ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κύπρος, Ίμια, Oruc Reis, Κάσος. Εθνική συνήθεια έγινε η υποχώρηση...

Τέλος η οδήγηση για τους άνω των 70 ετών – Πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο

Στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι οι οδηγοί άνω των 70 ετών φέρουν ευθύνη για πολλά τροχαία ατυχήματα

Τέλος η οδήγηση για τους άνω των 70 ετών – Πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο

Στο επίκεντρο των νέων κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται οι οδηγοί ηλικίας 70 ετών και άνω, με στόχο την αύξηση της οδικής ασφάλειας.

Τα σχέδια της Κομισιόν, που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, στοχεύουν στη βελτίωση της ασφάλειας στους δρόμους των χωρών-μελών της ΕΕ, εστιάζοντας ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους οδηγούς.

Νέοι κανονισμοί για την ανανέωση διπλωμάτων

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι ηλικιωμένοι οδηγοί εμπλέκονται συχνότερα σε τροχαία ατυχήματα ή δυστυχήματα, γεγονός που έχει οδηγήσει την Κομισιόν να αναζητήσει νέες μεθόδους για την ανανέωση των αδειών οδήγησης.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν αυστηρότερους ιατρικούς ελέγχους και ενδεχομένως πρακτικές εξετάσεις για τους οδηγούς που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους.

Αυτή τη στιγμή, στην ΕΕ δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο ηλικίας για την άδεια οδήγησης.

Οι οδηγοί άνω των 65 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις κάθε τρία χρόνια, ενώ όσοι έχουν συμπληρώσει τα 80 έτη εξετάζονται κάθε δύο χρόνια από περισσότερες ειδικότητες γιατρών.

Αντιδράσεις και Προτάσεις

Η Κομισιόν προτείνει ότι οι οδηγοί άνω των 70 ετών θα πρέπει να συμπληρώνουν μια αυτοαξιολόγηση της οδηγικής τους ικανότητας ή να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις κάθε πέντε χρόνια.

Εναπόκειται στα κράτη-μέλη να αποφασίσουν ποια από τις δύο μεθόδους θα εφαρμόσουν για κάθε ανανέωση διπλώματος οδήγησης.

Μερικές χώρες, όπως η Ελλάδα, ήδη εφαρμόζουν αυστηρότερους κανονισμούς, με τις άδειες να ανανεώνονται κάθε τρία χρόνια για οδηγούς άνω των 70 ετών και κάθε δύο χρόνια μετά τα 80.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι οι άδειες οδήγησης θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε πέντε χρόνια μέσω μιας αυτοαξιολόγησης από την ηλικία των 70 ετών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αντίθετα, οι σχολές οδήγησης προτείνουν την εισαγωγή υποχρεωτικών μαθημάτων οδήγησης για τα άτομα άνω των 75 ετών, ώστε να διασφαλίζεται ότι διατηρούν την απαιτούμενη οδηγική ικανότητα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.