και ζήτησε από τον καρδινάλιο να υποβάλει γραπτώς το αίτημά του.

Η καλόγρια, η οποία είχε συλληφθεί όμηρος το 2017 από τζιχαντιστές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, αφέθηκε ελεύθερη στο Μάλι τον Οκτώβριο του 2021.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι αποκαλύψεις για το κρυφά ηχογραφημένο τηλεφώνημα και όσα γνώριζε ο πάπας Φραγκίσκος για τις οικονομικές συναλλαγές του Βατικανού είναι μόνο οι τελευταίες σε μια μακρά και περίπλοκη δίκη που επικεντρώνεται στην αγορά από το Βατικανό ενός πολυτελούς κτιρίου στο Λονδίνο και στην οποία οι 10 κατηγορούμενοι βαραίνονται με κατηγορίες για απάτη και εκβιασμό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.