ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Φωτιά στο Νέο Κουβαρά: Δυσοίωνες οι προβλέψεις του meteo – Πιθανό η φωτιά να φτάσει μέχρι Καλύβια και Ανάβυσσο

Εκκενώνονται τρεις οικισμοί

Φωτιά στο Νέο Κουβαρά: Δυσοίωνες οι προβλέψεις του meteo – Πιθανό η φωτιά να φτάσει μέχρι Καλύβια και Ανάβυσσο

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Νέο Κουβαρά, με αποτέλεσμα την άμεση κινητοποίηση της πυροσβεστικής και οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες.

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους της περιοχής Πέτα προς Νέο Κουβαρά για εκκένωση προς Κερατέα, ενώ μετά από λίγα λεπτά δόθηκε εντολή εκκένωσης και για τις περιοχές Μελισσουργός και Τραμπουριά.

Η φωτιά στο Νέο Κουβαρά ξεκίνησε από ξερά χόρτα και επεκτάθηκε γρήγορα σε δάσος που βρίσκεται πάνω από τα σπίτια.

Στο σημείο επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 31 Ρουμάνοι πυροσβέστες, 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο.

Η πυρκαγιά επεκτάθηκε γρήγορα και εστάλη μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους της περιοχής Πέτα του Νέου Κουβαρά να εκκενώσουν την περιοχή προς την Κερατέα.

Οι άνεμοι είναι ισχυροί, ενώ το μέτωπο της φωτιάς κινείται προς την περιοχή του Μελισσουργού στο Άνω Λαγονήσι.

Όπως αναφέρουν πηγές από την κυβέρνηση, η φωτιά στα Καλύβια είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς οι φλόγες είναι αυτή την ώρα στην κορυφογραμμή του πρώτου βουνού πάνω από τα Καλύβια, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι 6 με 7 μποφόρ και ριπές 8 μποφόρ που κάνουν ακόμα δυσκολότερο το έργο των εναέριων μέσων.

Στην περιοχή ωστόσο επιχειρούν εκτός από τις επίγειες, οι τράκτορες περιπολίας, 2 ελικόπτερα S-64, ένα ΑΒ-214 και ένα συντονιστικό ΒΚ-117.

Στο σημείο που καίνει η φωτιά υπάρχει χαμηλή βλάστηση (κυρίως πουρνάρια) που κάνουν εύκολη τη μετάδοσή της. Αυτή την ώρα, λίγο πριν τις 15:00 οι φλόγες κατευθύνονται νότια, και έχουν περάσει το δεύτερο μεγαλύτερο βουνό προς Μελισσουργό – Τραμπουροά (για αυτό βγήκε και το 112). Υπαρκτός είναι επίσης ο κίνδυνος στο επόμενο δίωρο να κατέβει η φωτιά προς την παραλία Καλυβίων – Αναβύσσου.

Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με δήμαρχο έχουν στήσει συντονιστικό στο σημείο και έχει ζητηθεί προληπτική απομάκρυνση από Μελισσουργό προς Ανάβυσσο μέσω Λεωφ. Αναβυσσου. Η σύσταση  που υπάρχει προς τους πολίτες είναι να ακολουθούν οι πολίτες τις οδηγίες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Η τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην περιοχή του νέου Κουβαρά στη Λεωφόρο Λαυρίου από τη Λεωφόρο Σουνίου μέχρι την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

Κοντά σε πυλώνες υψηλής τάσης οι φωτιές

Ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Νίκος Πέππας δήλωσε ότι η φωτιά δείχνει ότι δεν είναι πολύ κοντά σε σπίτια αλλά είναι κοντά σε πυλώνες υψηλής τάσης.

Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο του Δήμου Σαρωνικού  που μίλησε στο ΣΚΑΪ, «καίγεται η βορεινή πλευρά από το Πάνειο Όρος, αλλά ακόμα η φωτιά δεν έχει φτάσει από τη νότια πλευρά που βλέπει προς το Λαγονήσι. Η ατμόσφαιρα είναι αποκαρδιωτική».
Η Λεωφόρος Λαυρίου στη λωρίδα με κατεύθυνση προς Λαύριο είναι κλειστή από το ύψος της 2ης εισόδου των Καλυβίων καθώς και η διαδημοτική οδός Καλυβίων – Κερατέας.
fwtia-6
fwtia-5

Δείτε πώς φαίνεται η φωτιά από το Λαγονήσι:

lagonisi-3
lagonisi-2
lagonisi-1

Meteo: Εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς

Έκτακτη ανακοίνωση για την πυρκαγιά που ξέσπασε στον Νέο Κουβαρά Αττικής εξέδωσε το meteo, τονίζοντας ότι με βάση τα προγνωστικά στοιχεία, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς θα παραμείνουν εξαιρετικά δυσμενείς έως αργά το απόγευμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς», επισημαίνει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.